Angella Okutoyi: Μια ξεχωριστή πρωταθλήτρια του Wimbledon (vid)

 
Angella Okutoyi: Μια ξεχωριστή πρωταθλήτρια του Wimbledon (vid)
© AELTC
tn team Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 - 12:14

Η πρωταθλήτρια του φετινού Wimlbedon στο διπλό κοριτσιών, είναι η 18χρονη Angella Okutoyi από την Κένυα, η οποία έχει μια πολύ ξεχωριστή ιστορία από πίσω της, προερχόμενη από μια πολύ φτωχή οικογένεια και μεγαλώνοντας χωρίς τους γονείς της, κάτι που δεν την εμπόδισε να εκπληρώσει ένα μέρος των ονείρων της και να παίξει στα μεγαλύτερα τουρνουά του πλανήτη.

"Δεν ήταν εύκολο όταν ήμουν μικρή. Κάποιες μέρες έπρεπε να πάω στην προπόνηση νηστική. Γι' αυτό και το τένις είναι τα πάντα για μένα, μας προσφέρει το φαγητό που έχουμε τώρα στο σπίτι", είπε η Angella Okutoyi στο BBC Sport Africa, που δημιούργησε αυτό το πολύ όμορφο αφιέρωμα για εκείνη και την οικογένειά της.

Η Angella ξεχώρισε από μικρή ηλικία και τράβηξε την προσοχή της ομοσπονδίας τένις της Κένυας, που τη στηρίζει τα τελευταία χρόνια. Το 2018 κέρδισε το Παναφρικανικό Πρωτάθλημα στα 14άρια, ενώ το 2021 το κέρδισε στην κατηγορία των 18 ετών.

Αυτή τη χρονιά μπήκε στο Top 100 της παγκόσμιας κατάταξης των juniors και έπαιξε στο πρώτο της Grand Slam, στα junior του Australian Open. Ήταν ένα ταξίδι που στοίχισε 8.000 δολάρια στην ομοσπονδία, αλλά το έκανε, και κατάφερε να γίνει η πρώτη εκπρόσωπος της Κένυας που κέρδισε αγώνα σε Grand Slam διοργάνωση στα junior. Στην Αυστραλία έφτασε μέχρι τον 3ο γύρο, ενώ έπαιξε και στο Roland Garros, όπου έφτασε μέχρι τον 2ο γύρο.

Πριν λίγες μέρες πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στο Wimbledon, όπου έκανε ένα πολύ μεγάλο τουρνουά στα διπλά, κατακτώντας τον τίτλο μαζί με την Ολλανδέζα Rose Marie Nijkamp.

"Πριν μπω στο γήπεδο συνάντησα κάποιες μεγάλες παίκτριες, την Coco Gauff, την Madison Keys. Ο βασικός μου στόχος είναι απλά να απολαύσω το γεγονός πως βρίσκομαι εδώ. Το γεγονός πως βρίσκομαι σ' αυτό το γήπεδο, ξέρω πως είναι κάτι που θα με βοηθήσει πολύ στο μέλλον."

Η ιστορία της Angella είναι πολύ ιδιαίτερη. Η μητέρα της πέθανε όταν έδινε ζωή σε εκείνη και στην δίδυμη αδερφή της, Rosie. Τη μεγάλωσε η γιαγιά της, η οποία ήταν γιαγιά, μητέρα και πατέρας για εκείνη, όπως λέει.

Παρότι μοιάζει αδύνατο για ένα σαν την Angella να ακολουθήσει ένα τέτοιο όνειρο, η γιαγιά της έκανε το καλύτερο που μπορούσε για να τη βοηθήσει, πηγαίνοντάς την στους αγώνες που έδινε με τα πόδια.

"Η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης είναι η γιαγιά μου, με την οποία μένουμε ακόμα μαζί. Όταν την βλέπω χαρούμενη, είμαι και εγώ χαρούμενη. Έπρεπε να μας φροντίζει και να τα κάνει όλα μόνη της. Ήταν πατέρας, μητέρα και γιαγιά την ίδια στιγμή."

Η Angella ξεκίνησε να παίζει τένις όταν ήταν 4 χρονών και εκτός από το να κάνει προπονήσεις νηστική, συνήθιζε να παίζει με ελλιπή εξοπλισμό και με σκισμένα παπούτσια.

Ο προπονητής του κλαμπ που πήγαινε, Joe Karanja, είπε: "Πολλά παιδιά από το γκρουπ της τα είχαν παρατήσει, αλλά η Angela είναι ένα παιδί που μάχεται και που δεν τα παρατάει. Στην ηλικία των 6 ετών, κέρδιζε τα παιδιά που ήταν 8 ετών. Όταν ήταν 8, κέρδιζε παιδιά που ήταν 10, ακόμα και 11 ετών. Ήξερα πως θα πάει σε μεγάλα τουρνουά."

Ακόμα και σήμερα, παρότι έχει παίξει σε κάποια από τα μεγαλύτερα τουρνουά του πλανήτη στα juniors, η καθημερινότητα δεν είναι απλή για την Angella, που πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα και να παίξει σε επαγγελματικά τουρνουά. Όλα αυτά, προσπαθώντας να συνδυάσει τις προπονήσεις υψηλής έντασης με το σχολείο, αλλά και με δουλειές του σπιτιού.

"Ένα πράγμα που λατρεύω σ' αυτό το άθλημα, είναι πως σε διδάσκει να είσαι ανεξάρτητος. Χρειάζεται πειθαρχία, αφοσίωση και πίστη. Συνήθως ξυπνάω νωρίς το πρωί και πηγαίνω για προπόνηση. Μετά την προπόνηση ακολουθώ ένα σχολικό πρόγραμμα. Επίσης πρέπει να βοηθώ στο σπίτι, να μαγειρεύω."

Όσο για τον μεγάλο στόχο της, δεν είναι άλλος από το να παίξει στο tour της WTA και να μπορέσει να αγοράσει ένα σπίτι στη γιαγιά της, για να ζει σε καλύτερες συνθήκες.

"Ο στόχος μου στο τένις είναι να παίξω στα μεγαλύτερα τουρνουά και πιστεύω πως μπορώ να τα καταφέρω. Το όνειρό μου είναι να πάρω τη γιαγιά μου από εκεί που βρίσκεται τώρα, να της αγοράσω ένα καλό σπίτι και να έχει μια καλή ζωή."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots