Danielle Collins: Μια... "αυτοδίδακτη" πρωταγωνίστρια (vids)

 
Danielle Collins: Μια... "αυτοδίδακτη" πρωταγωνίστρια (vids)
Danielle Collins: Μια... "αυτοδίδακτη" πρωταγωνίστρια (vids)
tennisnews team Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 - 16:01

Κερδίζοντας τις 10 από τις 12 τελευταίες αναμετρήσεις της, πετυχαίνοντας την πρώτη Top 20 και την πρώτη Top 10 νίκη της και σκαρφαλώνοντας περισσότερες από 100 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της WTA μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, η Danielle Collins κατάφερε σίγουρα να κάνει αισθητή την παρουσία της αυτό τον Μάρτιο. Διαβάστε την ιστορία της 24χρονης Αμερικανίδας, που ξεκίνησε ως "αυτοδίδακτη", δεν είχε κανένα οικονομικό στήριγμα και όταν της παρουσιάστηκε η ευκαιρία για να εισέλθει στον κόσμο του επαγγελματικού τένις, προτίμησε να ολοκληρώσει τις σπουδές της.  

H ιστορία της Danielle Collins ξεκινάει τον Δεκέμβριο του 1993, όταν γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη της Φλόριντα, την Αγία Πετρούπολη. Έμαθε το τένις από την πατέρα της, που έπαιζε αγωνιστικό τένις σε τοπικό club, δηλώνει όμως αυτοδίδακτη, αφού δεν είχε κάποιο προπονητή δίπλα της κατά τη διάρκεια των παιδικών της χρόνων.

"Μέναμε κοντά σε πάρκα με δημόσια γήπεδα και έπαιζα με μεγαλύτερους ανθρώπους. Κάποιες φορές έπαιζα με τον τοίχο την ώρα που η μητέρα μου έκανε τζόκινγκ. Μια μέρα, μια παρέα ηλικιωμένων ανθρώπων, γύρω στα 80, μου είπαν πως ήμουν πολύ καλή και μου ζήτησαν να παίξω μαζί τους διπλά. Ήμουν μόνο 8 χρονών. Από εκείνη τη μέρα βελτιωνόμουν συνέχεια και έπαιζα με παίκτες από τους ομίλους της πόλης, επιπέδου 4.0 και 5.0. Ήμουν αυτοδίδακτη. Έπρεπε να ανακαλύψω μόνη μου πολλά πράγματα επειδή οι γονείς μου δεν είχαν τα χρήματα."

Η Collins ανέπτυξε με γοργούς ρυθμούς το παιχνίδι της και κατέβηκε στο εθνικό πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών στα 12άρια, κατακτώντας τον τίτλο. Τα επόμενα χρόνια αγωνιζόταν σε διοργανώσεις της USTA και έφτασε στο Νο. 1 των κοριτσιών U18 των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ήταν 16 ετών. Συνέχισε κανονικά όμως το λύκειο και δεν προχώρησε στο επαγγελματικό τένις, αφού οι γονείς της δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα για να ταξιδεύσει εκτός χώρας.

Αυτό δεν πείραξε καθόλου την Collins, που δεν ένιωθε αδικημένη σε σχέση με τις άλλες παίκτριες της ηλικίας της. Στα 18 της αποφάσισε πως ήθελε να περάσει το κομμάτι των σπουδών, εφόσον και το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Ηνωμένων Πολιτειών της έδινε τη δυνατότητα να συνεχίσει να αγωνίζεται σε πολύ ανταγωνιστικό επίπεδο, μέσα από το κολεγιακό πρωτάθλημα. Λίγο πριν ξεκινήσει να αγωνίζεται για το University of Virginia, όπου εξασφάλισε μια πλήρη υποτροφία (αξίας 250.000 δολαρίων), η 18χρονη τότε Αμερικανίδα, κατέκτησε τον πρώτο της επαγγελματικό τίτλο, σε Futures 10.000 δολαρίων στο Williamsburg της Virginia.

"Δεν ήθελα να ήμουν απλώς μια τενίστρια. Ήθελα να είμαι προετοιμασμένη για τον κόσμο. Δεν ήθελα να είμαι εξαρτημένη από το τένις. Θα ήταν απαίσιο αν είχα κάποιον σοβαρό τραυματισμό. Μετά δεν θα μπορούσα να γυρίσω στο πανεπιστήμιο. Και το να είσαι μέρος μιας ομάδας, είναι μια εμπειρία που σε ωριμάζει αρκετά."

H Collins σπούδασε ΜΜΕ και επικοινωνία από το 2012 μέχρι το 2016. Το 2014 και το 2016 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στα μονά σε όλο το NCAA, ήταν δηλαδή η κορυφαία ανάμεσα σε όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Οι νίκες αυτές της χάρισαν και από μια wild card για τα US Open εκείνων των σεζόν. Στην πρώτη της παρουσία σε Grand Slam, πήρε ένα σετ από την Simona Halep.

"Όταν κατέκτησα το NCAA για πρώτη φορά, όλοι με ρωτούσαν αν θα γινόμουν επαγγελματίας. Κέρδισα ένα σετ ενάντια στην Halep στο US Open και όλοι πίστευαν πως θα γινόμουν επαγγελματίας. Σκέφτηκα όμως πως τα χρήματα που κέρδισα από την συμμετοχή μου στον 1ο γύρο (US Open), δεν ήταν αρκετά για να πληρώσω τα δίδακτρα ενός χρόνου σε πανεπιστήμιο. Δεν τα κράτησα και επέστρεψα στη σχολή. Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική."

Στο πρώτο τουρνουά που αγωνίστηκε ως απόφοιτη πια του πανεπιστημίου της Virginia, η Collins κατέκτησε τον τίτλο στο Futures των 25.000 δολαρίων του Stillwater στην Οκλαχόμα. Παρόλα αυτά η μετάβαση από το κολέγιο στο επαγγελματικό Circuit δεν ήταν τόσο εύκολη. Από οικονομικής πλευράς συνάντησε πολλές δυσκολίες και αυτό δε θα μπορούσε να μην την επηρεάσει και στο ψυχολογικό κομμάτι.

"Το πνευματικό κομμάτι μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση κάποιες φορές. Δεν είναι εύκολο να ταξιδεύεις συνεχώς, να χάνεις στον 1ο γύρο και να αποχωρείς με 180 δολάρια. Αυτό μου συνέβη 6 ή 7 φορές πέρσι (το 2017)."

Παρά τις αρκετές δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσει, η Collins έμεινε προσηλωμένη στον βασικό στόχο της, που ήταν να βελτιώνεται μέρα με την ημέρα. Δεν σταμάτησε τη δουλειά και δικαιώθηκε, αφού στο τέλος του 2017 τα καλά αποτελέσματα ήρθαν μαζεμένα.

Έφτασε μέχρι τον τελικό στο τουρνουά των 80.000 δολαρίων του Tyler στο Τέξας στις αρχές του Νοεμβρίου και μόλις 2 εβδομάδες μετά, κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο της σε 25άρι τουρνουά, στο Norman της Οκλαχόμα. Τερμάτισε τη σεζόν στο Νο. 153 της παγκόσμιας κατάταξης, περισσότερες από 100 θέσεις ψηλότερα σε σχέση με το 2016, όταν ήταν στο Νο. 259.

Τον Ιανουάριο του 2018 συνέχισε την ανοδική της πορεία και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο Newport Beach, για το τοπικό τουρνουά της 125Κ Series. Η επιτυχία αυτή την ανέβασε στο Νο. 120 της παγκόσμιας κατάταξης, μια θέση από την οποία μπορούσε να διεκδικεί όλο και περισσότερες εμφανίσεις στο WTA Tour.

Το καλύτερό της τένις, ήρθε την κατάλληλη χρονική στιγμή για την Collins, που χρειάστηκε να είναι πολύ υπομονετική, αλλά δικαιώθηκε για τις δύσκολες αποφάσεις και επιλογές που έκανε στην ζωή της. Τον Μάρτιο, πραγματοποίησε το καλύτερο τουρνουά της καριέρας της στο Indian Wells, όπου αγωνίστηκε με wild card. Κέρδισε κατά σειρά τις Taylor Townsend, Madison Keys και Sofya Zhuk, για να βρεθεί στη φάση των "16" του BNP Paribas Open.

Όχι μόνο πέτυχε την πρώτη της Top 20 νίκη, ενάντια το Νο. 14 του κόσμου, την Keys, αλλά εξασφάλισε την πρώτη της είσοδο στο Top 100 της παγκόσμιας κατάταξης (Νο. 93) και την μεγαλύτερη επιταγή που κέρδισε ποτέ από το τένις, ύψους 88.135 δολαρίων.

Την επόμενη εβδομάδα, δεν πήρε wild card για το Miami Open και αποφάσισε να αγωνιστεί στα προκριματικά. Πέτυχε 7 νίκες μέσα σε 10 μέρες και προκρίθηκε στα ημιτελικά της Premier Mandatory διοργάνωσης, για να κερδίσει μια ακόμα μεγαλύτερη επιταγή, 251.500 δολαρίων, που σίγουρα θα της προσφέρει σημαντική βοήθεια στο προσεχές μέλλον.

Μεταξύ άλλων, η Collins κέρδισε στο Μαϊάμι την Coco Vandeweghe, τη Monica Puig και τη Venus Williams, στην πρώτη της αναμέτρηση απέναντι σε μια Top 10 τενίστρια σε όλη την καριέρα της! Tην ερχόμενη Δευτέρα (2 Απριλίου, 2018), θα βρίσκεται στο Νο. 53 της παγκόσμιας κατάταξης, περισσότερες από 100 θέσεις ψηλότερα από τον Ιανουάριο, αλλά και σε μια θέση από την οποία μπορεί πλέον να αγωνίζεται στα σημαντικότερα τουρνουά του κόσμου, χωρίς να πρέπει να δώσει προκριματικούς αγώνες.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots