Διδάγματα από τον τελικό του Αυστραλιανού

 
Stan Wawrinka Rafael Nadal
Stan Wawrinka Rafael Nadal Φωτογραφία: Youtube/Australian Open Tv
tennisnews team Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 - 19:22

O David Sammel μέσα από τη νέα του στήλη στο tennisnews.gr "Inside Tennis" γράφει για τον τελικό του αυστραλιανού Όπεν από τη δική του οπτική γωνία, αλλά και για τα διδάγματα που θα πρέπει να πάρουμε μέσα από αυτόν. 

Ο Stanislas Wawrinka και ο Rafael Nadal ήταν οι πρωταγωνιστές ενός δραματικού τελικού στο Αυστραλιανό Όπεν, ο οποίος περιείχε στοιχεία ανταγωνιστικού πνεύματος, αλλά και πνευματικής δύναμης. Ο Wawrinka "χτίζει" εδώ και ένα χρόνο περίπου σε ψυχικη δύναμη. Δε το έβαλε κάτω όταν πριν ένα χρόνο έχασε σε ένα ματς θρίλερ από τον Djokovic στο Αυστραλιανό Όπεν. Συνέχισε να έχει μια δυνατή χρονιά που έκλεισε και πάλι με νέα ήττα σε αγώνα 5 σετ από τον Σέρβο στο US Open. Και τα δύο εκείνα παιχνίδια του έδωσαν μεγάλη απογοήτευση και θα μπορούσαν να τον "σκοτώσουν" ψυχολογικά. Αυτός αντί όμως να πτοηθεί, συνέχισε να "χτίζει" την αυτοπεποίθησή του, φτάνοντας στους τελικούς του Λονδίνου και δείχνοντας στους "μεγάλους" πως δεν ήταν πυροτέχνημα αλλά πως ήρθε για να μείνει!

Δείχνοντας πως έχεις το παιχνίδι να ανταγωνιστείς στο κορυφαίο επίπεδο είναι ένα πράγμα, το να το επαναλάβεις ξανά και ξανά με σταθερότητα και να αποδείξεις πως ανήκεις στην ελίτ είναι άλλο πράγμα. Η Cibulkova έχει μια μεγάλη πρόκληση μπροστά της, να αποδείξει πως το Αυστραλιανό Όπεν δεν ήταν απλά μια στιγμιαία επιτυχία, αλλά το τουρνουά από όπου τα πιστεύω της έχουν αλλάξει και θα συνεχίσει να παίζει σε αυτό το επίπεδο για να καθιερωθεί ανάμεσα στις κορυφαίες του γυναικείου τένις.

Άλλο ένα δίδαγμα από τον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν είναι το γεγονός πως ενώ δύο αθλητές μπορεί να είναι καλοί φίλοι εκτός κορτ, μέσα στο γήπεδο είναι ανταγωνιστές και μονομάχοι. Ο Wawrinka ταράχθηκε όταν ο Nadal έφυγε από το κορτ για ιατρικό time-out γιατί δεν ήταν σίγουρος αν ο Ισπανός προσπαθούσε να "σπάσει" τον ρυθμό του.

Το κοινό επίσης αντέδρασε με σκεπτικισμό και αποδοκίμασε τον Rafa όταν επέστρεψε στο κορτ. Αλλά πολύ γρήγορα κατάλαβαν πως ο τραυματισμός του ήταν πραγματικός. Ο Nadal, εκτός από το γεγονός ότι παίρνει το χρόνο του στο σερβίς, το οποίο είναι μέρος της προσωπικής του ρουτίνας και ίσως κάποιο νευρικό τικ, έχει προϊστορία σπουδαίας αθλητικής παιδείας, η οποία περιλαμβάνει και το να αγωνίζεται τραυματισμένος, αρνούμενος να εγκαταλείψει τον αγώνα, όπως έκανε πριν λίγο καιρό με τον Ferrer, αλλά και τώρα με τον Wawrinka.

Ο Rafa καταλαβαίνει αληθινά πως πρέπει να δίνεις το 100% της δύναμης που έχεις μέσα στο κορτ, και παρόλο που ήταν τραυματισμένος ανταγωνίστηκε όσο πιο σκληρά μπορούσε δεδομένων των συνθηκών. Κάτι τέτοιο είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο και ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι δε στέρησε από τον Stan την ομορφιά του να κερδίσει τον τελικό ενός Grand Slam, από το να του το δώσει με μια χειραψία στο φιλέ.

Ανεξάρτητα όμως από το πόσες πιθανότητες έχεις για να κερδίσεις αν αγωνίζεσαι τραυματίας, ποτέ δε ξέρεις τι θα γίνει στο κεφάλι του αντιπάλου αν συνεχίζεις να αντιστέκεσαι, και η απόδειξη αυτού είναι πως για ένα μεγάλο μέρος του 3ου σετ ο Wawrinka πέρασε δύσκολες στιγμές και είχε πρόβλημα.

Επιγραμματικά παρακολουθήσαμε ένα σπουδαίο Grand Slam στο οποίο φάνηκε πως στον αθλητισμό υπάρχουν και απρόσμενα. Όταν ανταγωνίζεσαι σκληρά, ποτέ δε ξέρεις το αποτέλεσμα. Αν και τα φαβορί πάντα υπάρχουν και απολαμβάνουν τον τίτλο, τίποτα δεν είναι εγγυημένο.

Αποδείχθηκε επίσης το πόσο δύσκολο είναι για τους κορυφαίους να κερδίζουν συνεχώς τα Grand Slams. Αυτά τα επτά παιχνίδια που χρειάζεται να κερδίσεις είναι εξαιρετικά δύσκολα γιατί ποτέ δε ξέρεις τις φιλοδοξίες, το μέγεθος της επιθυμίας και το πόσο βελτιωμένος είναι ο τενίστας στην απέναντι μεριά του κορτ.

Η "Δύναμη των Αποδυτηρίων" δημιουργείται με το χρόνο με συνεχή μηνύματα και προσπάθειες. Αυτή θα σου δώσει ένα μικρό προβάδισμα,ποτέμεγάλο πλεονέκτημα, πλην όμως σημαντικό.


david-sammel

O David Sammel είναι Head Coach στην International High Performance Tennis Academy, TEAMBATH-MCTA. Έχει εμπειρία από όλα τα επίπεδα του παγκοσμίου τένις, Grand Slam, ATP, WTA και ITF τουρνουά. Έχει προπονήσει 9 Davis Cup παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωταθλητή στα διπλά του Wimbledon (2005), Wes Moodie. Είναι ειδικός σε θέματα ψυχολογίας των αθλητών και έχει βρεθεί ακόμη και δίπλα στις κορυφαίες ομάδες της Premier League (Bolton Wanderers FC, Fulham, Hull City and Chelsea FC) για το λόγο αυτό.

Έχει γράψει το βιβλίο - "Locker Room Power", το οποίο δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα και είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή σε αυτό το λινκ και έχει εκδόσει μια σειρά από προπονητικά DVD που μπορείτε να βρείτε σε αυτό το λινκ

To προφίλ του στη σελίδα της ATP

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots