Η τενίστρια που αθωώθηκε επειδή... χάιδεψε σκύλο και η ύποπτη σχέση των Ιταλών με την κλοστεβόλη

 
Η τενίστρια που αθωώθηκε επειδή... χάιδεψε σκύλο και η ύποπτη σχέση των Ιταλών με την κλοστεβόλη
© Simon Bruty/USTA
tennisnews team Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 - 22:03

Αν σας φαίνεται περίεργη η ιστορία του Jannik Sinner για το πως εισήλθε στον οργανισμό του η απαγορευμένη κλοστεβόλη, τότε θα πρέπει να διαβάσετε την υπόθεση της Matilde Paoletti, που πριν χρόνια βγήκε θετική στην ίδια ουσία, υποστήριξε ότι συνέβη επειδή χάιδεψε ένα τσιουάουα και δικαιώθηκε, έχοντας μάλιστα ακριβώς την ίδια μεταχείριση με τον Sinner. Υπάρχει όμως και το μελανό σημείο της υπόθεσης: η ύποπτη σχέση των Ιταλών αθλητών και της κλοστεβόλης.

Απέναντι στις αρκετές αντιδράσεις που υπήρξαν, ακόμα και στον πυρήνα της τενιστικής κοινότητας, τους παίκτες δηλαδή, για το ότι η ITIA και η ITF έδειξαν ευνοϊκή μεταχείριση στον Jannik Sinner και στην υπόθεση ντόπινγκ που είχε φέτος, στέκεται η πολύ παρόμοια υπόθεση της Matilde Paoletti.

Το 2021, η 17χρονη τότε Paoletti βρέθηκε θετική στην κλοστεβόλη (την ίδια ουσία στην οποία βρέθηκε θετικός ο Sinner), όπως και ο συνομίληκος και συμπατριώτης της, Mariano Tammaro. Αν και υπήρξαν αρκετές υποψίες ότι οι δυο Ιταλοί αθλητές ήταν θύματα κάποιου δικτύου ντόπινγκ σε ανήλικους, οι ιστορίες τους είχαν τελείως διαφορετική κατάληξη.

Επίσης, και οι δυο ιστορίες είχαν κοινά σημεία με την υπόθεση Sinner. O Tammaro υποστήριξε στην ακρόασή του ότι η ουσία εισήλθε στον οργανισμό του από θεραπευτικό σπρέι, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για το δικό του γόνατο, από τον πατέρα του. Όχι δηλαδή όπως έγινε με τον Sinner, που υποστήριξε ότι ο φυσιοθεραπευτής του ήταν εκείνος που έκανε χρήση του σπρέι και του το πέρασε επειδή του έκανε μασάζ χωρίς γάντια. Ο Tammaro τιμωρήθηκε με 2 χρόνια αποκλεισμού, τα οποία κατάφερε να μετατρέψει σε 15 μήνες μετά την έφεσή του.

Η Paoletti από την πλευρά της είχε την πιο περίεργη ιστορία, αποτελώντας ωστόσο και το καλύτερο επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι ο Sinner δεν είχε ευνοϊκή μεταχείριση. Σύμφωνα με την εκδοχή της 17χρονης, η οποία κι έγινε δεκτή από την ITIA, το μόνο που έκανε ήταν να χαϊδέψει το κατοικίδιό της, ένα τσιουάουα, που η μητέρα της είχε ψεκάσει με σπρέι για να θεραπεύσει μια πληγή του. Και αυτό το σπρέι περιείχε την ουσία. Τα στοιχεία που προσκόμισε η Paoletti ήταν αρκετά ώστε να απαλλαγεί από τον αποκλεισμό και το μόνο που υπέστη ήταν μια ασήμαντη απώλεια βαθμών, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Sinner. Ως εκ τούτου, η άμεση αθώωση του Sinner και η άδεια που έλαβε ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται αμέσως μετά από θετικό έλεγχο ντόπινγκ, σίγουρα δεν ήταν η πρώτη στα χρονικά.

Η Paoletti και ο Tammaro όμως, δεν ήταν οι μόνοι Ιταλοί αθλητές που βρέθηκαν θετικοί στην κλοστεβόλη, μια στεροειδή ουσία που φαίνεται να έχει την τιμητική της τον ιταλικό αθλητισμό. Ακόμα ένας τενίστας, ο Stefano Battaglino, είχε βγει θετικός στην κλοστεβόλη το 2022 και είχε χρησιμοποιήσει μάλιστα την ίδια αιτιολογία με αυτή του Sinner: ότι μολύνθηκε από τα μασάζ του φυσιοθεραπευτή του σε ένα τουρνουά στο Μαρόκο. Ο δικηγόρος του δεν μπόρεσε καν να βρει στοιχεία που να διασταυρώνουν ότι ο φυσιοθεραπευτής του ήταν εκείνη την περίοδο μαζί του στο Μαρόκο κι έτσι το δικαστήριο τον τιμώρησε την 1η Φεβρουαρίου του 2023 με 4 χρόνια αποκλεισμού, που σημαίνει πως δεν θα μπορέσει να παίξει σε κανένα επίσημο τουρνουά έως την 1η Φεβρουαρίου του 2027!

Αν πάμε και σε άλλα αθλήματα τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, με γνωστότερη την υπόθεση του αρχηγού της ποδοσφαιρικής Benevento, Fabio Lucioni, που σε μια περίοδο που η ομάδα του ανέβηκε από τη Serie C στη Serie A, βγήκε θετικός στην κλοστεβόλη και τιμωρήθηκε με ένα χρόνο αποκλεισμού. Και αυτό επειδή του αναγνωρίστηκε η αμέλεια, αφού ο γιατρός της ομάδας, τιμωρήθηκε με 4 χρόνια αποκλεισμού. Υπήρξαν εξίσου μεγάλες περιπτώσεις στο μπάσκετ και σε αθλητές που θα συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Η Ιταλία βρέθηκε στη μέση μιας... αναβολικής κρίσης, όσον αφορά τη συγκεκριμένη ουσία. Όπως αναφέρει και μια έκθεση της WADA, περίπου τα μισά θετικά δείγματα στην κλοστεβόλη προέρχονται από Ιταλούς αθλητές! Σε αυτό υπάρχει μια λογική εξήγηση: η κλοστεβόλη, πολύ απλά, δεν απαγορεύεται στην Ιταλία. Είναι πολύ εύκολο να την προμηθευτείς σε ένα φαρμακείο, χωρίς συνταγή γιατρού, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ενδέχεται να γίνονται και πιο στοχευμένοι έλεγχοι από τη WADA, κάτι που είδαμε και παλιότερα με τη Ρωσία και το meldonium, με τη χώρα να μπαίνει στο στόχαστρο μετά και την περίφημη περίπτωση της Maria Sharapova. Και τότε το meldonium ήταν ελεύθερο στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης, σε αντίθεση με αυτή της Δυτικής.

Από την άλλη, αν θεωρήσουμε πως οι εκδοχές αυτές είναι η μια και μοναδική αλήθεια, παραμένει περίεργο το γεγονός ότι επαγγελματίες αθλητές και οι άνθρωποι γύρω τους συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν, ενώ γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς όλες αυτές τις υποθέσεις και το ρίσκο που παίρνουν να καταστραφούν για κάτι τόσο ευτελές, όπως ένα μικρό κόψιμο. Το ότι υπάρχουν κυκλώματα είναι γνωστό, όπως είναι γνωστό και πως στο ντόπινγκ δουλεύουν γιατροί και άλλοι ειδικοί, που μπορούν να βρίσκουν παραθυράκια και να ξεγελούν το αντι-ντόπινγκ. Πράγματα όπως το πόση ποσότητα χρειάζεται για να βγει κάποιος θετικός σε μια ουσία, ή φάρμακα που υπάρχουν ελεύθερα σε αγορές ανά τον κόσμο και περιέχουν στεροειδή ουσίες, αποτελούν μερικά από τα πεδία των ερευνών τους.

Μια εκτενής έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Honest Sport τον περασμένο Μάιο, αναφέρει πως μια κοινή τακτική είναι να ντοπάρονται οι αθλητές με απαγορευμένες ουσίες σε μεγάλες ποσότητες όταν βρίσκονται εκτός αγωνιστικής δράσης. Όταν πλησιάζει μια διοργάνωση σταματούν τα ενέσιμα και παίρνουν πολύ μικρότερες ποσότητες μέσω κρεμών ή τζελ τεστοτερόνης. Ένας έξυπνος τρόπος για να ξεγελάσεις το σύστημα, αφού υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί ένας παίκτης να βγει αρνητικός σε έλεγχο ακόμα και την επόμενη μέρα της χρήσης του τζελ!

Και αυτό είναι μόνο μια θεωρία, αφού υπάρχει και μια δεύτερη που υποστηρίζει ότι η χρήση τζελ με κλοστεβόλη είναι ιδανική για να "κρύψει" άλλες ουσίες και να αποπροσανατολίσει τα αποτελέσματα της εξέτασης για ντόπινγκ. Ακόμα και αν κάτι πάει στραβά σ' αυτό, το ότι θα ανιχνευτεί μια ουσία που μπορεί να βρεθεί με τόσους πολλούς τρόπους ελεύθερη σε μια αγορά, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο της αθώωσης για μια κορυφαία νομική ομάδα που θα χειριστεί την υπόθεση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούμε να συζητάμε, μπορούμε να βγάζουμε κάποια προσωπικά συμπεράσματα, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την πλήρη αλήθεια, μιας και μόνο ένα κομμάτι της θα βγαίνει στην επιφάνεια. Καλό θα ήταν πάντως ο διάλογος αυτός να είναι εποικοδομητικός και να οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στο να ερευνήσουν παραπάνω και σε μεγαλύτερο βάθος τον σκοτεινό κόσμο του ντόπινγκ.

Για την όποια ουσία μπορεί να έχει αυτό, η WADA αποφάσισε να ασκήσει έφεση στην υπόθεση του Sinner, θεωρώντας πως όσα παρουσιάστηκαν από την πλευρά του Ιταλού δεν ήταν και τόσο αθώα. Μένει να δούμε την κατάληξη της υπόθεσης, που πλέον θα εκδικαστεί και στο CAS.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots