ATP
1ος τίτλος Davis Cup για τον Καναδά (vids)

 
Felix Auger-Aliassime
Felix Auger-Aliassime © Davis Cup Finals
tn team Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 - 18:13

Ο Καναδάς, με τη δυνατότερη και πιο ολοκληρωμένη ομάδα που είχε ποτέ, κατάφερε μετά το ATP Cup να κατακτήσει και το Davis Cup, για 1η φορά στην ιστορία του.

Με δυο νίκες στα μονά και χωρίς μάλιστα να χάσει ούτε σετ, ο Καναδάς επιβλήθηκε της Αυστραλίας με 2-0 στον μεγάλο τελικό του Davis Cup στη Μάλαγα και έγινε ο νέος πρωταθλητής του Davis Cup.

Αυτός είναι ο 1ος τίτλος στο Davis Cup για τον Καναδά, που συμμετείχε για 1η φορά στη διοργάνωση περισσότερο από έναν αιώνα πριν, το 1913. Το 2019 ήταν ξανά φιναλίστ και αυτή τη φορά κατάφερε να κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο.

Στα σημερινά παιχνίδια του τελικού, τα δυο μεγάλα ονόματα του Καναδά δεν έχασαν ούτε σετ. Ο Denis Shapovalov κέρδισε στο πρώτο παιχνίδι τον Θανάση Κοκκινάκη με 6-2, 6-4 και ο Felix Auger-Aliassime επιβλήθηκε στη συνέχεια του Alex De Minaur με 6-3, 6-4.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τον Shapovalov αυτή ήταν η 1η νίκη στην εβδομάδα των τελικών, αφού στα προημιτελικά είχε χάσει από τον Jan-Lennard Struff, ενώ στα ημιτελικά είχε ηττηθεί από τον Lorenzo Sonego. Σήμερα πανηγύρισε την 1η του νίκη και ήταν καθοριστική, για να ολοκληρώσει αργότερα ο Auger-Aliassime τον καναδικό θρίαμβο.

Σε αντίθεση με τον Shapovalov, o Auger-Aliassime είχε μια ακόμα φανταστική εβδομάδα, κερδίζοντας και τους 3 αγώνες του στα μονά. Στα προημιτελικά με τη Γερμανία είχε κερδίσει τον Oscar Otte, ενώ στα ημιτελικά με την Ιταλία τον Lorenzo Musetti, ενώ δεν έχασε σετ σε κανέναν από τους 3 αυτούς αγώνες. Επιπλέον, κέρδισε και στα διπλά στα ημιτελικά με την Ιταλία, μαζί με τον Vasek Pospisil (τους Berrettini και Fognini).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Καναδάς κανονικά δεν θα συμμετείχε στους τελικούς, καθώς είχε ηττηθεί στα προκριματικά τον περασμένο Μάρτιο από την Ολλανδία με 4-0, πληρώνοντας τις απουσίες των Auger-Aliassime και Shapovalov.

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ωστόσο και την αποβολή της ρωσικής ομοσπονδίας από τη διοργάνωση, οι Καναδοί κέρδισαν μια wild card από τη διοργάνωση, ώστε να παίξουν στην τελική φάση τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ισπανία.

Συμμετείχαν στον όμιλο της Βαλένθια, όπου προκρίθηκαν ως δεύτεροι έπειτα από τριπλή ισοβαθμία με την Ισπανία και τη Σερβία. Δεν συμμετείχε στους αγώνες εκείνης της εβδομάδας ο Shapovalov.

Στους τελικούς αυτής της εβδομάδας, ο Καναδάς παρατάχθηκε για 1η φορά φέτος χωρίς απουσίες και κατάφερε να κερδίσει τη Γερμανία (2-1), την Ιταλία (2-1) και την Αυστραλία (2-0), για να γράψει ιστορία με τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο στην ιστορία του σε Davis Cup.

Τέλος, θυμίζουμε πως η πολύ δυνατή ομάδα του Καναδά, ήταν επίσης φέτος η πρωταθλήτρια του ATP Cup, όπου είχε κερδίσει στον τελικό την Ισπανία με 2-0.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots