Πρωτοχρονιά με τον Στέφανο Τσιτσιπά! (vid)

 
Πρωτοχρονιά με τον Στέφανο Τσιτσιπά! (vid)
tennisnews team Πέμπτη, 01 Ιανουαρίου 2015 - 14:10

Το tennisnews.gr σας εύχεται Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία και κάνει ποδαρικό στη χρονιά παρουσιάζοντάς σας τον Στέφανο Τσιτσιπά, έναν αθλητή που ξεχωρίζει τα τελευταία χρόνια στα διεθνή πρωταθλήματα juniors και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες του ελληνικού τένις.

Στέφανε καλη χρονιά με υγεία και πολλές επιτυχίες μέσα στο 2015. Μας κάνεις ποδαρικό σήμερα στο tennisnews.gr και πιστεύουμε πως είναι η καλύτερη μέρα για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον Στέφανο Τσιτσιπά, στον οποίο ευχόμαστε να μας απασχολήσει ευχάριστα τα επόμενα χρόνια!

Πάμε λοιπόν στις ερωτήσεις:

- Σε ποιά ηλικία ξεκίνησες το τένις και ποιανού ιδέα ήταν; Θυμάσαι την 1η σου μέρα που κράτησες ρακέτα στο χέρι;

Γειά σας! Καλή Χρονιά πρώτα απο όλα! Ας αρχίσουμε...

Ξεκίνησα Τένις σε ηλικία 3 ετών (όχι πολύ σοβαρά, 2 φορές την εβδομάδα) μαζί με του γονείς μου στο μέρος όπου δούλευαν (στο ξενοδοχείο Astir Palace στην Βουλιαγμένη), όταν είχαν ελεύθερο χρόνο και άμα είχαν παιδιά της ηλικίας μου. Μου άρεσε γενικά το Τένις, η μητέρα μου ήταν σχετικά καλή τενίστρια και με έκανε να ακολουθήσω τα βήματα της. Στα 6 χρονών άρχισα μαθήματα στον Όμιλο Αντισφαίρισης Γλυφάδας, επιλέξαμε αυτόν τον Όμιλο διότι ήταν κοντά και ήταν πολύ φιλικό το κλίμα. Πρώτος μου προπονητής (έκανα σε group στην αρχή με 4-5 παιδιά) ήταν ο Κος Γιώργος Σπηλιόπουλος. Ήταν ο άνθρωπος που μου έμαθε τα βασικά και με έκανε να αγαπήσω το Τένις! Στον Όμιλο Αντισφαίρισης Γλυφάδας είμαι απο τότε που ξεκίνησα.

- Ποιό ήταν το 1ο τουρνουά που κέρδισες και σε ποιά ηλικία;

Το πρώτο τουρνουά που κέρδισα ήταν στην Νορμανδία, Γαλλία σε ηλικία 8 χρονών, ήταν ένα Masters. Είχαμε πάει εκεί για διακοπές με έναν φίλο μας και επειδή ακούσαμε ότι έχει τουρνουά τένις αποφασίσαμε να δηλώσουμε.

- Στην οικογένειά σου ασχολείται κάποιος άλλος με το τένις; Πόσο σημαντική είναι η βοήθειά τους μέχρι σήμερα;

Η μητέρα μου ήταν η μοναδική που είχε παίξει επαγγελματικά τένις, είχε κερδίσει τις Virginia Wade, Katerina Maleeva, Olga Morozova κλπ...

Ο πατέρας μου έχει αποφοιτήσει απο την ΤΕΦΑΑ Αθηνών και ήταν προπονητής της μητέρας μου στο WTA tour. Επίσης έχει πάρει Επαγγελματικό Δίπλωμα τένις απο την Αυστριακή Σχολή.

Η βοήθεια τους είναι πολύ σημαντική, με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στη τενιστική μου καριέρα. Θα αποκαλούσα τον εαυτό μου πολύ τυχερό.

- Εκτός από το τένις, ποιά είναι τα άλλα σου ταλέντα;

Είμαι πολύ καλός στο Table Tennis, στη Δημοσιογραφία (έχω πάρει από την μητέρα μου) και στον Στίβο (άποψη του Κου Θωμά Ιακωβάκη), είχα συμμετάσχει σε κάποια πρωταθλήματα. Μου αρέσει πολύ η τεχνολογία, πέρα από το Τένις.

- Πόσο δύσκολο είναι να παίζεις τένις σε αυτό το επίπεδο και να πηγαίνεις ταυτόχρονα σχολείο; Πως τα πηγαίνεις με τα μαθήματα;

- Τα μαθήματα και το σχολείο ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο μέχρι το Γυμνάσιο. Είχα πολλά προβλήματα πρίν τελειώσει το Γυμνάσιο. Ήταν πολύ δύσκολο... ώσπου στο Λύκειο βρήκα ένα πολύ καλό σχολείο το Excel High School, είναι ένα σχολείο στη Minnesota, USA όπου έχει online πρόγραμμα για αθλητές σαν και εμένα. Αυτό κυριολεκτικά με έσωσε! Έχω δικαίωμα να τελειώσω κάθε τάξη απο 5 εώς 12 μήνες! Είναι "χαλαρό" το σύστημα, σου δίνει το μάθημα (το οποίο το διαβάζεις) και μέτα έχεις το διαγώνισμα του κάθε κεφαλαίου με ένα συγκεκριμένο χρόνο.
Με τα μαθήματα τα πάω καλά, είμαι σε καλό επίπεδο.

- Πόσο δύσκολο είναι να είσαι συνεχώς με δύο σάκους στην πλάτη και να ταξιδεύεις τον κόσμο για να παίζεις τένις;

Είναι κάτι που μου αρέσει, μου αρέσει το Τένις, είναι η δουλειά μου. Εγώ το επέλεξα και δεν μετάνιωσα ποτέ που αποφάσισα τα πάντα για να ακολουθήσω αυτή την δύσκολη ζωή. Το μόνο δύσκολο είναι ότι αφήνω την οικογένεια μου πίσω που τόσο αγαπάω, εύχομαι να μπορούσα να τους έχω δίπλα μου όπου και αν πάω. Άμα κάτι το αγαπάς δεν είναι σωστό να το παρατάς. Ταξιδεύω μαζί με το Τένις!

- Σε 10 χρόνια από σήμερα, τι θα ήθελες να έχεις πετύχει στo τένις; Ποιός είναι ο στόχος σου;

Οι στόχοι για εμένα έρχονται σιγά-σιγά. Βλέπεις σε τι επίπεδο μπορείς να σταθείς και ακολουθείς τις δυνατοτητές σου. Απο το 0% αρχίζεις να "φορτώνεις" σιγά-σιγά ώσπου να φτάσεις στο maximum σε αυτό που μπορείς να καταφέρεις. Ο ένας και μοναδικός στόχος που ονειρεύομαι έντονα απο πολύ μικρή ηλικία είναι να γίνω ο καλύτερος παίχτης όλων των εποχών, όλα τα άλλα ακολουθούν απο πίσω...

- Στο πρωτάθλημα της Tennis Europe ήσουν από τους διακριθένετες τα τελευταία χρόνια. Πόσο διαφορετικό είναι το tour της ITF Juniors;

Το Tennis Europe είναι μια πολύ καλή αρχή. Είναι πολύ καλά τα τουρνουά Tennis Europe, σε προετοιμάζουν και σε βοηθάνε να εξελιχτείς.

Η καλύτερη αρχή για έναν που από το Tennis Europe αρχίζει το ITF Juniors είναι τα Grade 4 και Grade 5 τουρνουά. Έγω προσαρμόστηκα πολύ καλά/γρήγορα στα ITF Juniors, άρχισα κατευθείαν απο Grade 3 Qualifying και κατέληξα στα προημιτελικά... Στο επόμενο που ήταν Grade 1, έκανα Qualifying και έχασα 3ο γύρο. Η μόνη διαφορά είναι ότι παίζεις με παιδιά 2-3 χρόνια μεγαλύτερα σου και απο πιο πολλές χώρες.

- Πόσο επηρεάζει το παιχνίδι σου το ότι ψηλώνεις συνέχεια; Ποιό είναι το ύψος σου αυτή τη στιγμή;

Είχα λίγα θέματα με την ισσοροπία μου πριν λίγο καιρό. Είμαι 1,92 τώρα. Δεν είναι μεγάλο πρόβλημα θα μπορούσα να πω, ψήλωσα πολύ απότομα και γρήγορα πέρσι. Νιώθω παρόλα αυτά γερός στα πόδια μου και η γυμναστική που κάνω με βοηθάει πολύ. Με το παιχνίδι μου δεν είχα προβλήματα.

- Ποιά ήταν η κορυφαία σου στιγμή στα πρωταθλήματα της Tennis Europe;

Η κορυφαία μου στιγμή στο Tennis Europe ήταν η 3η θέση κάτω των 14 στο Πανευρωπαικό, η 3η θέση στα Masters U16, οι δύο συνεχόμενοι τίτλοι στην Γερμανία U16 (Grade 2, Grade 1) που με εκτόξευσαν βαθμολογικά, η κατάκτηση της 1ης θέσης στα Διπλά U14 (Grade 2) και η 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Κάτω των 16. Υπήρχαν σχετικά πολύ τίτλοι στα Tennis Europe.

- Αν θα έπρεπε να θυμηθείς έναν αγώνα που κέρδισες στην μέχρι τώρα πορεία σου, ποιός θα ήταν αυτός και γιατί;

Ο αγώνας που με ανέβασε ψυχολογικά και με έφερα να καταλάβω στο πόσο ψηλά μπορώ να σταθώ ήταν εναντίον του Nikola Milojevic (στα $10.000 Futures στην Κρήτη). Ο παίχτης αυτός ήταν Νούμερο #1 στα ITF Juniors, 3 χρόνια μεγαλύτερος μου και #352 στην παγκόσμια κατάταξη. Ήταν ο αγώνας που με βοήθησε σε όλες τις επόμενες "τρελές" νίκες!

- Ποιές ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισες στα τουρνουά Futures που έχεις παίξει μέχρι τώρα και ποιες αδυναμίες εντόπισες στο παιχνίδι σου σε σχέση με τους μεγαλύτερους ηλικιακά αθλητές;

Τα τουρνουά Futures θα έλεγα ότι είναι λίγο καλύτερα απο τα Grade A ITF Juniors τουρνουά διότι πολύ παίχτες στο ITF Juniors έχουν κερδίσει ήδη 1-2 Futures. Η διαφορά είναι ηλικιακά και σε θέματα εμπειρίας. Η εμπειρία είναι αυτή που σε κάνει να χειρίζεσαι καλύτερα την κατάσταση, πιο ψύχραιμα και πιο αποφασιστικά. Θα έλεγα ότι η εμπειρία έχει και λίγο από πειθαρχία μέσα. Έχω αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα όπως η δύναμη, η εμπειρία (όπως ανέφερα και πιο πριν). Επίσης ήταν το πρόβλημα των αγώνων, χρειαζόμουνα λίγο περισσότερους αγώνες ώστε να "μπω" στο κλίμα των "Futures". Έμαθα σιγά-σιγά...

- H φετινή σου πορεία στο πρωτάθλημα της ITF Juniors στιγματίστηκε από την μεγάλη σου επιτυχία με την είσοδό σου στον τελικό του Orange Bowl. Τι θα έκανες διαφορετικά στον τελικό που προηγήθηκες με 1-0 στα σετ?

Θα έλεγα ότι ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξω κάτι. Είχα έναν πολύ φρέσκο αντίπαλο μετά το 1ο σετ, παρόλο που προηγήθηκα 3-2 στο 2ο. Άρχισε να παίζει πολύ σταθερά, χωρίς καθόλου λάθη.
Ήμουνα πολύ βιαστικός, πήγαινα για winners. Το χειρότερο απο όλα ήταν ότι άρχιζα να νιώθω ανυπομονησία, αυτό συνέβει απο την κούραση του 1ου σετ που τα έδωσα όλα. Κάναμε μεγάλα rally στο 1ο σετ και υπήρχε ένταση στο παιχνίδι. Μακάρι να ήμουν πιο ξεκούραστος. Ήταν πολύ δύσκολο να κερδίσω, έπαιξε πολύ σωστά ο αντίπαλος μου. Συγχαρητήρια του!

- Με δεδομένη την θέση σου στους 25 καλύτερους τενίστες του κόσμου κάτω από 18 ετών, χωρίς να έχεις κλείσει καν τα 17, ποιός είναι ο επόμενος στόχος στα Juniors για τη χρονιά που έρχεται;

Ο επόμενος στόχος μου στα Juniors είναι η κατάκτηση τουλάχιστον ενός Grand Slam. Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να τα καταφέρω, είμαι στο ίδιο επίπεδο σχεδόν με όλους. Υπάρχουν όμως περιθώρια βελτίωσης. Είμαι έτοιμος να παλέψω για αυτόν το στόχο.

- Το πρόγραμμά σου το 2015 θα περιλαμβάνει περισσότερο Juniors ή Mens?

Θα υπάρξει συνδυασμός Juniors και Futures το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε Juniors και Challengers μέσα στην χρονιά. Είναι επίσης ένας στόχος για το 2015.

- Ποιός είναι ο αγαπημένος σου τενίστας;

Ο αγαπημένος μου Τενίστας είναι ο Roger Federer. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει αλλάξει αυτό το άθλημα. Αποτελεί εξαίρεση απο όλους του άλλους.

- Ποιό είναι ένα τενιστικό ονειρο που έχεις και θα ήθελες να πραγματοποιηθεί;

Να καταφέρω να είμαι ο καλύτερος Τενίστας όλων των εποχών. Να ξεπεράσω τον Roger Federer στα Grand Slam. Επίσης μία θέση στο Hall of Fame του Τένις.

- Ποιά η αγαπημένη σου τενίστρια;

Η Ana Ivanovic.

- Ποιό είναι το δυνατό σημείο του Στέφανου Tσιτσιπά και ποιό το αδύνατο;

Αυτό ας το κρατήσουμε μυστικό, η δικιά σας άποψη μετράει πιο πολύ. Οι αντίπαλοι δεν χρειάζεται να ξέρουν τα καλά μου και τα κακά μου χτυπήματα. Το μόνο δυνατό σημείο που μπορώ να αποκαλύψω είναι η ηρεμία μου!

- Ποιά είναι η συμβουλή που τηρείς σε κάθε τουρνουά που παίζεις;

Η ηρεμία κατά την διάρκεια του αγώνα και να συνεχίζω να παίζω το καλό μου παιχνίδι. Με έχει βοηθήσει πολύ ο πατέρας μου με τις συμβουλές. Η κάθε συμβουλή βγαίνει διαφορετικά σε κάθε τουρνουά.

- Ποιός ο αγαπημένος σου ηθοποιός;

Είμαι θαυμαστής του ηθοποιού Adam Sandler. Οι κωμωδίες του είναι πολύ καλές

- Αν είχες μια ευχή, ποια θα ήταν αυτή;

Εύχομαι να υπάρχει ειρήνη χωρίς πολέμους και να ενωθούμε όλοι για το καλό μας

- Ποιο είναι το αγαπημένο σου τουρνουά από αυτά που έχεις παίξει μέχρι σήμερα, και ποιο είναι το αγαπημένο σου Grand Slam;

Το αγαπήμενο μου τουρνουά που μου έχει μείνει έντονα στο μυαλό ως το καλύτερο ήταν το Beaulieu Sur-Mer. Πολύ καλές συνθήκες και πολύ ωραίο Tennis Club. Το αγαπημένο μου Grand Slam είναι το Australian Open.

- Ποιά ήταν η πιο παράξενη στιγμή που έζησες σε κάποιον αγώνα τένις που δε θα ξεχάσεις ποτέ;

Πρόπερσι (2013) στο Orange Bowl κάτω των 16 ετών. Απο τον 2ο γύρο (που είχαμε διαιτητή) άρχισε για κάποιο λόγο ο διαιτητής να μου δίνει foot faults στο σερβίς μου. Στον 2ο γύρο (που τον κέρδισα) είχα κάπου στα 14 foot faults σε όλο τον αγώνα! Στον επόμενο γύρο είχα ακόμα πιο πολλά! Κάπου στα 22-25! Σε κάποια φάση έκατσα 6 εκατοστά πίσω απο την γραμμή για να δω τι θα γίνει (κυριολεκτικά) και μου έδωσε ξανά foot fault! Είχε γίνει εφιάλτης! Κέρδισα και τον 3ο γύρο.

Στα Διπλά με τον Σταυρόπουλο παίζαμε ημιτελικά. Είχα 5-6 foot faults μέχρι το 3-4 στο 2ο σετ, ώσπου στο 40-30 για εμάς (δεύτερο σερβίς για εμένα) μου ξαναδίνει foot fault! Το πέρνουμε τελικά το game δύσκολα. Κατά την αλλαγή έρχεται ένας Γερμανός διαιτητής και μου λέει να μην ξανακοιτάξω την διαιτητή με αυτον τον τρόπο - την είχα κοιτάξει ειρωνικά στο foot fault πριν.

Του απάντησα με λίγο ειρωνία "Εντάξει, ναι, ναι. Ό,τι πείτε.". Γυρνάει να κοιτάξει γύρω του (ήταν με την πλάτη προς τους θεατές) και μου απαντάει ψιθυριστά "You motherf***er!".

Εγώ δεν αντέδρασα έντονα, ο Σταυρόπουλος έγινε έξω-φρενών. Το άκουσαν και οι Κορεάτες που καθόντουσαν δίπλα μας. Έγινε ένας μικρός χαμός! Ο διαιτητής εξαφανίστηκε απο την διοργάνωση μετά απο αυτό, δεν μπορούσαμε να τον βρούμε. Όλα αυτά για ένα foot fault!

Ήταν μια πολύ κακή στιγμή, με είχαν βάλει στο μάτι απο την αρχή του τουρνουά τότε. Για κάποιο άγνωστο λόγο!

- Ποιούς ανθρώπους θεωρείς υπεύθυνους για τη μέχρι τώρα πορεία σου και που θα ήθελες να ευχαριστήσεις για τη μέχρι σήμερα πορεία σου στο τένις;

Είναι πολύ άνθρωποι υπεύθυνοι για αυτό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πατέρα μου, την μητέρα μου, τον Κο Γιώργο Σπηλιόπουλο (προπονητής), τον Κο Γιώργο Φουντούκο (προπονητής), τον Κο Νικόλα Σισμανίδη (γυμναστής), τον Κο Κώστα Περγαντή (αθλητικός ψυχολόγος), τον Κο Θωμά Χριστίδη (γιατρός), την Wilson, την Lotto άλλα και το tennisnews.gr που όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει με πολύ πάθος και γράφει για εμένα! Με έχουν βοηθήσει και άλλοι άνθρωποι που έχουν πιστέψει σε εμένα. Ευχαριστώ πολύ σε όλους!

Στέφανε θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για την καλοσύνη σου να μοιραστείς τις στιγμές αυτές με τους φίλους του τένις στην Ελλάδα και να σου ευχηθούμε τα καλύτερα για το 2015.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους και χαρούμενος ο νέος χρόνος! Το 2015 είναι μια νέα αρχή!

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots