Flashback: Το toilet break που είχε βοηθήσει τον Murray να κερδίσει το 1ο του Slam (vid)

 
Andy Murray
Andy Murray © USTA
tn team Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 - 14:30

Πριν από 9 χρόνια, ο Andy Murray κατέκτησε το πρώτο του Grand Slam στο US Open. Στον τελικό είχε κερδίσει τον Novak Djokovic στα 5 σετ και, όπως ο ίδιος είχε πει, καθοριστική ήταν μια διακοπή που είχε κάνει μετά το τέλος του 4ου σετ.

Αν και είχε προηγηθεί με 2-0 σετ σε εκείνον τον τελικό στο US Open το 2012, ο Murray είχε δει τον Djokovic να επιστρέφει δυναμικά στο ματς και να τον ισοφαρίζει σε 2-2. Αμφότεροι οι δυο παίκτες αποχώρησαν για τα αποδυτήρια μετά το τέλος του 4ου σετ, με τον Βρετανό να αποκαλύπτει αργότερα πως το toilet break έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότησή του και την κατάκτηση τελικά του 1ου major τίτλου του, αφού ένα pep talk που έδωσε μόνος του στον εαυτό του, τον βοήθησε να σταματήσει την αντεπίθεση του Σέρβου.

"Είχα παίξει σε άλλους 4 τελικούς Grand Slam και είχα κερδίσει μόνο ένα σετ. Όταν έφευγα από το γήπεδο, έφευγα με σκυμμένο το κεφάλι. Στο μυαλό μου κυριαρχούσε ήδη η ιδέα πως δεν ήμουν πραγματικός πρωταθλητής, εφόσον δεν είχα κερδίσει Grand Slam. Η αυτοπεποίθησή μου ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Όταν βγαίνεις από το γήπεδο, υπάρχει ένα μικρό δωμάτιο στη δεξιά πλευρά. Είναι μικρό, τίποτα παραπάνω από μια συνηθισμένη τουαλέτα, με έναν νεροχύτη και έναν καθρέφτη. Σκεφτόμουν: 'Γιατί χάνω συνέχεια αυτούς τους τελικούς; Μου λείπει κάτι; Πώς στο καλό σπατάλησα προβάδισμα με δυο σετ;'

Δεν μπορούσα να επιστρέψω στο γήπεδο έτσι, θα είχα χάσει το 5ο σετ πριν καν χτυπήσω την πρώτη μπάλα. Ποτέ δεν μιλάω στον εαυτό μου, γι' αυτό και εκείνο το toilet break ήταν πολύ ασυνήθιστο για μένα. Στάθηκα μπροστά από τον καθρέφτη, με τον ιδρώτα να στάζει από το πρόσωπό μου και ήξερα ότι έπρεπε να αλλάξω αυτό που συνέβαινε μέσα στο γήπεδο.

Έτσι άρχισα να μιλάω, φωναχτά! 'Δεν θα χάσεις αυτόν τον αγώνα, δεν θα χάσεις αυτόν τον αγωα. Δεν θα τον αφήσεις να φύγει απ' τα χέρια σου.' Στην αρχή ένιωσα λίγο περίεργα, ένιωσα κάτι να αλλάζει μέσα μου. Ήξερα πως μπορούσα να κερδίσω", είχε διηγηθεί ο Murray στους Times.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots