Βγαίνει νέα πρωταθλήτρια στη Μελβούρνη

 
Βγαίνει νέα πρωταθλήτρια στη Μελβούρνη
© Jimmie48 / WTA
tn team Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 - 21:41

Η πρωταθλήτρια του Wimbledon, Elena Rybakina, θα αντιμετωπίσει την πρώτη φορά φιναλίστ σε Slam, Aryna Sabalenka, για τον "θρόνο" του Australian Open. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον αυριανό τελικό.

Ο τελικός των γυναικών στο Australian Open ξεχωρίζει από το αυριανό πρόγραμμα και θα αρχίσει στις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδας (σε μετάδοση από το Eurosport 1HD).

Θα είναι ένας τελικός ανάμεσα σε δυο νέες παίκτριες, χωρις πολλές ανάλογες εμπειρίες.

Η 23χρονη Elena Rybakina, 6 μήνες μετά το πολύ μεγάλο breakthrough της και την κατάκτηση του Wimbledon, θα διεκδικήσει τον 2ο Grand Slam τίτλο της, ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες δεν είχε άλλη παρουσία σε ημιτελικό major διοργάνωσης, εκτός από αυτή του Wimbledon.

Στην αντίπερα όχθη, η 24χρονη Aryna Sabalenka κατάφερε να ξεπεράσει το "φράγμα" των ημιτελικών μετά από 3 διαδοχικές ήττες και να προκριθεί στον πρώτο της τελικό σε ένα Grand Slam.

Αμφότερες βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, με τη Rybakina να έχει βγάλει εκτός μέχρι στιγμής 3 πρωταθλήτριες Grand Slam, τη Jelena Ostapenko, τη Victoria Azarenka και την κορυφαία τενίστρια του κόσμου για τον τελευταίο χρόνο, Iga Swiatek.

H Sabalenka από την πλευρά της δεν έχει χάσει ούτε ένα σετ όλη τη σεζόν έως τώρα, έχοντας κερδίσει 10 συνεχόμενα παιχνίδια σε Αδελαΐδα και Μελβούρνη, καθώς και 20 συνεχόμενα σετ!

Για τη Rybakina αυτός θα είναι ο 11ος τελικός στην καριέρα της και θα διεκδικήσει μόλις τον 4ο τίτλο της (3-7), αφού εκτός από το Wimbledon έχει 2 τίτλους σε 250άρια, στο Βουκουρέστι το 2019 και στο Χόμπαρτ το 2020, καθώς και 7 ήττες σε τελικούς. Ο τελικός της στο Wimbledon ήταν ο μόνος μέχρι τώρα στην καριέρα της που δεν ήταν σε 250άρι ή 500άρι τουρνουά!

Η Sabalenka παρότι δεν έχει άλλον τελικό σε Slam, έχει περισσότερη εμπειρία γενικά από τελικούς και αυτή θα είναι η 20ή της συμμετοχή. Έχει κατακτήσει 11 τίτλους στην καριέρα της η Λευκορωσίδα (11-8 σε τελικούς), η οποία μεταξύ άλλων έχει και 4 τίτλους σε 1000άρια στη συλλογή της.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του τελικού, η Sabalenka θα είναι στο Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης την ερχόμενη Δευτέρα, κερδίζοντας 3 θέσεις και ισοφαρίζοντας το career high της. Η Rybakina, η οποία θα ήταν ήδη Top 5 αν μετρούσαν οι βαθμοί του περσινού Wimbledon, έχει εξασφαλίσει την πρώτη της είσοδο στο Top 10. Αν κατακτήσει τον τίτλο θα ανεβεί στο Νο.8, ενώ με ήττα θα ανεβεί στο Νο.10, από το Νο.25 που βρίσκεται σήμερα.

Τέλος, αυτή θα είναι η 4η συνάντηση των δυο φιναλίστ στο tour, με τη Sabalenka να έχει κερδίσει και τις 3 προηγούμενες, οι οποίες όμως όλες χρειάστηκαν 3 σετ για να ολοκληρωθούν. Η πρώτη ήταν στη Wuhan της Κίνας το 2019, η δεύτερη στο Άμπου Ντάμπι το 2021 και η 3η στο Wimbledon το 2021.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου (28/01):

Rod Laver Arena:
10:30 Elena Rybakina [22] v. Aryna Sabalenka [5] Eurosport 1HD

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots