Τo φλέγον θέμα των χρηματικών επάθλων στο τένις

 
Τo φλέγον θέμα των χρηματικών επάθλων στο τένις
Τo φλέγον θέμα των χρηματικών επάθλων στο τένις
tennisnews team Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 - 11:17

Ο συνεργάτης του tennisnews.gr, David Sammel, παίρνει θέση σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του παγκόσμιου τένις που είναι τα μικρά χρηματικά έπαθλα των τουρνουά Futures. Εκθειάζει επίσης τη στάση του Andy Murray, ο οποίος δε κρύβεται και παίρνει θέση στα φλέγοντα θέματα του αθλήματος, κάτι που όπως τονίζει οι περισσότεροι κορυφαίοι τενίστες αποφεύγουν να ασχοληθούν ουσιαστικά με αυτά.

Πέρσι ο Andy Murray ήταν ειλικρινής και καυστικός σχετικά με την ξεδιάντροπη απόφαση των ισπανικών δικαστηρίων, που διέταξαν την καταστροφή των δειγμάτων και τις λίστες με ονόματα αθλητών διαφόρων αθλημάτων που ήταν θετικοί σε εξετάσεις ντόπινγκ. Ο Murray είχε πάρει αμέσως θέση επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

O Σκωτσέζος αναρωτήθηκε για τη "συγκάλυψη" στην περίπτωση του Fuentes στο χώρο της ποδηλασίας. Ο Βρετανός τενίστας άσκησε κριτική στους Ισπανούς, για το χειρισμό τους στην υπόθεση "Puerto" - όπως είναι γνωστή - και σκέφτεται ότι μπορεί να είναι ένοχοι στη "μεγαλύτερη συγκάλυψη στην ιστορία του αθλητισμού".

Θυμίζουμε πως ο γιατρός Eufemiano Fuentes, καταδικάστηκε, με την κατηγορία μετάγγισης αίματος σε ποδηλάτες. Η ελπίδα να εντοπιστούν και άλλοι αθλητές που συνεργάστηκαν με τον Fuentes εξανεμίστηκε, από την απόφαση του δικαστηρίου να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία.

"Το περιστατικό είναι πέρα για πέρα αστείο", έγραψε στο Twitter το Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης. "Γιατί το δικαστήριο διέταξε να καταστραφούν σακούλες αίματος;" (Η είδηση στο BBC - http://www.bbc.com/sport/0/tennis/22363860)

Είμαι ενθουσιασμένος που ο Andy Murray μίλησε και πάλι σε μια ενημερωτική συζήτηση με τον Russell Fuller και το BBC (http://www.bbc.com/sport/0/tennis/27496927). Μιλά και πάλι για τη ντροπή, που ένα παγκόσμιο άθλημα και οι επιχειρήσεις, ουσιαστικά δεν έχουν συνεισφέρει στην αύξηση του κατώτατου "μισθού" της χαμηλότερης βαθμίδας του επαγγελματικού τένις για 16 χρόνια.

Ο Andy αποκτά όλο και πιο ηγετικό ρόλο στο τένις και κάνει κάτι ασυνήθιστο. Μιλάει με απόλυτη ειλικρίνεια για θέματα που οι περισσότεροι κορυφαίοι παίκτες αποφεύγουν. Έχει επίσης πλήρη εικόνα της μεγαλύτερης ευθύνης που φέρει. Ο σεβασμός μου για τον Andy έχει αυξηθεί πάρα πολύ, εξαιτίας της ικανότητάς του να δει τον κόσμο του τένις ως ομάδα και οικογένεια και δε φοβάται να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του αθλήματος για μια δύναμη για το καλό.

Παρακάτω είναι ένα απόσπασμα από ένα blog που έγραψα πριν από ένα χρόνο περίπου και είμαι ευτυχής που ο Andy Murray έχει τονίσει το Νο1 της λίστας:

1) ΛΙΓΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
To σκάνδαλο των Futures των 10.000 δολαρίων πρέπει να αντιμετωπιστεί και δεν επιτρέπεται. Το ελάχιστον χρηματικό έπαθλο στις μέρες μας θα έπρεπε να είναι 25.000 δολάρια. Ένα ποσοστό από τα χρηματικά έπαθλα των Grand Slams και των Masters, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη των χαμηλότερων βαθμίδων του επαγγελματικού τένις από 10-25 χιλιάδες δολάρια. Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση και το ελάχιστον χρηματικό έπαθλο προσαρμοστεί στις 25 χιλιάδες, θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές οι αυξήσεις (πιθανώς κάθε 2-3 χρόνια).

2) ΠΟΛΛΟΙ ΛΙΓΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ
Αν μόλις 250 παίκτες σε άνδρες και γυναίκες συνολικά μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην από το παιχνίδι, τότε πώς μπορούν οι προπονητές να βγάζουν τα προς το ζην; Λίγοι προπονητές παικτών κερδίζουν αρκετά, όσα και οι προπονητές ενός καλού club. Το τένις στηρίζεται στις φιλοδοξίες και στην αγάπη τους για να μείνουν σε αυτό το κομμάτι του αθλήματος, αλλά πολύ ταλέντο έχει χαθεί λόγω των φτωχών ανταμοιβών τους σε σχέση με την εμπειρία τους. Λιγότεροι προπονητές μπορούν να δεσμευτούν με παίκτες, επειδή δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να πληρώσουν το ποσό που απαιτείται για να κάνουν μια ουσιαστική προπόνηση.

3) ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΩΛΗΘΕΙ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ
Το γκολφ έχει κάνει φανταστική δουλειά στην πώληση του αθλήματος και στο σεβασμό προς όλους τους επαγγελματίες γενικά. Το τένις έχει ένα θέμα χωρίς τα μεγάλα ονόματα. Δεν έχω μια απάντηση σε αυτή την πρόκληση, αλλά σίγουρα κάποιοι έξυπνοι επιχειρηματίες έχουν κάποιες ιδέες. Πιστεύω ότι αν Grand Slams, ATP, WTA και ITF μπορέσουν να δουλέψουν μαζί, με ένα κοινό μήνυμα και στρατηγική, τότε θα αναβαθμιστεί το παιχνίδι και θα προκύψουν συναρπαστικές νέες ιδέες. Τα περισσότερα χρήματα σε χαμηλότερα επίπεδα θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τα Challengers προσελκύουν θεατές, αλλά τα Futures 10.000 δολαρίων σπάνια έχουν συμμετοχή κόσμου.

4) ΤΑ GRAND SLAMS ΚΑΙ ΤΑ MASTERS ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ. ΑΝ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΘΑ ΑΝΕΒΑΙΝΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
Ο αριθμός των παικτών που μπορούν να αντέξουν οικονομικά και να ταξιδέψουν τον κόσμο για να πάρουν τις εμπειρίες που απαιτούνται στο επίπεδο αυτό συρρικνώνεται. Σε έναν βαθμό οι παίκτες μόνοι τους φροντίζουν και καλύπτουν τα έξοδα που μπορούν. Εκείνοι υποστηρίζονται από πλούσιες ομοσπονδίες, χορηγούς ή εύπορους γονείς. Αυτό δε βοηθάει στο να φέρει τα μεγαλύρερα ταλέντα σε καλό επίπεδο. Η συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι το καλύτερο για το άθλημα. Δημιουργώντας τις ευκαιρίες για να γίνει κάποιος επαγγελματίας που μπορεί να βγάζει τα προς το ζην και να παραμείνει στο παιχνίδι αρκετό καιρό ώστε να φτάσει στο Top100. Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να το καταφέρει ο καθένας έχει αυξηθεί και λίγοι έφηβοι έχουν δυνατό αντίκτυπο, όπως ο Grigor Dimitrov που μπήκε στο Top15 στα 24.

Εναλλακτική λύση για την αύξηση των χρηματικών επάθλων στα τουρνουά:
Τα Grand Slams, η ΑΤΡ και η WTA να δημιουργήσουν ένα μπόνους "ταμείο" για τους παίκτες που μπαίνουν στο Top1000 της παγκόσμιας κατάταξης, μέχρι να φτάσουν στο Top100. Αυτό θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις, όταν θα μπορεί να υπολογιστεί μια συγκεκριμένη απόδοση της επένδυσης. Εδώ είναι ένα παράδειγμα για ένα σύστημα μπόνους, που θα καταβάλλεται μόνο μια φορά και με βάση τις κατατάξεις στο τέλος της σεζόν. Τα πραγματικά ποσά μπορούν να πραγματοποιηθούν από στατιστικολόγους, για να συμπίπτουν με τον προϋπολογισμό και να είναι ανοικτά στη φαντασία των ηγετών του αθλήματος. Προσπαθώ να δημιουργήσω μια νέα νοοτροπία και να ενθαρρύνω τη συζήτηση για τη βελτίωση και τη μελλοντική υγεία του αθλήματος.

Top1000 - 1.000 δολάρια (ίδιο ποσό για Top900, Top800, Top700)
Top500 - 2.000 δολάρια
Τοp400 - 4.000 δολάρια
Top300 - 10.000 δολάρια
Top200 - 50.000 δολάρια
Top100 - 100.000 δολάρια


david-sammel

O David Sammel είναι Head Coach στην International High Performance Tennis Academy, TEAMBATH-MCTA. Έχει εμπειρία από όλα τα επίπεδα του παγκοσμίου τένις, Grand Slam, ATP, WTA και ITF τουρνουά. Έχει προπονήσει 9 Davis Cup παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωταθλητή στα διπλά του Wimbledon (2005), Wes Moodie. Είναι ειδικός σε θέματα ψυχολογίας των αθλητών και έχει βρεθεί ακόμη και δίπλα στις κορυφαίες ομάδες της Premier League (Bolton Wanderers FC, Fulham, Hull City and Chelsea FC) για το λόγο αυτό.

Έχει γράψει το βιβλίο - "Locker Room Power" και έχει εκδόσει μια σειρά από προπονητικά DVD που μπορείτε να βρείτε σε αυτό το λινκ

To προφίλ του στη σελίδα της ATP

Inside Tennis από τον David Sammel...

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots