ATP
Επίθεση Wawrinka και Benneteau κατά Pique: "Βούλωσε το!"

 
Επίθεση Wawrinka και Benneteau κατά Pique: "Βούλωσε το!"
© Paul Zimmer/ Davis Cup
tn team Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023 - 12:17

Πολλοί παραμένουν οι "πολέμιοι" της νέας φόρμας του Davis Cup, που θεωρούν πως οι παρεμβάσεις του Gerard Piquet έχουν καταστρέψει μια από τις πιο ιστορικές διοργανώσεις τένις στον κόσμο.

Μέσω της επενδυτικής εταιρείας Kosmos, της οποίας είναι συνιδρυτής και μεγαλομέτοχος, ο Gerard Piquet έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του Davis Cup, σε συνεργασία και με την ITF.

Τα τελευταία χρόνια, η σπουδαιότερη και ιστορικότερη ομαδική διοργάνωση τένις, έχει αλλάξει ολοσχερώς, με 16 ομάδες να συμμετέχουν στην τελική φάση.

Το μοντέλο μάλιστα πολύ σύντομα άλλαξε εκ νέου, αφού αρχικά η τελική φάση γινόταν σε μια μόνο εβδομάδα. Δεν πήγε πολύ καλά αυτό κι έτσι πλέον χωρίζεται σε δυο εβδομάδες. Αυτή την εβδομάδα διεξάγεται η φάση των ομίλων σε 4 διαφορετικές πόλεις (μια για κάθε όμιλο), ενώ το Νοέμβριο θα γίνουν τα νοκ άουτ, με τις 8 καλύτερες ομάδες που θα διεκδικήσουν τον τίτλο.

Θυμίζουμε πως παλιά το Davis Cup είχε 4 νοκ άουτ φάσεις, μοιρασμένες σε όλη τη σεζόν, με το κάθε tie να γίνεται σε μια διαφορετική πόλη (το διοργάνωνε η μια από τις δυο που αγωνιζόταν σε αυτό), με αγώνες best-of-five όπως στα Grand Slams. Αυτό, σε συνδυασμό και με τις εβδομάδες που γινόντουσαν τα tie, δεν βοηθούσε τόσο στο να συμμετέχουν μεγάλα ονόματα στο τουρνουά. Παρόλα αυτά η προσέλευση του κόσμου ήταν από ικανοποιητική έως πολύ μεγάλη και το γεγονός πως σε όλα τα tie η μια από τις δυο ομάδες ήταν οικοδέσποινα, δημιουργούσε στα περισσότερα στάδια ποδοσφαιρικές ατμόσφαιρες.

Αυτό έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ ούτε και η προσέλευση του κόσμου είναι ικανοποιητική, αφού το μοντέλο να συγκεντρώνονται πολλές ομάδες σε μια πόλη επίσης δεν φαίνεται πως λειτουργεί, καθώς οι απουσίες ηχηρών ονομάτων συνεχίζει να μαστίζει τη διοργάνωση.

Το γεγονός δε, πως η ITF και η Kosmos έχουν χαλάσει τελείως τον παραδοσιακό χαρακτήρα της διοργάνωσης, από την αρχή δημιούργησε έντονη δυσαρέσκεια και αντιδράσεις στους πιο "ρομαντικούς" του αθλήματος.

Ένας απ' αυτούς είναι και ο Stan Wawrinka, πρωταθλητής το 2014, που δεν έχασε την ευκαιρία να θίξει το γεγονός πως την ώρα που η Ελβετία αντιμετώπιζε τη Γαλλία, οι εξέδρες ήταν κενές! Είναι για την ιστορία το ζευγάρι του τελικού του 2014, που είχε μάλιστα σπάσει ρεκόρ προσέλευσης τότε σε επίσημους αγώνες τένις, στη Λιλ της Γαλλίας, με περισσότερους από 27.000 θεατές. Το συγκεκριμένο tie φιλοξενείται στο Μάντσεστερ, καθώς οι δυο ομάδες βρίσκονται στον όμιλο της Μεγάλης Βρετανίας, συνεπώς δεν προξενεί καμία έκπληξη η μικρή προσέλευση του κόσμου.

"Ευχαριστούμε Pique και ITF!" έγραψε ειρωνικά ο Wawrinka στη δημοσίευσή του.

Ο Pique απάντησε με ένα στοιχείο, τη συνολική προσέλευση των 113.268 θεατών για την αντίστοιχη περσινή διοργάνωση. Ένα στοιχείο που δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο θα ήθελαν να φαίνεται οι διοργανωτές, καθώς απευθύνεται σε μια γεμάτη εβδομάδα παράλληλων αγώνων σε 4 διαφορετικά στάδια! Τουτέστιν, ο αριθμός αναφέρεται σε 24 διαφορετικά tie, δηλαδή κατά μέσο όρο το κάθε tie συγκέντρωσε λιγότερους από 5.000 θεατές... Κι αφού αντιπαρατέθηκε αυτό το στοιχείο ως ισχυρό επιχείρημα κατά του Wawrinka, ο Pique τον ενημέρωσε και πως η Kosmos δεν εμπλέκεται πλέον στη διοργάνωση του event.

Εξοργισμένος με την απάντηση του Ισπανού, o πρωταθλητής του 2017 και τωρινός προπονητής της γυναικείας ομάδας της εθνικής Γαλλίας, Julien Benneteau, συνέχισε την επίθεση: "Πώς τολμάς να μιλάς; Κυριολεκτικά έχετε καταστρέψει έναν από τους πυλώνες του τένις μαζί με την ITF. Οπότε σε παρακαλώ, βούλωσε το!"

Και ο Wawrinka απάντησε στον Pique, γράφοντας: "Μετά από μια κακή μέρα στο court αυτό τουλάχιστον με έκανε να γελάσω! Αφού ήταν τόσο πετυχημένη η περσινή σεζόν, γιατί μια συμφωνία 25 ετών διακόπηκε μετά από 5 χρόνια;"

Στη συζήτηση ενεπλάκη άλλος ένας Γάλλος διεθνής, ο Edouard Roger-Vasselin: "Δεν το πιστεύω ότι ο Pique ακόμα θεωρεί ότι το Davis Cup του ήταν πετυχημένο."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots