Εξερευνώντας το TOP100 της ATP

 
Εξερευνώντας το TOP100 της ATP
Εξερευνώντας το TOP100 της ATP
tennisnews team Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 - 11:21

Διαβάζουμε και ακούμε πολλά στατιστικά στοιχεία σχετικά με το τι χρειάζεται ένας τενίστας για να μπει στο Τop 100 της παγκόσμιας κατάταξης και συζητάμε πολύ σχετικά με το τι συνιστά το να είναι κάποιος "σε καλό δρόμο" για αυτό το ταξίδι προς την κορυφή του παιχνιδιού. Αποφάσισα να ερευνήσω για μένα και να μάθω πόσο εύκολο είναι να προβλέψεις την πρόοδο των νεαρών παικτών. Δεδομένου ότι η λίστα με τους κορυφαίους 100 της ATP αλλάζει ελαφρώς τις περισσότερες εβδομάδες, οι στατιστικές θα αλλάξουν σε ένα μικρό ποσοστό κάθε εβδομάδα.

Σε αυτό το κείμενο θα δούμε την ακριβή εικόνα για τους τενίστες που βρίσκονται στο TOP 100 της ATP στις 20 Οκτωβρίου, 2014. Το παρακάτω infographic δείχνει ότι δεν υπάρχει φόρμουλα για την ανθρώπινη προσπάθεια και επιμονή. Το βιβλίο μου Locker Room Power αναλύει λεπτομερώς τη σημασία της επιθυμίας και την πεποίθηση με πρακτικούς τρόπους για το πώς να οικοδομήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, επειδή οι παίκτες μαθαίνουν και αποκτούν πίστη για τον εαυτό τους μέσα από την εμπειρία του αγώνα, την καλή προπόνηση και μέσα από ένα υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιθυμία μεγαλώνει επίσης με την επιτυχία.

Τενίστες με κατάταξη εκτός ΤΟΡ 300 στα 20 τους

Τα στατιστικά που έχω επιλέξει, επισημαίνουν το γεγονός ότι το 32% των παικτών ήταν εκτός ΤΟΡ 300 σε ηλικία 20 ετών, το οποίο είναι σχεδόν το ένα τρίτο. Είναι σαφές ότι οι καλύτεροι παίκτες τείνουν να φτάσουν στο ΤΟΡ 100 από την ηλικία των 20 ή 21, αλλά αν βγάλετε από την εικόνα τους 18 τενίστες που το έκαναν κάτω από 20 ετών (Djokovic, Federer, Nadal, Nishikori, Cilic, Murray, Gulbis, Monfils, Robredo, Gasquet, Youzhny, Del Potro, Hewitt, Kyrgios, Tomic, Vesely, Young και Haas), τότε η μέση ηλικία τους φτάνοντας στο TOP 100 είναι πολύ κοντά στα 23 έτη.

Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τις Ομοσπονδίες, τους προπονητές και τους γονείς, από τη μία να μην αγνοούν τα στατιστικά και από την άλλη να βοηθούν τους αθλητές να κρατούν ρεαλισμό στο πρόγραμμά τους, όταν είναι σε αυτή τη διαδικασία. Το μακρύ ταξίδι του να προσπαθείς να πετύχεις σε αυτό το πολύπλοκο σπορ των μονομάχων, απαιτεί οι άνθρωποι γύρω από κάθε εργατικούς και επιμελείς αθλητές να είναι αισιόδοξοι και ενθαρρυντικοί.

Ανταμοιβή και Αυτοπεποίθεση

Εστιάζοντας στην νοοτροπία και την επιθυμία όσο και το ταλέντο, αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιλογή των παικτών για κάθε ελίτ πρόγραμμα, αν και είμαι υπέρ ενός συστήματος των μπόνους και των ανταμοιβών για την επίτευξη, όχι της επιλογής. Κατάταξη και μπόνους από καλή πορεία σε τουρνουά πρέπει να βγάζουν την προσωπική γνώμη εκτός εξίσωσης και οι αθλητές θα πρέπει να στηρίζονται με βάση το τι έχουν επιτύχει. Αυτό με τη σειρά του ενισχύει την αυτοπεποίθεση του αθλητή, όταν αυτός θα ξέρει πωε έχει κερδίσει την ανταμοιβή.

Αποφασιστικότητα και Πρόθεση

Εάν το 85% της ελίτ των αθλητών ήταν μέσα στο ΤΟΡ 450 στα 20 του, τότε για έναν παίκτη εκτός ΤΟΡ 450 η πιθανότητα να φτάσει στο TOP 100 μειώνεται, αλλά ακόμα και αυτή η μειονότητα είναι σχεδόν ένας στους έξι. Οι στατιστικές είναι όμως ακριβώς αυτό - αριθμοί ... και ως εκ τούτου, έχοντας επίγνωση της πραγματικότητας, οι παίκτες και οι προπονητές πρέπει να εκτελέσουν το δικό τους πρόγραμμα και αγώνα, διότι η αποφασιστικότητα και πρόθεση, καθώς και η έξυπνη και σκληρή δουλειά μπορεί να επιτύχει το "αδύνατο".

Τέσσερις παίκτες φτάσαν στο ΤΟΡ 100 όταν στα 20 τους ήταν εκτός χιλιάδας (Steve Johnson, Benjamin Becker, Victor Estella Burgos και Marinko Matosevic), δύο από τους οποίους ήταν χωρίς κατάταξη, το οποίο δεν είναι ένα ασήμαντο επίτευγμα. Η κατώτατη γραμμή είναι, εκτός από τα "φαινόμενα", πρόβλεψη για το ποιος θα τα καταφέρει είναι μια δύσκολη και άσκοπη άσκηση. Είναι πολύ πιο υγιεινό να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον ευκαιριών και να δούμε ποιος θα αναδυθεί από εκεί.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Christopher McCormick για όλη την εμπειρία του στη θέση αυτή την εξαιρετική infographic μαζί και την ομάδα υποστήριξης αποδυτήρια σε Westbrook Creative για συνεχή ενθουσιασμό τους για την προώθηση του βιβλίου Locker Room Power, η οποία βοηθά τους οδηγούς και τους γονείς και τους παίκτες μέσα από τόσα πολλά από το προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική ανθεκτικότητα και τη μάθηση να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά.

Κάντε κλικ εδώ για να αγοράσετε το βιβλίο του David Sammel "The Locker Room Power: Building an Athlete's Mind" 

Infographic by Christopher McCormick

infographic-top100

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots