ATP
Τσιτσιπάς: "Οι περισσότερες ήττες της ζωής μου, ήρθαν εξαιτίας του πνευματικού μέρους"

 
Τσιτσιπάς: "Οι περισσότερες ήττες της ζωής μου, ήρθαν εξαιτίας του πνευματικού μέρους"
© Antoine Truchet/Red Bull Content Pool
tn team Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 - 14:56

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε για τη δύναμη του μυαλού, στην οποία πιστεύει πολύ, εξήγησε πως οι περισσότεροι παίκτες του κορυφαίου επιπέδου βρίσκονται στα ίδια σωματικά επίπεδα, αλλά το πνευματικό μέρος είναι αυτό που διαμορφώνει τις διαφορές, ενώ ξεχώρισε και τον αγώνα στον οποίο κατάφερε να αποβάλλει κάθε αρνητική σκέψη και να παίξει ελεύθερα, με αποτέλεσμα να έχει ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Σε μια συζήτηση που παραχώρησε για τη Red Bull, o Τσιτσιπάς ξεδίπλωσε τις σκέψεις του γύρω από το πνευματικό κομμάτι του αθλητισμού και όχι μόνο, αφού κατέληξε στο ότι ο ανθρώπινος νους μπορεί να πετύχει τα πάντα.

Στο ποια θεωρεί τη μεγαλύτερη αρετή του, ο Στεφ είπε: "Η υπομονή. Νομίζω πως αυτό είναι και το στοιχείο που λείπει από τη νέα γενιά. Ειδικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλοι είναι πολύ ανυπόμονοι και θέλουν όλα να γίνονται 'εδώ και τώρα'"

Για το αν ήταν πάντα υπομονετικός, ή αν ήταν κάτι που δούλεψε για να πετύχει: "Ήμουν ένα υπερκινητικό παιδί, αλλά έμαθα με τον καιρό να κατεβάζω τον ρυθμό, να σκέφτομαι πριν κάνω κάτι. Είναι σημαντικό να ξέρεις πότε πρέπει να χαλαρώσεις, να εκτιμάς τα μικρά πράγματα, ακόμα και αν αυτά έχουν πολύ λίγα να σου προσφέρουν. Κάποιοι άνθρωποι θέλουν μεγάλα αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Κάποιες φορές φυσικά και θα είναι δύσκολο να διαχειριστείς κάποιες καταστάσεις και να είσαι συνεπής σ' αυτή τη νοοτροπία, αλλά στις δύσκολες στιγμές θυμίζω στον εαυτό μου πως είμαι εδώ για να απολαύσω αυτό το ταξίδι και όχι για τον προορισμό."

Για το πως τον βοήθησε η υπομονή στο παιχνίδι του: "Έχει τύχει να βρεθώ στην ίδια κατάσταση με τον ιδιο αντίπαλο δυο φορές, αλλά την καθεμια να είμαι διαφορετικός Στέφανος. Την πρώτη φορά που αντιμετώπισα τον Nadal στα ημιτελικά του Australian Open (το 2019), ήμουν πολύ ανυπόμονος. Σκεφτόμουν πως παίζω με τον καλύτερο και έπρεπε να ρισκάρω σε όλα τα χτυπήματά μου και να ψάχνω συνεχώς ο winner. Δυο χρόνια αργότερα τον αντιμετώπισα ξανά στο ίδιο τουρνουά, για τα προημιτελικά αυτή τη φορά. Έχανα με 2-0 σετ και συνειδητοποίησα τι έκανα λάθος. Είπα στον εαυτό μου να είναι πιο υπομονετικός, να περιμένει και να απολαύσει το παιχνίδι όσο γινόταν. Κατέληξε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην καριέρα μου μέχρι στιγμής."

Για το πως ένιωσε με αυτή του την εμφάνιση με τον Nadal: "Ένιωσα σα να ήμουν σε ένα κλουβί και ξαφνικά κάποιος αποφάσισε να με ελευθερώσει. Ξαφνικά ένιωσα πολύ ελεύθερος. Ένιωθα πως κάθε απόφαση που έπαιρνα στο γήπεδο ήταν η σωστή. Ήταν μια μεγάλη μάχη και βρήκα τη ροή μου. Ήταν εξαντλητικό, σωματικά και πνευματικά, δε νομίζω ότι έχω καταφέρει να παίξω με τόσο υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης για τόση πολλή ώρα. Αλλά όλα είχαν νόημα. Ήταν σα να πήρα ψυχοτρόπες ουσίες και είχα βρεθεί σε ένα άλλο επίπεδο. Δεν έπαιζα πλεόν με τις ικανότητές μου, αλλά με την ψυχή μου."

Για το αν μπορεί να βρει αυτή τη ροή όποτε το θελήσει: "Το έχω συζητήσει αυτό με τον ψυχολόγο μου, για το πως μπορώ να μπω πιο συχνά σε αυτό το μουντ. Η απάντηση, παραδόξως, είναι πως απλώς πρέπει να αφεθείς. Δεν μπορείς να σκέφτεσαι πως να βρεθείς σ' αυτή την κατάσταση, έτσι δεν πρόκειται να το πετύχεις ποτέ. Συμβαίνει σταδιακά, είναι μια κορύφωση στην οποία φτάνεις όταν σταματάς να σκέφτεσαι υπερβολικά τα πράγματα και απλά ενερτγείς, χρησιμοποιείς περισσότερο το ένστικτό σου."

Για το τι ποσοστό του παιχνιδιού του είναι πνευματικό και πόσο είναι σωματικό: "Δεν έχω χάσει πολλούς αγώνες επειδή δεν μπορούσε το σώμα μου να συνεχίσει. Οι περισσότερες ήττες μου ήταν εξαιτίας του πνευματικού κομματιού. Σωματικά, πολλοί παίκτες βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο. Η διαφορά μας έγκειται στην πνευματική προετοιμασία. Το σώμα μας χρειάζεται τροφή για να είναι σε καλή κατάσταση, όμως τροφή χρειάζεται και το μυαλό μας, για να είμαστε σε καλή πνευματική κατάσταση. Το τένις είναι ένα πολύ πνευματικό άθλημα."

Για τον στόχο του σε πνευματικό επίπεδο: "Θέλω να καταφέρω να είμαι ο πιο θετικός άνθρωπος στον κόσμο. Κάποιες μέρες δεν τα καταφέρνω και είμαι αρνητικός, νομίζω όλοι μας."

Για το αν μπορεί να παραμένει θετικός σε κάθε αγώνα του: "Είναι μια δύσκολη ερώτηση. Οι κριτικές είναι σημαντικές και τις δέχομαι, όταν ήμουν νεότερος ήμουν πιο ευαίσθητος σε αυτές, αλλά καθώς μεγάλωνα συνειδητοποιούσα πως ήταν απαραίτητες. Είναι ο μόνος τρόπος να προσεγγίσεις την τελειότητα. Η τελειότητα μπορεί να μην υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά μπορείς να την πλησιάσεις. Αυτό έχει να κάνει και με τη στάση που θα έχεις σ' αυτό που κάνεις. Αν το κάνεις με αγάπη και ενδιαφέρον, τότε θα ξυπνάς κάθε πρωί και θα το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς για να πετύχεις τους στόχους σου. Το μυαλό σου μπορεί να πετύχει ό,τι θέλεις σ' αυτή τη ζωή. Από εκεί ξεκινούν όλα. Όλα ξεκινούν με μια σκέψη."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots