Τσιτσιπάς εναντίον Djokovic: Η μάχη για το πρώτο Grand Slam και για το Νο.1

 
Τσιτσιπάς εναντίον Djokovic: Η μάχη για το πρώτο Grand Slam και για το Νο.1
© Reuters
tennisnews team Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023 - 15:24

Την ώρα που ο Novak Djokovic πάει για τον 10ο τίτλο του στο Australian Open και 22ο σε Grand Slam διοργάνωσης, ο Στέφανος Τσιτσιπάς θέλει να γράψει το πιο σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού τένις. Μια μάχη ανάμεσα στους -δίχως αμφιβολία- καλύτερους παίκτες αυτή τη στιγμή στον κόσμο, που εκτός από το πρώτο Grand Slam του 2023 θα προσφέρει και το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο μεγάλος τελικός του Australian Open θα γίνει στις 10:30 το πρωί της Κυριακής (29/01) και θα μεταδοθεί από το Eurosport 1HD και στη συνδρομητική πλατφόρμα του eurosport.com.

Ο Djokovic και ο Τσιτσιπάς, είναι αναντίρρητα οι δυο καλύτεροι παίκτες αυτή τη στιγμή στον κόσμο, αμφότεροι αήττητοι το 2023, με τον μεταξύ τους τελικό στο Australian Open να αναμένεται με μεγάλο ενθουσιασμό από ολόκληρο τον τενιστικό κόσμο.

Από τη μια πλευρά, ο Djokovic μπορεί να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα πια για το μεγάλο "Race" των τίτλων Grand Slam, αφού αν κερδίσει θα "πιάσει" τον Rafael Nadal στα 22 τρόπαια και πλέον θα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να τερματίσει πρώτος την "κούρσα", δεδομένης και της τρομερής κατάστασης στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες.

Ο πολύπειρος Nole, λίγους μήνες πριν τα 36α γενέθλιά του, θα παίξει στον 33ο τελικό Grand Slam της καριέρας του, όντως ήδη ο recordman στην κατηγορία και έχοντας αφήσει πίσω του τον Roger Federer με τους 31 τελικούς.

Στο Australian Open θα παίξει για 10η φορά σε τελικό και θα διεκδικήσει τον 10ο τίτλο του, αφού δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε ημιτελικό ή τελικό στη Rod Laver Arena.

Συνολικά θα είναι ο 132ος τελικός της καριέρας του και θα διεκδικήσει τον 93ο τίτλο του (92-39 σε τελικούς), για να βρεθεί μόνος 4ος στη σχετική λίστα, πίσω μόνο από τους Jimmy Connors (109), Federer (103) και Ivan Lendl (94). Αυτή τη στιγμή ισοβαθμεί στην 4η θέση με τον Nadal (92).

Επιπλέον, θα είναι ένας τίτλος με μεγάλη συναισθηματική αξία για τον Djokovic, που επέστρεψε στην Αυστραλία μετά την απίστευτη περιπέτεια που βίωσε πέρσι, έπαιξε το καλύτερό του τένις αυτές τις δυο εβδομάδες ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα του τελικού, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες αντιμετώπισε και τον κίνδυνο του τραυματισμού στον αριστερό του μηρό, ένα πρόβλημα που κατάφερε να αφήσει πίσω του όσο περνούσαν οι μέρες.

Στην απέναντι μεριά του γηπέδου θα βρίσκεται ο δικός μας, Στέφανος Τσιτσιπάς, που θα παίξει για 2η φορά στην καριέρα του σε έναν τόσο σπουδαίο τελικό, μετά το Roland Garros του 2021, όπου και πάλι είχε αντιμετωπίσει τον Djokovic, χάνοντας το ματς παρόλο που είχε προηγηθεί με 2-0 σετ.

Ο Στέφανος έχει σαφώς πολύ λιγότερη εμπειρία από τον Djokovic σε τέτοια παιχνίδια, αλλά δεν είναι πλέον πρωτάρης, έχει ωριμάσει πολύ πνευματικά και το έχει αποδείξει και σε προηγούμενους αγώνες του στο τουρνουά, ενώ είναι ο μόνος που δείχνει ικανός να απειλήσει τον Nole με τη συνολική του εικόνα, γενικότερα σ' αυτό το τουρνουά.

Θα είναι ο 1ος τελικός στη Μελβούρνη και ο 2ος σε ένα Slam, ενώ συνολικά θα είναι ο 25ος τελικός στην καριέρα του και θα διεκδικήσει τον 10ο τίτλο του (9-15).

Όποιος και αν είναι ο νικητής του αγώνα θα ανεβεί και στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Djokovic φυσικά έχει ήδη το αστρονομικό ρεκόρ των 373 εβδομάδων στο Νο.1 του κόσμου, ενώ για τον Τσιτσιπά θα είναι ντεμπούτο στο Νο.1 αν τα καταφέρει και θα γίνει συγχρόνως και ο πρώτος εκπρόσωπος της Ελλάδας σε άνδρες ή γυναίκες, που καταφέρνει κάτι τόσο σπουδαίο. Ο ηττημένος του τελικού, θα μείνει πίσω από τον Carlos Alcaraz, στο Νο.3 του κόσμου.

Αμφότεροι οι δυο παίκτες βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, με τον Τσιτσιπά να έχει 10 στα 10 στο 2023 (10-0 νίκες) και τον Djokovic 11 στα 11 (11-0). Ο Σέρβος επιπλέον προέρχεται και από ένα πολύ εντυπωσιακό δεύτερο μισό στο 2022, έχοντας αυτή τη στιγμή 16 διαδοχικές νίκες πίσω του και 29 νίκες στις 30 τελευταίες του αναμετρήσεις στο tour!

Και η προϊστορία είναι με το μέρος του Σέρβου, που έχει κερδίσει τις 10 από τις 12 προηγούμενες μεταξύ τους αναμετρήσεις (10-2). Η τελευταία νίκη του Στέφανου ενάντια στον Novak ήταν στο Masters της Σαγκάης το 2019, με τον Σέρβο να τον κερδίζει 9 φορές στη σειρά από τότε, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων αναμετρήσεων που έδωσαν το 2022, σε Ρώμη, Αστάνα, Παρίσι και Τορίνο (ATP Finals).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε outdoor hardcourt γήπεδα έχουν αναμετρηθεί μόλις 3 φορές και ο Τσιτσιπάς έχει κερδίσει τις 2 από αυτές, ενώ σε Grand Slam θα παίξουν για 3η φορά, μετά τους δυο επικούς αγώνες που είχαν στο Roland Garros, στα ημιτελικά του 2020 και στον τελικό του 2021. Στον πρώτο ο Τσιτσιπάς είχε επιστρέψει από το 2-0 σετ αλλά ο Djokovic κέρδισε με 3-2, ενώ και στον δεύτερο η αναμέτρηση κρίθηκε στα 5 σετ, με τον Djokovic αυτή τη φορά να ανατρέπει το 0-2 σετ.

Παρότι πάντως τα outdoor hard φαίνεται να είναι η καλύτερη επιφάνεια του Τσιτσιπά στο συγκεκριμένο rivalry, αυτή θα είναι η πρώτη τους συνάντηση στην Αυστραλία, σε ένα γήπεδο που ο Djokovic έχει να ηττηθεί από το 2018 και γενικά έχει γνωρίσει τις περισσότερες επιτυχίες στην καριέρα του.

Το πρόγραμμα της Κυριακής (29/01):

Rod Laver Arena:
10:30 Στέφανος Τσιτσιπάς [3] v. Novak Djokovic [4] Eurosport 1HD

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots