ATP
10+1 ρεκόρ που δίνουν προβάδισμα στον Djokovic για τον "GOAT"

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic © AELTC/Jonathan Nackstrund
tn team Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 - 22:27

Όλο και περισσότερα γίνονται τα ρεκόρ του Novak Djokovic που είτε μοιράζεται με τους Big 3, είτε τα διατηρεί εντελώς μόνος του. Δείτε τα μεγαλύτερα από αυτά, που του δίνουν δικαιωματικά πλέον ξεκάθαρο προβάδισμα στη συζήτηση για τον "GOAT".

20 Grand Slam τίτλοι: Πλέον το κορυφαίο ρεκόρ των κερδισμένων majors μοιράζονται και οι τρεις τους, Djokovic, Nadal και Federer. Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξε εποχή που ο Djokovic είχε 15 λιγότερα Slams από τον Federer και 8 λιγότερα από τον Nadal. Όχι μόνο τους έφτασε, αλλά μοιάζει δύσκολο με το τένις που παίζει ο Σέρβος να μην τους ξεπεράσει στο άμεσο μέλλον.

329 εβδομάδες στο Νο.1: Σήμερα, ο Djokovic έφτασε τις 329 εβδομάδες συνολικής παραμονής στο Νο.1. Τον περασμένο Μάρτιο ξεπέρασε το ρεκόρ των 310 εβδομάδων του Federer και είναι πλέον σίγουρο πως το συγκεκριμένο ρεκόρ δε θα το ξεπεράσει ούτε ο Ελβετός, ούτε ο Ισπανός.

Μάλιστα, με τη διαφορά που εξασφάλισε μετά και το Wimbledon (σχεδόν 2.000 βαθμοί μπροστά από τον Daniil Medvedev - από τον οποίο έχει να υπερασπιστεί λιγότερους πόντους στο υπόλοιπο της σεζόν), δείχνει πολύ πιθανό ο Djokovic να γίνει ο πρώτος τενίστας της ιστορίας που θα φτάσει στο 7ο Year-end No.1 της καριέρας του (τώρα μοιράζεται το κορυφαίο ρεκόρ των 6 με τον Pete Sampras), κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει πως θα ξεπεράσει τις 350 εβδομάδες στην κορυφή!

Double career Grand Slam: Ο Djokovic είναι ο μόνος παίκτης στην ιστορία της open era που έχει κερδίσει όλα τα Grand Slams από τουλάχιστον 2 φορές! Ο Nadal βρέθηκε αρκετές φορές κοντά σ' αυτό το επίτευγμα, χάνοντας 4 φορές στον τελικό του Australian Open, το μόνο Slam που έχει κερδίσει μόνο μια φορά.

Career Masters: O Djokovic είναι επίσης ο μοναδικός παίκτης που έχει κερδίσει όλα τα Masters 1000 και μάλιστα το έχει κάνει 2 φορές! Έχει δηλαδή τουλάχιστον 2 τίτλους σε όλα τα Grand Slams και όλα τα Masters 1000 τουρνουά! Από τις συλλογές του Federer και του Nadal, λείπουν δυο Masters τουρνουά, ενώ ο Nadal δεν έχει κερδίσει ποτέ και το ATP Finals.

36 Masters τίτλοι: Εκτός από την πρωτιά στα Slams, ο Djokovic μοιράζεται και την πρωτιά στα Masters 1000, με τον Nadal. Συγκεκριμένα οι δυο παίκτες έχουν κερδίσει από 36 Masters τίτλους.

Ρεκόρ πόντων σε μια σεζόν: Αυτό το ρεκόρ έγινε το 2015 και με τα χρόνια να περνούν, είναι πλέον σίγουρο πως κανείς τους, ούτε καν ο Djokovic, μπορεί να το ξεπεράσει (δεδομένου και ότι αγωνίζονται και οι τρεις σε πολύ λιγότερα τουρνουά). Ο Σέρβος είχε κερδίσει 16.785 πόντους το 2015, κατακτώντας 11 τίτλους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκομιδή ενός παίκτη σε μια σεζόν στο ATP Tour στην ιστορία.

Ο καλύτερος παίκτης μετά τα 30: Ο Djokovic έχει καταφέρει μετά τα 30ά του γενέθλια να κερδίσει 8 Grand Slams τίτλους. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος πρωταθλητής στην ιστορία μετά τα 30 - και όντας μάλιστα ένα χρόνο μικρότερος από τον Nadal και σχεδόν 6 μικρότερος από τον Federer.

Μέχρι πριν λίγους μήνες, το ρεκόρ αυτό το είχε ο Nadal, που είχε 6 κερδισμένα Slams μετά τα 30, ενώ ο Federer έχει κατακτήσει 4 Slams μετά τα 30.

Καλύτερο ποσοστό νικών απέναντι στους Top 10: Στα μεγάλα παιχνίδια, ο Djokovic είναι αναμφίβολα ο καλύτερος τενίστας που πέρασε ποτέ. Το ρεκόρ του Σέρβου είναι τρομερό απέναντι σε Top 10 παίκτες, αφού έχει κερδίσει το 69% των αγώνων του (223-101). Το αντίστοιχο ποσοστό του Federer είναι στο 64,6% (224-123), ενώ κοντά σ' αυτόν τον αριθμό είναι και ο Nadal με 64,3% (178-99).

Νικητής στα 3 πρώτα Grand Slams της χρονιάς: Κάτι ακόμα που μόνο ο Djokovic κατάφερε από τους Big 3, είναι να κερδίσει τα 3 πρώτα Grand Slams σε μια σεζόν. Είναι πιο κοντά από ποτέ σε ένα calendar-Year Grand Slam o Nole, ο οποίος έχει 21-0 φέτος σε όλα τα majors. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως ο Σέρβος είναι ο μόνος που κερδίζει τα 3 πρώτα Grand Slams σε 3 διαφορετικές επιφάνειες. Ο τελευταίος που το είχε κάνει, ο Rod Laver το 1969, είχε κερδίσει τα 2 στο γρασίδι (Australian Open, Wimbledon)

Κυριαρχία στα H2H: Εκτός από την υπεροχή του πλέον στους μεγάλους τίτλους, ο Djokovic προηγείται και στα head-2-head των δυο μεγάλων του αντιπάλων. Συγκεκριμένα προηγείται με 30-28 νίκες του Nadal και με 27-23 του Federer.

BONUS: Ο Djokovic έχει την πιο ολοκληρωμένη καριέρα σε όρους συνέπειας στα Grand Slams. Αυτές τις δυο εβδομάδες στο Wimbledon, έχει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που έχει παίξει σε τουλάχιστον 6 τελικούς σε όλα τα Slams, σε τουλάχιστον 9 ημιτελικούς σε όλα τα Slams και που έχει πετύχει τουλάχιστον 75 νίκες σε όλα τα Slams!

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots