17! Ο NOLE ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ! (vids)

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic © Getty Images / Ideal Image
tennisnews team Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 - 14:45

Ο Novak Djokovic ανέτρεψε το 1-2 σετ, κέρδισε τον Dominic Thiem σε έναν συναρπαστικό τελικό και παρέμεινε στον θρόνο του στη Μελβούρνη, κατακτώντας το Australian Open για 8η φορά στην καριέρα του και φτάνοντας τα 17 Grand Slam!

Ο Djokovic είναι ξανά στην κορυφή της Μελβούρνης και στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης! Ο 32χρονος Σέρβος επιβλήθηκε του Thiem με 6-4, 4-6, 2-6, 6-3, 6-4 και αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Australian Open για 2η διαδοχική χρονιά και 8η φορά συνολικά.

Είναι ο πιο πετυχημένος παίκτης στην ιστορία του αυστραλιανού Grand Slam και κατάφερε να διατηρήσει το απίθανο αήττητο ρεκόρ του σε τελικούς και ημιτελικούς στη Μελβούρνη, όπου έχει 16 νίκες (16-0)!

Συνολικά έφτασε τους 17 Grand Slam τίτλους στην καριέρα του (17-9 σε τελικούς), 3 λιγότερους από τον Roger Federer και 2 λιγότερους από τον Rafael Nadal. Επίσης έφτασε τους 78 τίτλους στην καριέρα του (78-34 σε τελικούς), στο 5ο καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών.

Για 4 ώρες μονομάχησαν στο court Djokovic και Thiem, σε έναν πολύ αμφίρροπο τελικό, με καλές στιγμές και για τους δυο παίκτες. Ο Djokovic έκανε πολύ δυνατό ξεκίνημα, προηγήθηκε με 4-1, αλλά ο Thiem τον ισοφάρισε σε 4-4. Ο Σέρβος έμεινε ψύχραιμος, εκμεταλλεύτηκε ένα νευρικό game του αντιπάλου του από τη γραμμή του σερβίς και έκανε νέο break για να πάρει το 1ο σετ με 6-4.

Πολύ διαφορετικό ήταν το 2ο σετ, με τον Thiem να προηγείται με 3-1 και να δείχνει ικανός να κάνει τη ζημιά. Ο Djokovic κατάφερε να ισοφαρίσει σε 4-4 στο 8ο game, αλλά στο αμέσως επόμενο game τα νεύρα του τον κατέβαλλαν και υπέστη νέο break, έχοντας και μια φιλονικία με τον διαιτητή. Τελικά, ο Thiem σέρβιρε με επιτυχία για το 6-4 και έφερε τον τελικό σε ισορροπία.

Σε εκείνο το σημείο έδειχνε να έχει πολύ καλύτερα πατήματα στο γήπεδο ο Thiem, ο οποίος προηγήθηκε με 4-0 στο 3ο σετ, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο. Ο Djokovic μείωσε σε 5-2 και είχε ένα break point στο 8ο game, ο Αυστριακός όμως κράτησε το σερβίς του και στο 4ο set point του κατάφερε να κάνει το 6-2.

Για πρώτη φορά ήταν μπροστά με σετ ο Thiem, ο οποίος είχε και το πρώτο break point στο 4ο σετ. Ο Djokovic το έσβησε για να περάσει μπροστά με 2-1 και έκτοτε δεν απειλήθηκε καθόλου από τη γραμμή του σερβίς, έως και το τέλος του σετ. Έδειξε την πνευματική του δύναμη στο κρισιμότερο σημείο του τουρνουά ο Σέρβος, ο οποίος έκανε break για το 5-3 στο 4ο σετ και το κατέκτησε με 6-3.

Στο 5ο σετ έκανε break νωρίς για το 2-1 και αφού έσβησε break point σέρβιρε για το 3-1. Ο Thiem έσβησε με τη σειρά του break point για να αποφύγει το double break και να μειώσει σε 4-3, δεν επέστρεψε ποτέ όμως σ' αυτό το σετ, με τον Nole να κρατάει εύκολα το σερβίς του για το 6-4 και να "σφραγίζε" τη μεγάλη νίκη, 3 ώρες και 59 λεπτά μετά από το πρώτο σερβίς του τελικού.

Αυτή ήταν η 13η διαδοχική νίκη για τον Djokovic, που παραμένει αήττητος στο 2020 (13-0). Δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερο ξεκίνημα και καλύτερο αυστραλιανό καλοκαίρι ο Σέρβος, ο οποίος από αύριο θα βρίσκεται ξανά στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Θα ξεκινήσει να μετράει την 276η εβδομάδα του στο Νο.1 της ΑΤΡ, πλησιάζοντας κι άλλο τα δυο κορυφαία ρεκόρ της ιστορίας. Του Roger Federer, με 310 εβδομάδες παραμονής στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, και τους Pete Sampras, με 286 εβδομάδες.

Ο Thiem φυσικά είχε το καλύτερο Grand Slam της καριέρας του σε σκληρή επιφάνεια και για πρώτη φορά έπαιξε σε τελικό ενός major μακριά από το Παρίσι. Πλέον έχει 3 χαμένους τελικούς σε Slams, δεν έχει καταφέρει όμως να κερδίσει ακόμα το πρώτο του major. Τη Δευτέρα, ο 26χρονος Αυστριακός θα βρίσκεται στο Νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης, ισοφαρίζοντας το career high του.

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots