"Εκθρόνισε" Rafa και πετάει για στέψη! (vid)

 
"Εκθρόνισε" Rafa και πετάει για στέψη! (vid)
tennisnews team Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 - 19:06

Ο καταπληκτικός Novak Djokovic κέρδισε τον Rafael Nadal με 3-0 σετ και τον "εκθρόνισε" από το Roland Garros για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια! Ο σπουδαίος Σέρβος τενίστας, πέτυχε την πιο γλυκιά από τις 27 συνεχόμενες νίκες του στο tour ανήμερα των γενεθλίων του Rafa και "φορτσάρει" για το Career Grand Slam!

O Djokovic ήταν σε άλλο επίπεδο στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και επιβεβαίωσε όλα τα προγνωστικά, που τον ήθελαν φαβορί για πρώτη φορά ενάντια στον Nadal στο Philippe Chatrier. Επιβλήθηκε του Ισπανού, 9 φορές πρωταθλητή στο Roland Garros, με 7-5, 6-3, 6-1 και πέτυχε τη σπουδαιότερη νίκη του στα χωμάτινα γήπεδα του Παρισιού!

Παρά τη φαινομενικά άνετη νίκη του Σέρβου, ο αγώνας ήταν αμφιρρόπος για κάτι περισσότερο από ένα σετ. Από τα μέσα του 2ου σετ και έπειτα όμως, ο Nole κέρδισε 7 games στη σειρά και "καθάρισε" το ματς, έπειτα από 2 ώρες και 26 λεπτά

Μάλιστα η πανηγυρική αυτή πρόκριση, πρώτη εις βάρος του Nadal στο Roland Garros σε 7 αναμετρήσεις, ήρθε χωρίς να απωλέσει σετ, συνεχίζοντας το μοναδικό σερί του στο τουρνουά. Είναι αναμφίβολα ο κορυφαίος στον κόσμο και χρειάζεται ακόμα δύο νίκες για να ρίξει το "κάστρο" του Rafa στο Παρίσι μετά από 5 συνεχόμενα τρόπαια.

Ο Djokovic πέτυχε επίσης την 27η διαδοχική νίκη του στo tour, δίχως αμφιβολία την πιο γλυκιά από αυτές, ενώ βελτίωσε το ρεκόρ του στη σεζόν, σε 40-2! Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της χρονιάς και κανείς δε δείχνει αρκετά δυνατός για να τον σταματήσει σε αυτό το σημείο.

Ο Σέρβος υπερ-πρωταθλητής, έγινε ο μόνος άνθρωπος που έχει κερδίσει τον Nadal σε όλα τα Grand Slam και φυσικά ο δεύτερος που τον έχει κερδίσει στο Roland Garros, μετά από τον Robin Soderling. Πλέον ο Ισπανός έχει ρεκόρ 70-2 στην αγαπημένη του διοργάνωση, την οποία θα αποχαιρετήσει με ήττα για πρώτη φορά από το 2009.

Τα highlights του αγώνα: 

 
Djokovic v. Nadal Highlights (2015 RG QF)

Τα highlights από την τεράστια νίκη του Novak Djokovic επί του Rafa Nadal, για την προημιτελική φάση του Γαλλικού Όπεν.

Posted by tennisnews.gr on Wednesday, June 3, 2015

Η ροή του αγώνα:

1ο ΣΕΤ
Από το πρώτο σετ οι δυο σπουδαίοι πρωταθλητές μας έδειξαν γιατί τόσα εκατομμύρια άνρθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη, περίμεναν ανυπόμονα αυτή την αναμέτρηση. O Nole με καθαρό μυαλό και την τρομερή συνέπεια που τον χαρακτηρίζει, άνοιξε τον προημιτελικό με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, ένα σερί 4 κερδισμένων games.

Πάταγε καλύτερα στο court, έβρισκε πολύ εύκολα πόντους από την υποδοχή και συνολικά κέρδισε 16 από τους πρώτους 20 πόντους του αγώνα! Ο Nadal πάντως άρχισε σιγά σιγά να βρίσκει ρυθμό και δεν επέτρεψε στον Σέρβο να κάνει το 5-0 στο σερβίς του. Έκανε το break, μειώνοντας σε 4-1 και ξαναμπαίνοντας στη διεκδίκηση του σετ.

Ο Ισπανός, σαφώς ανεβασμένος, δημιούργησε περισσότερη πίεση στον Djokovic, που πλέον έκανε και λάθη. Με δεύτερο συνεχόμενο break, και λίγο αργότερα δεύτερο συνεχόμενο κράτημα σερβίς, ο Rafa έφτασε τα 4 games στη σειρά και κάλυψε όλη την απόσταση, ισοφαρίζοντας σε 4-4!

Ο Djokovic έδειξε όμως ότι είναι πολύ σπουδαίος πρωταθλητής, με τεράστια πνευματική δύναμη. Απάντησε με love service game και έκανε το 5-4, παραμένοντας ψύχραιμος. Ο Nadal κλήθηκε να σερβίρει για να μείνει στο σετ και τα κατάφερε, αφού έσωσε 3 set points!

O Djokovic κράτησε ξανά εύκολα το σερβίς του και προηγήθηκε με 6-5, μεταφέροντας και πάλι όλη την πίεση στο αντίπαλο στρατόπεδο. Αυτή τη φορά ο Nadal δεν ανταπεξήλθε στα πολύ επιθετικά χτυπήματα του Nole και μπορεί να έσωσε δύο ακόμα set points, αλλά στην 6η ευκαιρία του, ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου έγραψε το 7-5 και πήρε το πρώτο σετ - που είχε διάρκεια 67 λεπτά!

2ο ΣΕΤ
Το ότι δεν έχασε την ψυχραιμία του στο δεύτερο μισό του 1ου σετ ήταν πολύ σημαντικό για τον Djokovic, που συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία στο 2ο σετ. Ήταν αρκετά δημιουργικός, δεν απειλήθηκε καθόλου από τη γραμμή του σερβίς και σχεδόν σε κάθε service game του Rafa, o Ισπανός είχε μεγάλα προβλήματα.

Η πρώτη μεγάλη απειλή για break στο σετ ήρθε στο 8ο game, με τον Djokovic βεβαίως να φτάνει σε break point. Ο 28χρονος Σέρβος έχασε την πρώτη του ευκαιρία, αλλά δεν ήθελε να επιστρέψει στην καρέκλα του πριν τελειώσει αυτό το σετ, και τα κατάφερε!

Επέστρεψε από game point του Nadal για να πάρει 3 συνεχόμενους πόντους και τελικά να φτάσει στο πολύτιμο break, με το οποίο προηγήθηκε με 5-3. Σέρβιρε για την κατάκτηση του 2ου σετ και μπορεί να έχασε 3 set points (ξανά), αλλά έφτασε τελικά στο 2-0, δείχνοντας έναν συγκρατημένο ενθουσιασμό.

Σε αυτό το 2ο σετ οι δυο παίκτες είχαν από 12 αβίαστα λάθη, αλλά ο εκπληκτικός Nole είχε 13 winners, έναντι μόλις 4 του αντιπάλου του. Επιπλέον, ο Σέρβος τενίστας κέρδισε τους 22 από τους 29 πόντους στο σερβίς, αφήνοντας σε πολύ χαμηλά ποσοστά τον Ισπανό.

3ο ΣΕΤ
Οι φίλαθλοι του Philippe Chatrier ίσως ήλπιζαν σε μια επιστροφή του Rafa - για να απολαύσουν περισσότερο τένις - ωστόσο ο Nole δεν ήθελε ούτε να σκέφτεται μια δεύτερη ευκαιρία του Ισπανού. Το μόνο που σκεφτόταν ήταν να τελειώσει όσο γρηγορότερα γίνεται το ματς, μηδενίζοντας κάθε ελπίδα του κορυφαίου όλων των εποχών στο χώμα.

Αφού έκανε το γρήγορο break, συνεχίζοντας προσηλωμένος και απόλυτα συγκεντρωμένος στο πλάνο του, ο Djokovic δε δυσκολεύτηκε να πάρει προβάδισμα με 2-0 και αργότερα, με νέο break στον "βραχυκυκλωμένο" πια Nadal, έκανε το 4-0, λίγο μετά τα 20 λεπτά στο σετ!

Ο Σέρβος ουσιαστικά "τελείωσε" τον Nadal με αυτό το σερί των 7 διαδοχικών games, αφού πια μόνο ένας παίκτης υπήρχε στο γήπεδο, ο δυνατότερος σωματικά - και ακόμα κυριότερα - ο δυνατότερος πνευματικά. Ο Nadal σταμάτησε αυτό το σερί του Djokovic και μείωσε σε 4-1, όμως ο Nole δεν πάτησε φρένο και με δύο ακόμα games στη σειρά ολοκλήρωσε τον τεράστιο θρίαμβο. 

Ο εξωπραγματικός Djokovic, τελείωσε τον αγώνα με 45 winners, σχεδόν τους τριπλάσιους από τον Nadal, που έμεινε στους 16. Επιπλέον, το Νο1 του ταμπλό διατήρησε την απόλυτη ισορροπία στα λάθη του, αφού και οι δύο παίκτες είχαν από 30 αβίαστα.

O Nole κέρδισε το Nadal για 21η φορά στην καριέρα του και μείωσε στο rivalry τους σε 21-23. Στο χώμα συνολικά ο Nadal προηγείται με 15-10, όμως τα τελευταία 4 χρόνια ο Djokovic έχει πετύχει μια νίκη περισσότερη, 6 έναντι 5. 

Μπορεί να χρειάζεται ακόμα δύο νίκες για να κατακτήσει το τρόπαιο και να μην έχει ισοφαρίσει ακόμα την καλύτερή του επίδοση - δηλαδή την παρουσία στον τελικό - ωστόσο ρεαλιστικά, ο Djokovic είναι πιο κοντά από ποτέ στο Career Grand Slam.

Είναι κάτι που κυνηγούσε για αρκετά χρόνια ο Σέρβος, από το 2011, όταν δηλαδή είχε τουλάχιστον ένα τρόπαιο και στα τρία άλλα Slams, το Australian Open, το Wimbledon και το US Open. Πάντα το εμπόδιό του ήταν το ίδιο, ο Rafa "Matador" Nadal. Φέτος δε θα υπάρχει αυτό το εμπόδιο από τα ημιτελικά και μετά. 

Βεβαίως ο Σέρβος είναι ένας από τους πιο συνειδητοποιημένους παίκτες, οπότε γνωρίζει πολύ καλά ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ακολουθούν δύο νέες προκλήσεις, η πρώτη στα ημιτελικά, ενάντια σε κάποιον εκ των Andy Murray και David Ferrer. 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots