ATP
Ivanisevic: "O κόσμος δυσκολεύεται να παραδεχτεί ότι ο Novak είναι δυνατότερος"

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic Φωτογραφία: Tennis Photo Network
tn team Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 - 13:57

Ο Goran Ivanisevic λέει πάντα αυτό που πιστεύει χωρίς να φιλτράρει τα λόγια του και αυτό έκανε και στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε, μιλώντας για τον Novak Djokovic και το πόσο δυνατός απέδειξε για μια ακόμα φορά πως είναι, με τον τίτλο στην Αυστραλία.

"Ως φίλαθλος και ως προπονητής του Novak, για μένα αυτός ήταν ο πιο γλυκός Grand Slam τίτλος απ' όλους. Ο Novak θα διάλεγε πιθανότατα το Roland Garros του 2016 ή το πρώτο του Wimbledon, αλλά για μένα, σε μια χρονιά που δεχόταν πόλεμο σχεδόν σε κάθε του συνέντευξη Τύπου, ήταν ο πιο ξεχωριστός. Επίσης είναι πολύ σημαντικός και για την προσπάθεια που κάνει να σπάσει το ρεκόρ των Slams. Ήταν τρελό, κάτι που ποτέ δεν είχαμε περάσει στο παρελθόν. Ήμασταν στην Αυστραλία για 42 ημέρες, είχαμε την καραντίνα, τον τραυματισμό, οι fans έφυγαν στα μέσα ενός αγώνα εξαιτίας της απαγόρευσης, μετά είχαμε τα άδεια στάδια για λίγες ημέρες και στο τέλος ένας τέλειος τελικός από τον Novak", είπε ο Ivanisevic, που παραχώρησε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για το Tennis Majors.

Σχετικά με αυτό που είπε για τη μεταχείριση που έχει ο Djokovic από τους δημοσιογράφους: "Ξεκίνησε από το Adria Tour. Ήδη τον είχαν στο στόχαστρο και πριν από αυτό, αλλά από πέρσι αισθάνομαι πως βλέπω ταινία Texas Chain Saw Massacre (γέλια). Πιθανότατα έχει αυτή τη μεταχείριση εξαιτίας της καταγωγής του, οι άνθρωποι από τα Βαλκάνια πάντα αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Εκτός απ' αυτό, ο Novak δεν φοβάται να πει τη γνώμη του ή να εκφράσει τα πιστεύω του. Απ' ότι φάνηκε, όλοι χάρηκαν με αυτό που του συνέβη στο US Open. Στην Αυστραλία υπερασπίστηκε τους συναδέλφους του και πάλι όλοι στράφηκαν εναντίον του, επειδή ήταν ο μόνος που τόλμησε να μιλήσει. Οι υπόλοιποι παρέμειναν σιωπηλοί.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου έχω δει πάρα πολλά, αλλά ποτέ δεν είδα μια αντιμετώπιση σαν κι αυτή που έχει ο Novak. Και μετά είχαμε και το κερασάκι στην τούρτα. Η πιο ανήθικη κατηγορία, ότι προσποιήθηκε τον τραυματισμό του. Γιατί να το κάνει αυτό; Γιατί ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο να προσποιηθεί τραυματισμό όταν κερδίζει 2-0 σετ; Ενώ όταν οποιοσδήποτε άλλος ελίτ παίκτης που έχει τραυματισμό και αποφασίσει να αγωνιστεί, θεωρείται πράξη ηρωισμού. Όταν το κάνει ο Novak, σημαίνει ότι λέει ψέματα.

Με κάποιο τρόπο κατάφερε να τα διαχειριστεί όλα αυτά. Και ο τραυματισμός ήρθε στον 3ο γύρο, οπότε το τουρνουά είχε πολύ δρόμο ακόμα. Χρειαζόταν να κάνει άλλες 4 νίκες απέναντι σε πολύ καλούς παίκτες. Τον Raonic, τον Zverev, τον Karatsev, που δεν έφτασε καθόλου τυχαία στα ημιτελικά, και τέλος τον Daniil Medvedev, που ήταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο για τους τελευταίους 3 μήνες. Είναι απλά απίστευτο."

Για το πως έζησε ο ίδιος τον τραυματισμό: "Ο Uli (Ulises Badio, φυσιοθεραπευτής του Novak), κάνει πραγματικά θαύματα. Πάντα τον προετοίμαζε, του έδινε αντιφλεγμονώδη και χωρίς να μπορεί να προπονηθεί, απλά κάναμε λίγο περισσότερη ώρα ζέσταμα από το συνηθισμένο. Ωστόσο όλα αυτά δεν θα είχαν δουλέψει αν ο Novak δεν ήταν τόσο δυνατός πνευματικά. Ποτέ δεν έχω συναντήσει κάποιον σαν τον Novak σ' αυτό το άθλημα. Είναι ένας από τους δυνατότερους αθλητές στον κόσμο.

Μετά τον τραυματισμό, είδε τους γιατρούς και του είπαν ότι είχε ρίσκο να συνεχίσει το τουρνουά. Εκείνος είπε πως θα έκανε τα πάντα για να διεκδικήσει αυτό το Grand Slam. Ακολουθήσαμε κάθε μέρα το ίδιο πρόγραμμα, τις ίδιες θεραπείες. Στους τελευταίους δυο αγώνες κατάφερε να παίξει με τον ελάχιστον δυνατό πόνο, ειδικά αν τους συγκρίνουμε με τους αγώνες με τους Raonic και Zverev.

Ο Novak είναι δυνατότερος από τους υπόλοιπους και ο κόσμος δυσκολεύεται να το παραδεχτεί αυτό. Το μυαλό του είναι πολύ δυνατό. Πιστεύει στις πνευματικές του ασκήσεις και στις μεθόδους χαλάρωσης που χρησιμοποιεί ώστε να ελαχιστοποιήσει τον πόνο και όλα αυτά σε συνδυασμό και με τα δυνατά παυσίπονα που έπαιρνε.

Ο Novak επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον τίτλο από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία. Είναι στα 18 τώρα και πιστεύω πως ο Nadal θα κερδίσει τουλάχσιτον ένα Roland Garros ακόμα, οπότε θα είναι σημαντικό να συνεχίσει έτσι. Ο αγώνας είναι ακόμα ανοιχτός και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον."

Για το πρόγραμμα του Djokovic από δω και πέρα: "Τα τελευταία 5-6 χρόνια δεν παίζει σε τόσα πολλά τουρνουά. Δεν έχει ο καθένας τη δυνατότητα να επικεντρώνεται μόνο στα Grand Slams, καθώς είναι απαραίτητη μια καλή προετοιμασία και η καλή ψυχολογία πριν παίξεις σε ένα (Slam). Για παράδειγμα, ο Novak ένιωθε πολύ καλά με τον εαυτό του πριν το Australian Open, συμμετέχοντας στο ATP Cup.

Είμαι σίγουρος πως θα παίξει σε 2 τουρνουά στο χώμα πριν από το Roland Garros, σε ένα τουρνουά στο γρασίδι πριν από το Wimbledon, μετά έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά το US Open. Θα δούμε τι θα συμβεί στα indoor, αλλά γενικά πιστεύω πως θα έχει 2-3 λιγότερα τουρνουά από τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή όχι κάποια μεγάλη διαφορά.

Είναι πιθανό τώρα να μην ξαναπαίξει μέχρι το χώμα. Εξαρτάται από τον τραυματισμό, δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε. Το μόνο τουρνουά που ενδέχεται να παίξει είναι το Μαϊάμι. Θα δούμε και το επόμενο MRI που θα κάνει σε 2 εβδομάδες και θα αποφασίσουμε. Δεν χρειάζεται να πάρει κάποιο ρίσκο σε αυτή τη φάση, θέλει να είναι στο 100% του όταν αρχίσει το Roland Garros."

Για το Roland Garros: "Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να είναι στην καλύτερή του κατάσταση όταν φτάσει στο τουρνουά. Πρέπει να αισθάνεται αρκετά δυνατός στο γήπεδο, για όσο χρειαστεί να μείνει. Για παράδειγμα, στον περσινό τελικό δεν φαινόταν έτοιμος να παίξει για 15 ώρες απέναντι στον Nadal, αν αυτό χρειαζόταν για να τον κερδίσει. Γι' αυτό προσπάθησε να μικρύνει τη διάρκεια των πόντων και πήρε αρκετές κακές αποφάσεις.

Στο παιχνίδι με τον Medvedev μπορούσες να καταλάβεις πως ήταν προετοιμασμένος να μείνει στο court ακόμα και για 30 ώρες αν χρειαζόταν. Έτσι πρέπει να είναι ο Novak και σε έναν αγώνα με τον Nadal. Να αισθάνεται ότι μπορεί να συνεχίσει όσο και αν κρατήσει το ματς, από εκεί και πέρα το τένις του θα ακολουθήσει."

Για την επιστροφή του Federer στο tour: "Έχω παίξει αγώνες και έχω προπονηθεί με τον Roger. Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχω μάθει γι' αυτόν, είναι πως δεν μπορείς να τον ξεγράψεις ποτέ. Γι' αυτό δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα. Είναι πάντα επικίνδυνος, ειδικά στο Wimbledon, και λίγο λιγότερο στο US Open. Αν είναι σε καλό ρυθμό και είναι έτοιμος, θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος."

Για τη σημαντικότητα του ρεκόρ των εβδομάδων παραμονής στο Νο.1, που πρόσφατα εξασφάλισε ο Djokovic: "Αυτή τη στιγμή όλα τα ρεκόρ μεταξύ τους είναι σημαντικά. Το νούμερο 311 είναι απίστευτο. Ο Novak έχει κερδίσει τα πάντα στην καριέρα του. Η συζήτηση για τον GOAT πάντα θα περιέχει και τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός, αλλά βλέποντας τα νούμερα είναι δύσκολο να αρνηθείς τις καταστάσεις. Για μένα, ο Novak είναι καλύτερος και πιο ολοκληρωμένος από τους Nadal και Federer. Θα είναι ενδιαφέρον θέμα συζήτησης όταν και οι 3 ολοκληρώσουν τις καριέρες τους."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots