Swiatek και Jabeur για το τρόπαιο στη Νέα Υόρκη

 
Swiatek και Jabeur για το τρόπαιο στη Νέα Υόρκη
© USTA
tennisnews team Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 - 12:31

H κορυφαία τενίστρια του κόσμου, Iga Swiatek, θα αντιμετωπίσει τη Νο.2 από μεθαύριο, Ons Jabeur, με φόντο τον τίτλο στο US Open. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον αποψινό τελικό.

Ο τελικός του μονού γυναικών δεσπόζει στο σημερινό πρόγραμμα του US Open. Ο μεγάλος αγώνας της 13ης ημέρας του τουρνουά, θα αρχίσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί στην τηλεόραση από το Eurosport 1HD και φυσικά θα είναι διαθέσιμος στο Eurosport Player.

Aυτή θα είναι η 5η φορά που θα συναντηθούν οι δυο παίκτριες στο tour, μετρώντας αμφότερες από 2 νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια. Η Jabeur είχε κερδίσει 2 φορές τη Swiatek το 2021, στο Wimbledon και στο Σινσινάτι, όμως η Swiatek, η οποία είχε κερδίσει την πρώτη τους συνάντηση το 2019 στην Ουάσινγκτον, κέρδισε και τη μοναδική φετινή, στον τελικό της Ρώμης πριν λίγους μήνες, με το εμφατικό 6-2, 6-2.

Ήταν βέβαια μέσα στο απίστευτο διάστημα της 21χρονης Πολωνής στη φετινή σεζόν, στο οποίο έφτασε στις 37 διαδοχικές νίκες, το μεγαλύτερο σερί που έχει γίνει στον 21ο αιώνα στο WTA Tour.

Η Swiatek κατέκτησε 6 συνεχόμενους τίτλους σ' αυτό το διάστημα, από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, 3 από αυτούς σε σκληρές επιφάνειες και 3 από αυτούς στο χώμα - με αποκορύφωμα βεβαίως το Roland Garros, δείχνοντας πως μπορεί να παίξει εξίσου καλά και στις δυο αυτές επιφάνειες.

Μετά από μια μικρή κάμψη που είχε με τη σεζόν του γρασιδιού και τα πρώτα τουρνουά της αμερικανικής hard court season, η Πολωνή έχει βρει και πάλι αυτές τις δυο εβδομάδες τον καλό της εαυτό και επέστρεψε σε έναν τελικό, τον 3ο της σε Grand Slam διοργάνωση, μετά τους δυο κερδισμένους στο Roland Garros.

Γενικά έχει μια τρομερή παράδοση σε τελικούς η Swiatek, η οποία μετράει 9 διαδοχικές νίκες. Έχει χάσει μόνο σε έναν τελικό και αυτός ήταν ο 1ος της καριέρας της, στο 250άρι του Λουγκάνο το 2019, καθώς και ο πιο ασήμαντος πλέον, αφού οι υπόλοιποι 9 είναι σε Grand Slams (2), 1000άρια (5) και 500άρια τουρνουά (2).

Για τη Jabeur αυτός θα είναι ο 10ος τελικός στην καριέρα της, 2ος σε Grand Slam διοργάνωση και 2ος συνεχόμενος, αφού ήταν φιναλίστ πριν 2 μήνες στο Wimbledon. Η 28χρονη Τυνήσια θα διεκδικήσει ωστόσο τον 1ο της Grand Slam τίτλο, αφού είχε χάσει στο Wimbledon από την Elena Rybakina, καθώς και τον 4ο συνολικά στην καριέρα της, έχοντας ρεκόρ ως φιναλίστ 3-6.

Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα του τελικού, η Swiatek θα είναι στο Νο.1 και η Jabeur στο Νο.2 την ερχόμενη Δευτέρα, με την Τυνήσια να κερδίζει 3 θέσεις και να ισοφαρίζει και το προσωπικό της ρεκόρ.

Γνωρίζουμε επίσης πως θα υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ τους, αυτό που δεν γνωρίζουμε ωστόσο είναι το πόση θα είναι αυτή. Αν η Swiatek κερδίσει για 10η διαδοχική φορά σε τελικό, θα καταφέρει να κάνει κάτι ασύλληπτο, να έχει περισσότερους από τους διπλάσιους βαθμούς σε σχέση με το Νο.2, έχοντας πάνω από 10.000 βαθμούς.

Συγκεκριμένα με νίκη της Πολωνής, φτάνει τους 10.365 βαθμούς και θα έχει 5.275 περισσότερους από τη Jabeur, που θα πάει στους 5.090. Με νίκη της Jabeur όμως, η διαφορά θα μειωθεί στους 3.875 βαθμούς, παραμένοντας φυσικά σε μια πολύ υψηλή τιμή.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου (10/09):

Arthur Ashe Stadium:
23:00 Iga Swiatek [1] v. Ons Jabeur [5] Eurosport 1HD

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots