ATP
"Σαν τον Djokovic και τον Federer" (vid)

 
"Σαν τον Djokovic και τον Federer" (vid)
"Σαν τον Djokovic και τον Federer" (vid)
tennisnews team Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 - 16:44

O Juan Carlos Ferrero συνεργάζεται εδώ και λίγο καιρό με τον 16χρονο Carlos Alcaraz, που έχει καταφέρει πολλά πράγματα σε πολύ μικρή ηλικία. Όπως είπε, το παιχνίδι του ταλαντούχου Ισπανού, προσεγγίζει τους Novak Djokovic και Roger Federer. 

Ο Alcaraz έγινε ευρύτερα γνωστός πριν από μερικές εβδομάδες, όταν πέτυχε την πρώτη του ΑΤΡ νίκη στα 16 του μόλις χρόνια, στο Ρίο της Βραζιλίας. Κέρδισε τον Albert Ramos-Vinolas με 7-6 (2), 4-6, 7-6 (2) και προκρίθηκε στη φάση των "16" του Rio Open, οπου ηττήθηκε δύσκολα από τον Federico Coria (4-6, 6-4, 4-6).

Ο νεαρός Ισπανός είχε πετύχει την πρώτη του νίκη σε επαγγελματικό τουρνουά της ITF όταν ήταν 14 ετών, σε τουρνουά 15.000 δολαρίων στη γενέτειρά του, Μούρθια, κέρδισε τον πρώτο του ITF τίτλο σε ένα τουρνουά 25.000 δολαρίων στο Denia της Ισπανίας τον Ιούλιο του 2019, λίγο μετά τα 16α γενέθλιά του, ενώ φέτος κέρδισε άλλους 2 back-to-back ITF τίτλους σε διοργανώσεις των 15.000 δολαρίων στο Μανακόρ της Μαγιόρκας.

"Του αρέσει να παίζει πολύ επιθετικά και κοντά στην baseline. Δεν είναι ο τυπικός τενίστας που παίζει καλά μόνο στο χώμα. Του αρέσει να παίζει και στα σκληρά και λατρεύει το γρασίδι. Έπαιξε πέρσι για πρώτη φορά στο γρασίδι και το λάτρεψε. Του αρέσει να τελειώνει τους πόντους στο φιλέ.

Στην αρχή, όταν τον πρωτοσυνάντησα, ήμουν σίγουρος πως το καλύτερό του επίπεδο μπορούσε να το βγάλει στο χώμα, αλλά τώρα σκέφτομαι πως έχει βελτιωθεί τόσο πολύ στις σκληρές επιφάνειες, που μπορεί να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο σε αυτές. Παίζει πολύ επιθετικά και χρειάζεται μόνο να βελτιώσει το σερβίς του. Για 16 ετών, το σερβίς του είναι πολύ καλό.

Αν έπρεπε να τον συγκρίνω με κάποιον, θα έλεγα πως προσεγγίζει το παιχνίδι του Novak Djokovic, ίσως και του Roger Federer. Τους αρέσει να είναι επιθετικοί από τη baseline και να μπορούν να ανεβούν στο φιλέ για να τελειώσουν τον πόντο", δήλωσε ο Ferrero, στο atptour.com.

Ο 40χρονος Ισπανός, πρώην Νο.1 στον κόσμο και πρωταθλητής στο Roland Garros το 2003, γνώρισε τον Alcaraz στην ακαδημία του πριν από λίγα χρόνια: "Τον είδα να παίζει στην JC Ferrero-Equelite Sports Academy, σε ένα τουρνουά. Κάνουμε πολλά τουρνουά στην ακαδημία. Τον είδα να αγωνίζεται εκεί και βοήθησε ότι ζει πολύ κοντά και προπονείται σε μια ακαδημία στη Μούρθια, μόλις μια ώρα από εδώ. Οπότε ήταν εύκολο να πηγαίνω και να βλέπω τους αγώνες του.

Θυμάμαι πως έπαιζε σε ένα Futures όταν ήταν 14 χρονών και κέρδισε τον πρώτο του ΑΤΡ πόντο. Οδήγησα μέχρι εκεί για να τον δω, γιατί άκουγα γι' αυτόν τον πιτσιρικά που έπαιζε τόσο καλό τένις. Έχει τον ίδιο ατζέντη με τον Pablo Carreno Busta και ο Carreno είναι εδώ και προπονείται στην ακαδημία μου, οπότε βοήθησε με την καλή σχέση που έχουν για να τον φέρω στην ομάδα μας."

Μετά τις πρώτες του επιτυχίες, ήδη πολλοί μιλάνε για τον Alcaraz στην Ισπανία και τον συγκρίνουν με τον Rafael Nadal, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον επόμενο Rafa. Ο Ferrero πιστεύει πως είναι αρκετά ώριμος για να μην επηρεαστεί από αυτό και να μπορέσει να χαράξει το δικό του δρόμο.

"Συχνά ακούει τους άλλους να λένε πως θα γίνει ο επόμενος Rafael Nadal. Θα είναι δύσκολο για εκείνον να παραμείνει φυσιολογικός και ήρεμος. Αλλά το έχει συνηθίσει, γιατί του το λένε όλοι εδώ στην Ισπανία. Πιστεύω πως θα το αφήσει στην άκρη και θα χαράξει τη δική του πορεία με σκληρή δουλειά.

Φυσικά, οι συγκρίσεις θα γίνονται συνέχεια, επειδή ειδικά εδώ στην Ισπανία πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που είχαμε κάποιον στα 16-17 να παίζει σ' αυτό το επίπεδο. Αλλά η ομάδα μας προσπαθεί να τον κρατήσει μέσα σε έναν κύκλο μακριά από αυτή την πίεση, να τον διατηρήσει ψύχραιμο και να τον βοηθήσει να κάνει τη δική του πορεία."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots