Το US Open φέρνει VAR για τις αμφισβητούμενες φάσεις

 
Το US Open φέρνει VAR για τις αμφισβητούμενες φάσεις
© Pete Staples / USTA
tn team Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2023 - 17:07

Μια ακόμα μεγάλη αλλαγή έρχεται στον κόσμο το τένις, με το US Open να γίνεται το πρώτο Grand Slam που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να ελέγχει αμφισβητούμενες φάσεις, όπως είναι οι διπλές αναπηδήσεις ή ενδεχόμενες επαφές των παικτών με το φιλέ.

Το US Open θα γίνει το πρώτο μεγάλο τουρνουά στο τένις που θα χρησιμοποιήσει το video review, θα δίνει δηλαδή τη δυνατότητα να ελέγχεται μια φάση ξανά μέσω της τεχνολογίας, ώστε να μην υπάρξει καμία άδικη απόφαση.

Θυμίζουμε πως εδώ και πολλά χρόνια στο τένις οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το σύστημα hawk-eye, σε σκληρές και χορτάρινες επιφάνειες, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλά από τα μεγαλύτερα τουρνουά του κόσμου έχουν αντικαταστήσει πλήρως τους επόπτες και όλες οι αποφάσεις για τις γραμμές και τα foot fault παίρνονται μέσω της τεχνολογίας.

Το video review θα καλύπτει και όλα τα υπόλοιπα. Οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έως και 3 challenges ανά σετ, για να ελεγχθεί αν μια μπάλα έχει αναπηδήσει 2 φορές στο έδαφος (double bounce), αν ο παίκτης έχει έρθει σε επαφή με το φιλέ (touch) ή ακόμα και αν κάποιος παίκτης επηρέασε τον αντίπαλό του με κάποια πράξη του (hindrance).

Θα χρησιμοποιηθεί σε 17 γήπεδα του US Open και θα είναι διαθέσιμο σε αγώνες των μονών, των διπλών και των μικτών.

To video review ειχε δοκιμαστεί σε μικρότερα τουρνουά άπο την ΑΤΡ, όπως είναι το Next Gen Finals και το ATP Cup, ενώ δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα από τη WTA.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots