ATP
Και επίσημα Year-end No.1 ο Nole! (vids)

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic © Corinne Dubreuil/ATP Tour
tennisnews team Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 - 1:17

O Novak Djokovic κέρδισε τον Holger Rune μετά από μεγάλη μάχη τριών ωρών και εξασφάλισε και επίσημα το Year-end No.1, για 8η φορά στην απίστευτη καριέρα του!

Χρειάστηκε να δουλέψει σκληρά για να πάρει την πρώτη του νίκη στο φετινό ATP Finals ο Novak Djokovic, ο οποίος κατάφερε μετά από 3 ώρες και 4 λεπτά αγώνα να επικρατήσει του Holger Rune με 7-6 (4), 6-7 (1), 6-3 και να κάνει το πρώτο βήμα για την υπεράσπιση του τίτλου του.

Με τη νίκη αυτή, ο Nole εξασφαλίζει και μαθηματικά την παραμονή του στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, ό,τι και να συμβεί στη συνέχεια του τουρνουά.

Ως εκ τούτου, πετυχαίνει το 8ο Year-end No.1 της ανεπανάληπτης καριέρας του (2011, 2012, 2014, 2015, 2018, 2020, 2021, 2023). Βελτιώνει κι άλλο το απίθανο ρεκόρ που είχε "σπάσει" πέρσι, τα 6 Year-end No.1 του Pete Sampras, την ώρα που οι δυο μεγαλύτεροι αντίπαλοι της καριέρας του, Roger Federer και Rafael Nadal, έχουν καταφέρει από 5 φορές το συγκεκριμένο επίτευγμα.

Ο Djokovic θα ξεπεράσει επίσης το ορόσημο των 400 εβδομάδων συνολικής παραμονής στο Νο.1 (τώρα έχει 398), ένα ακόμα απίστευτο επίτευγμα. Θυμίζουμε πως πλησιάζει πλέον στο να αυξήσει τη διαφορά του στις 100 εβδομάαδς από το ρεκόρ του Federer (310 εβδομάδες), το οποίο κάποια εποχή έμοιαζε απλησίαστο!

 

Στο αγωνιστικό μέρος της αποψινής νίκης του Djokovic, ήταν μια πολύ δύσκολη πρεμιέρα για τον 36χρονο Σέρβο, με τον Rune να παίζει εξαιρετικό τένις και να του βάζει πολύ δύσκολα.

Ο Djokovic, ο οποίος κέρδισε στα 3 σετ τον Δανό και στο Παρίσι πριν μια εβδομάδα, όπου κατέκτησε για 7η φορά το Masters του Bercy, επικράτησε και σήμερα με παρόμοιο τρόπο, κερδίζοντας δηλαδή το 1ο και το 3ο σετ.

Σήμερα ενδεχομένως ο Rune πατούσε καλύτερα στο court και σίγουρα είχε καλύτερες ευκαιρίες για να κερδίσει το Νο.1 του κόσμου. Και στο 1ο και στο 2ο σετ είχε προηγηθεί με break ο Δανός, με 3-2 στο 1ο και με 2-0 στο 2ο, αλλά και στις 2 περιπτώσεις ο Djokovic απάντησε άμεσα.  

 

Τελικά και τα 2 σετ κρίθηκαν σε tie-break, με τον Djokovic να παίρνει το πρώτο με 7-4 και τον Rune να κάνει ένα τρομερό δεύτερο tie-break, για να επιβληθεί με 7-1 του Σέρβου.

O Djokovic προηγήθηκε 1ος για 1η φορά σε ένα σετ στο 3ο, όπου έκανε το 2-0, και παρότι ισοφαρίστηκε και εκείνος σε 2-2, κατάφερε να "σπάσει" εκ νέου το σερβίς του αντιπάλου του και να ανακτήσει τον έλεγχο στο 4-2. Έχασε μόνο έναν πόντο στα δυο τελευταία service games του ο Nole, που έκλεισε το παιχνίδι στο 9ο game, σε κάτι περισσότερο από 3 ώρες.

Ο Djokovic συνηθίζει να "παίρνει τον αέρα" των πολύ νεότερων παικτών του στα rivalry στα οποία δεν ξεκινάνε καλά γι' αυτόν. Κάτι τέτοιο δείχνει πως αρχίζει να κάνει και με τον Rune, με τον οποίο έχει δυσκολευτεί σε όλες τις αναμετρήσεις τους, αλλά ήδη κατάφερε μέσα σε 2 εβδομάδες να μετατρέψει το 1-2 σε 3-2 στο head-to-head.

Με τον στόχο του Νο.1, που ήταν ο πρώτος στόχος γι' αυτή την εβδομάδα, να έχει ήδη επιτευχθεί, ο Djokovic μπορεί να επικεντρώνεται πλέον στον στόχο της πρόκρισης στα ημιτελικά του ATP Finals και κατ' επέκταση της υπεράσπισης του τίτλου του, η οποία θα φέρει ακόμα ένα ρεκόρ, αφού αν κερδίσει θα γίνει ο 1ος παίκτης στην ιστορία του θεσμού που θα φτάσει τους 7 τίτλους.

Στον δεύτερο αγώνα του στο τουρνουά, την Τρίτη, θα αντιμετωπίσει τον Jannik Sinner, με τη νίκη να τον στέλνει εκτός απροόπτου στα ημιτελικά.

Ο Rune από την πλευρά του θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο παιχνίδι του τον Στέφανο Τσιτσιπά, σε ένα ματς ζωτικής σημασίας και για τους δυο, για τη συνέχειά τους στο τουρνουά. 

 
 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots