Πολύ σκληρή για να πεθάνει η Sabalenka! (vids)

 
Aryna Sabalenka
Aryna Sabalenka © Simon Bruty/USTA
tn team Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 - 7:57

Μια "Die Hard" Aryna Sabalenka ανέτρεψε το 0-6, 3-5 και το 2-4 στο 3ο σετ, για να κάνει μια σπουδαία διπλή ανατροπή κόντρα στην Madison Keys και να προκριθεί στον τελικό του US Open!

Η Sabalenka χάλασε τα όνειρα των Αμερικανών για έναν all-american τελικό γυναικών στο US Open, καθώς κέρδισε την Keys με 0-6, 7-6 (1), 7-6 (10-5), μετά από έναν συγκλονιστικό ημιτελικό στο Arthur Ashe Stadium.

Ενώ στα πρώτα της 5 παιχνίδια στο τουρνουά δεν είχε χάσει ούτε ένα σετ η Sabalenka, η οποία δικαίως θεωρήθηκε το μεγάλο φαβορί -ειδικά μετά και τον αποκλεισμό της Iga Swiatek- σήμερα δεν τα βρήκε απλά σκούρα, αλλά χρειάστηκε ένα θαύμα απέναντι στην Keys.

Τα πάντα έβγαιναν στην Αμερικανίδα την πρώτη ώρα του αγώνα, στην οποία κατάφερε να εξασφαλίσει ένα πολύ ισχυρό προβάδισμα, αφού δεν έχασε ούτε ένα game στο 1ο σετ από το νέο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ στο 2ο σετ έκανε νωρίς το break για να προηγηθεί με 2-1.

Και ενώ η Sabalenka δήλωσε για 1η φορά παρούσα στον ημιτελικό, ισοφαρίζοντας με δικό της break σε 2-2, η Keys απάντησε με νέο break για το 3-2, δείχνοντας πως έκανε απόλυτο κουμάντο στο ματς.

Μάλιστα, αφού βγήκε "ζωντανή" από ένα δύσκολο service game και έκανε το 4-2, η 28χρονη Αμερικανίδα κράτησε εύκολα το σερβίς της στο 8ο game, για να κάνει το 5-3 και να "αγγίξει" τη μεγαλύτερή της πρόκριση στα τελευταία 6 χρόνια, απ' όταν ήταν φιναλίστ σ' αυτό το τουρνουά το 2017.

Εφτάψυχη αποδείχτηκε η Sabalenka, που εκμεταλλεύτηκε ένα κακό game από το σερβίς για την Keys και έκανε break με love, για να ισοφαρίσει σε 5-5, στο game που η Αμερικανίδα σέρβιρε για την πρόκριση στον τελικό.

Το momentum βρισκόταν για τα καλά στο μέρος της Λευκορωσίδας, που με δεύτερο love game στη σειρά προηγήθηκε με 6-5, ενώ έφτασε σε διπλό set point στο 5-6, 15-40. Η Keys έδειξε χαρακτήρα και έστειλε το σετ στο tie-break, όμως εκεί η Sabalenka ήταν ασταμάτητη και έχασε μόλις έναν πόντο (7-1).

Κι ενώ όλα έδειχναν πως η Sabalenka είχε αλλάξει τα δεδομένα, έχοντας και break point στο 1ο game του 3ου σετ, η Keys ήταν εκείνη που έφτασε πρώτη στο break, για να προηγηθεί με 4-2 και να πάρει εκ νέου τον έλεγχο στα χέρια της.

Η Sabalenka χρειάστηκε μια νέα ανατροπή, που ευτυχώς για εκείνη έγινε ευκολότερη με την άμεση απάντηση για το 4-3. Και στο επόμενο game ζορίστηκε η Λευκορωσίδα, που έσωσε 2 break points και ισοφάρισε σε 4-4, αποτρέποντας το 3-5, που θα έκανε εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα.

Αφού έφερε νέα ισορροπία στο σετ, η Sabalenka το έστειλε και στο tie-break, όπου για μια ακόμα φορά ήταν πολύ καλύτερη από την Keys. Το tie-break αυτό ήταν 10 πόντων, αλλά δεν άλλαξε κάτι, με την Sabalenka να παίρνει από την αρχή ένα προβάδισμα με 4-0, αργότερα αυτό έφτασε και στο 9-3 και, παρόλο που έχασε τα πρώτα 2 match points της, η 25χρονη ολοκλήρωσε τον θρίαμβό της στο 10-5, έπειτα από 2 ώρες και 32 λεπτά ενός εκπληκτικού ημιτελικού.

Έχοντας πετύχει από μέρες τον πρώτο της μεγάλο στόχο, που ήταν το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, η Sabalenka πλησιάζει και στον 2ο, το τρόπαιο στο US Open. Για 1η φορά προκρίθηκε στον τελικό του US Open, μετά από 2 διαδοχικές χρονιές που έχασε στα ημιτελικά. Θα είναι ο 2ος τελικός της σε ένα Grand Slam, με τον πρώτο να ήταν στο Australian Open στις αρχές του 2023, όπου κατέκτησε και τον πρώτο major τίτλο της.

Το Σάββατο θα διεκδικήσει το 2ο στην φοβερή χρονιά της, απέναντι σε μια ακόμα Αμερικανίδα, την πολύ φορμαρισμένη Coco Gauff, που μετά το 1ο 500άρι και το 1ο 1000άρι, θα επιχειρήσει να προσθέσει στη συλλογή της και το 1ο Slam, σ' αυτό το απίθανο καλοκαίρι που διανύει στα αμερικάνικα τουρνουά.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots