Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

 
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού
© Pauline Ballet / FFT
tn team Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024 - 12:56

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Πότε και πού θα δείτε τους αγώνες τένις, σε πόσα ταμπλό θα έχουμε ελληνική εκπροσώπηση, το φορμάτ των αγώνων και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για την ιδιαίτερη αυτή διοργάνωση.

To φορμάτ:

Το τένις στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα έχει 5 ταμπλό, συνεπώς και 5 απονομές μεταλλίων: το μονό ανδρών, το μονό γυναικών, το διπλό ανδρών, το διπλό γυναικών και το μικτό διπλό.

Τα ταμπλό των μονών είναι 64άρια και οι αγώνες θα κρίνονται σε best-of-three σετ με tie-break, όπως δηλαδή και σε όλα τα τουρνουά της ΑΤΡ και της WTA στη σεζόν.

Τα ταμπλό των διπλών θα είναι 32άρια (32 ζευγάρια), ενώ το μικτό διπλό 16άρι (16 ζευγάρια). Και τα 3 ομαδικά ταμπλό θα έχουν tie-break 10 πόντων αντί για 3ο σετ.

Οι χαμένοι των ημιτελικών σε όλα τα ταμπλό θα παίξουν σε αγώνες 3ης θέσης, ώστε να διεκδικήσουν το χάλκινο μετάλλιο.

Έδρα:

Το τένις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα φιλοξενηθεί στις ιστορικές εγκαταστάσεις του Roland Garros, ως εκ τούτου οι επιφάνειες θα είναι χωμάτινες. Θυμίζουμε πως τα δυο μεγάλα γήπεδα, το Philippe Chatrier και το Suzanne Lenglen, διαθέτουν οροφές.

Πρόγραμμα αγώνων:

Οι αγώνες ξεκινούν το Σάββατο 27 Ιουλίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 4 Αυγούστου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ημερών παρακάτω:

  Μονό ανδρών Μονό γυναικών Διπλό ανδρών Διπλό γυναικών Μικτό διπλό
Σάββατο 27/07 1ος γύρος 1ος γύρος 1ος γύρος 1ος γύρος  
Κυριακή 28/07 1ος γύρος 1ος γύρος 1ος γύρος 1ος γύρος  
Δευτέρα 29/07 2ος γύρος 2ος γύρος 2ος γύρος 2ος γύρος 1ος γύρος
Τρίτη 30/07 2ος γύρος 3ος γύρος Προημιτελικά 2ος γύρος 1ος γύρος
Τετάρτη 31/07 3ος γύρος Προημιτελικά Ημιτελικά Προημιτελικά Προημιτελικά
Πέμπτη 01/08 Προημιτελικά Ημιτελικά   Ημιτελικά Ημιτελικά
Παρασκευή 02/08 Ημιτελικά Μικρός τελικός Μικρός τελικός   Τελικός & μ. τελικός
Σάββατο 03/08 Μικρός τελικός Τελικός Τελικός    
Κυριακή 04/08 Τελικός     Τελικός & μ. τελικός  

 

Οι ώρες των τελικών και οι μεταδόσεις:

Όπως και στο Grand Slam του Παρισιού, αλλά και τα περισσότερα τουρνουά, οι τελικοί των μονών θα ξεκινήσουν στις 16:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας (15:00 τοπική). Εκείνη την ώρα το Σάββατο (03/08) θα γίνει ο τελικός του μονού γυναικών και την Κυριακή (04/08) ο τελικός του μονού ανδρών.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα μας θα μεταδοθούν από τη δημόσια τηλεόραση, επομένως οι δυο μεγάλοι τελικοί των μονών αναμένεται να μεταδοθούν στην ΕΡΤ1, ενώ στις συχνότητες της ΕΡΤ και διαδικτυακά στο ERTFLIX θα είναι διαθέσιμοι ακόμα πολλοί αγώνες τένις και φυσικά όλες οι προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών (αναλυτικά το πρόγραμμα της ΕΡΤ για το τένις).

Σε περίπτωση πάντως που επιθυμείτε να επιλέξετε τους αγώνες που θα παρακολουθήσετε (σε όλα τα αθλήματα), υπάρχει και η επιλογή της συνδρομής στο Eurosport, που επίσης θα προβάλλει στη χώρα μας τους Ολυμπιακούς και στην πλατφόρμα του θα υπάρχει η δυνατότητα για "On Demand" streaming.

Κλήρωση:

Η κλήρωση για τα μονά και τα διπλά, θα γίνει την Πέμπτη, ξεκινώντας από τις 12:00 ώρα Ελλάδας. Η κλήρωση του μικτού διπλού θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας.

Η αποστολή της Ελλάδας:

Το ελληνικό τένις στο Παρίσι θα εκπροσωπηθεί από τον Στέφανο Τσιτσιπά, τη Μαρία Σάκκαρη, τον Πέτρο Τσιτσιπά και τη Δέσποινα Παπαμιχαήλ.

Για 1η φορά μετά από 20 χρόνια, απ' όταν φιλοξενήσαμε τους Ολυμπιακούς στην Αθήνα και είχαμε αυτό το δικαίωμα ως διοργανωτές, θα έχουμε τετραμελή αποστολή στο τένις και εκπροσώπηση σε όλα τα ταμπλό! Επίσης θα είναι η 1η φορά γενικά στην ιστορία του τένις στους Ολυμπιακούς που θα υπάρξει ελληνική εκπροσώπηση σε 5 events (το 2004 τα events ήταν 4, καθώς δεν γινόντουσαν ακόμα αγώνες μικτού διπλού σε Ολυμπιακούς).

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots