ATP
Τα "θολά" σημεία του αφηγήματος Sinner

 
Τα "θολά" σημεία του αφηγήματος Sinner
© Mike Lawrence/ATP Tour
tennisnews team Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024 - 10:45

Η εξήγηση και τα στοιχεία που παρουσίασε ο Jannik Sinner θεωρήθηκαν επαρκή από το ανεξάρτητο δικαστήριο, πολύς κόσμος ωστόσο έχει αμφισβητήσει το αφήγημα του Ιταλού για την υπόθεση ντόπινγκ στην οποία έμπλεξε και η αλήθεια είναι ότι δεν απουσιάζουν από αυτή τα θολά σημεία.

Πρώτο και κυριότερο είναι ο ισχυρισμός ότι ένας τόσο έμπειρος φυσιοθεραπευτής, όπως είναι ο Giacomo Naldi, του έκανε μασάζ χωρίς γάντια - πόσο μάλλον ενώ είχε ένα κόψιμο στο δάχτυλό του, σύμφωνα με τον ίδιο ισχυρισμό.

Θυμίζουμε πως μ' αυτόν τον τρόπο ισχυρίζεται ο Sinner ότι εισήλθε στον οργανισμό του η ουσία κλοστεβόλη, στην οποία βρέθηκε θετικός 2 φορές τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια του Indian Wells.

Το πιο μελανό σημείο στην κατάθεση του Naldi, είναι πως υποστήριξε ότι κόπηκε στο δάχτυλο στις 3 Μαρτίου. Από τις 3 έως τις 5 είχε καλύψει το τραύμα με τσιρώτο, ενώ από τις 5 Μαρτίου αφαίρεσε το τσιρώτο και στις 10 Μαρτίου ξεκίνησε να κάνει τη χρήση του Trofodermin, του φαρμάκου που περιέχει την ουσία. Στην ίδια κατάθεση, υποστηρίζει ότι από τις 5 έως τις 13 Μαρτίου έκανε καθημερινά μασάζ στον Sinner με γυμνό το δάχτυλο.

Ο δημοσιογράφος Jose Moron παρακολούθησε ξανά όλους τους αγώνες του Sinner στο Indian Wells, για να παρατηρήσει κάτι πολύ ύποπτο, πως ο Naldi, ο οποίος βρισκόταν στο box του Ιταλού παίκτη, είχε τσιρώτο στο δάχτυλο μόνο στον αγώνα της 10ης Μαρτίου και όχι στους προηγούμενους. Τη μέρα εκείνη έγινε και ο πρώτος έλεγχος ντόπινγκ στον Sinner, του οποίου τα αποτελέσματα έλαβε 3 εβδομάδες αργότερα. 

Επιπλέον, φαίνεται πως υπάρχει απόκλιση και μεταξύ των καταθέσεων του Naldi και του γιατρού του Ιταλού τενίστα, Umberto Ferrara. Ο Ferrara είπε στην κατάθεσή του ότι προειδοποίησε τον Naldi να προσέχει με το συγκεκριμένο σπρέι που χρησιμοποίησε, επειδή περιείχε τη συγκεκριμένη ουσία και ήταν παράνομη. O Naldi από την πλευρά του, είπε πως δεν θυμάται μια τέτοια προειδοποίηση. Αυτή η ασυμφωνία των δυο ανδρών δεν αποδεικνύει φυσικά τίποτα.

"Θολό" σημείο φαίνεται να υπάρχει και στα στοιχεία που προσκόμισαν οι δικηγόροι του Sinner, καθώς υπάρχει ασυμφωνία στην ημερομηνία αγοράς του φαρμάκου, που δεν ευθυγραμμίζεται με τα τραπεζικά στοιχεία του λογαριασμού που χρησιμοποιήθηκε για την αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κάτι άλλο που παρουσιάζει ενδιαφέρον από τη διάθεση των στοιχείων στη δημοσιότητα, είναι η διαδικασία που ακολούθησε ο Sinner για να αποφύγει μια προσωρινή κύρωση.

Ο Ιταλός έμαθε στις 4 Απριλίου ότι βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, με τη νομική του ομάδα να δρα αμέσως, στέλνοντας αίτημα στην ITIA για να μην δημοσιοποιηθεί η υπόθεση και για να μην υπάρξει καμία κύρωση στον παίκτη. Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό αμέσως από την ITIA κι έτσι ο Sinner συμμετείχε κανονικά στο Masters του Monte-Carlo, του οποίου η κλήρωση ήταν την επόμενη μέρα.

Το δεύτερο θετικό τεστ, γνωστοποιήθηκε στον Sinner στις 17 Απριλίου, με τους δικηγόρους του Ιταλού να αντιδρούν για μια ακόμα φορά άμεσα. Αυτή τη φορά η ITIA έκανε δεκτό το αίτημα μια εβδομάδα αργότερα, στις 24 Απριλίου. Το όνομα του Sinner ήταν στην κλήρωση του Masters της Μαδρίτης, που έγινε στις 22 Απριλίου, ωστόσο ο Ιταλός δεν θα αγωνιζόταν έως και τις 27 Απριλίου, επομένως δεν παρενέβη κάποιον κανονισμό.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, δεν μπορούμε να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα και να αμφισβητήσουμε την απόφαση του ανεξάρτητου δικαστηρίου και βεβαίως ούτε είναι και η δουλειά μας αυτή. Η WADA πάντως έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση και να πάει την υπόθεση στο CAS, αν το κρίνει απαραίτητο.

Αυτό για το οποίο "φωνάζουν" πολλοί παίκτες και έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν, είναι η αντιμετώπιση που έλαβε από την ITIA ο Sinner, θεωρώντας πως αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος παίκτης, ο οργανισμός ακεραιότητας του τένις δεν θα ήταν και τόσο επιεικής μαζί του.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots