Πως προετοιμάζεσαι απέναντι στο απόλυτο φαβορί;

 
David Sammel Maria Sharapova
David Sammel Maria Sharapova Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image
tennisnews team Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 - 22:48

O David Sammel, συνεργάτης του tennisnews.gr και αρθρογράφος της στήλης “Inside Tennis” αντιμετωπίζει στην 24η συνεχόμενη χρονιά του στο Wimbledon ως προπονητής μια ακόμη τεράστια πρόκληση. Η αθλήτριά του Samantha Murray, αναμετράται στον 1ο γύρο του λονδρέζικου major με την πρωταθλήτρια πριν από 2 εβδομάδες στο Roland Garros, Maria Sharapova.

Ο David έχει και άλλες φορές αντιμετωπίσει ως προπονητής μεγάλους πρωταθλητές και μας εξηγεί τι χρειάζεται να έχει στο μυαλό της η αθλήτριά του για να αντιμετωπίσει, όντας το μεγάλο αουτσάιντερ, την Maria Sharapova. 

O David Sammel γράφει...

Έχει περάσει κάποιος καιρός από τότε που κοουτσάρισα τενίστα σε κεντρικό κορτ του Wimbledon. Ήμουν σε αυτή τη θέση με αθλητή που ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ απέναντι σε ένα μεγάλο πρωταθλητή. Χρόνια πριν, ήμουν προπονητής του Miles Maclagan όταν αντιμετώπισε τον Boris Becker, στο τελευταίο του Wimbledon. O αθλητής μου είχε 2 match points, πριν ηττηθεί τελικά στε ένα θρίλερ που διήρκησε 5 σετ. Μερικά χρόνια μετά ο αθλητής μου Barry Cowan έφτασε να διεκδικεί τη νίκη επί του Pete Sampras, o οποίος επικράτησε και αυτός στα 5 σετ στο Centre Court, σε ένα παιχνίδι που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου.

Η Τρίτη (24 Ιουνίου) θα μου φέρει ακόμη μία ανάμνηση, όταν η αθλήτριά μου Samantha Murray θα αναμετρηθεί με την Maria Sharapova. Έχω ερωτηθεί πολλές φορές για το πως προετοιμάζεις έναν αθλητή για ένα τέτοιο παιχνίδι, όταν αυτός είναι το απόλυτο αουτσάιντερ και κανείς δε περιμένει να κερδίσει…

Πρώτα από όλα είναι σπορ, και τίποτε δεν είναι δεδομένο στον αθλητισμό. Αυτό έχει αποδειχθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Δεύτερον, είναι σημαντικό για τον αθλητή να καταλάβει πως αυτή είναι μια ευκαιρία να μάθει ακριβώς πόσο καλός είναι, αλλά και πόσο καλοί είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, σε ένα καταπληκτικό μέτρο σύγκρισης για το μέλλον.

Η πρόθεση του αθλητή θα πρέπει να είναι πως αυτό το μεγάλο παιχνίδι θα είναι το πρώτο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν και όχι το highlight της καριέρας τους. 

Οι διαφορές μεταξύ των κορυφαίων 200 αθλητριών του κόσμου δεν είναι τεράστιες, και αν βάλεις όλα τα όπλα σου στο κορτ και "το κυνηγήσεις" απέναντι στο φαβορί, τότε θα καταλάβει πως είσαι εκεί για να αγωνιστείς για τη νίκη, κάνοντας τα πάντα για αυτή.

Κάθε άνθρωπος στον πλανήτη μπορεί να “σπάσει” και πρέπει να βρεις τον τρόπο να αποδομήσεις την αυτοπεποίθησή τους. Αν τα καταφέρεις και μπεις στο παιχνίδι, τότε αυτό γίνεται μια πραγματική μάχη και τα πάντα μπορούν να συμβούν. Το πρόβλημα είναι να μπεις στο παιχνίδι και να φτάσεις κοντά στο να ασκήσεις πίεση στο φαβορί, και αυτό είναι ένα από τα κλειδιά για να νικήσεις ένα τέτοιο παιχνίδι.

Η Samantha (Murray) θα έχει συγκεκριμένο πλάνο και πιστεύω πως θα παίξει αρκετά καλό τένις. To πως θα συγκριθεί αυτό το τένις εναντίον μιας σπουδαίας πρωταθλήτριας είναι το ενδιαφέρον κομμάτι. Το σίγουρο είναι πως μετά την Τρίτη, η Samantha θα ξέρει πολλά περισσότερα για το τένις της, και εγώ για εκείνη.

Οι αθλητές θέλουν να γίνουν επαγγελματίες και όταν γίνουν επαγγελματίες θέλουν την ευκαιρία να αναμετρηθούν με μεγάλους παίχτες σε μεγάλα γήπεδα. Αυτός είναι ο λόγος που η Samantha παίζει τένις και ελπίζω την Τρίτη θα βγει εκεί έξω και θα δείξει πόσο πολύ θέλει να αγωνίζεται σε αυτό το επίπεδο και σε μια συνεχή βάση…


david-sammel

O David Sammel είναι Head Coach στην International High Performance Tennis Academy, TEAMBATH-MCTA. Έχει εμπειρία από όλα τα επίπεδα του παγκοσμίου τένις, Grand Slam, ATP, WTA και ITF τουρνουά. Έχει προπονήσει 9 Davis Cup παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωταθλητή στα διπλά του Wimbledon (2005), Wes Moodie. Είναι ειδικός σε θέματα ψυχολογίας των αθλητών και έχει βρεθεί ακόμη και δίπλα στις κορυφαίες ομάδες της Premier League (Bolton Wanderers FC, Fulham, Hull City and Chelsea FC) για το λόγο αυτό.

Έχει γράψει το βιβλίο - "Locker Room Power" και έχει εκδόσει μια σειρά από προπονητικά DVD που μπορείτε να βρείτε σε αυτό το λινκ

To προφίλ του στη σελίδα της ATP

Inside Tennis από τον David Sammel...

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots