Djokovic: Παρέμβαση της Υπουργού Αθλητισμού για το Κόσοβο

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic © Nicolas Gouhier/FFT
tn team Τετάρτη, 31 Μαϊος 2023 - 20:26

Η Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας προειδοποίησε τον Novak Djokovic για το μήνυμα που έγραψε για το Κόσοβο στην τηλεοπτική κάμερα μετά τη νίκη του στον 1ο γύρο του Roland Garros. Παρέμβαση και από την Ομοσπονδία Τένις του Κοσόβου, που ζήτησε να τιμωρηθεί ο Σέρβος τενίστας.

Μετά τη νίκη του στον 1ο γύρο του Roland Garros, o Djokovic έγραψε στην τηλεοπτική κάμερα το εξής μήνυμα: "Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας, σταματήστε τη βία", ξεσηκώνοντας αρκετές αντιδράσεις.

Προφανώς ήταν ένα μήνυμα με έντονο πολιτικό στοιχείο, το οποίο και στήριξε αργότερα στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας: "Δεν ξέρω τι θα γίνει, αν θα τιμωρηθώ ή όχι, όμως δεν θα σωπάσω. Η στάση μου είναι ξεκάθαρη: είμαι ενάντια στη βία, στους πολέμους και σε κάθε σύγκρουση. Ο πατέρας μου έχει γεννηθεί στο Κόσοβο και νιώθω την ανάγκη να στηρίξω εκείνους και τη Σερβία."

Θυμίζουμε πως στο Κόσοβο μετά τις δημοτικές εκλογές επικρατεί μια αρκετά τεταμένη κατάσταση, με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανόφωνων.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση εντός του Roland Garros, ήρθε από την Υπουργό Αθλητισμού της χώρας, Amelie Oudea-Castera, που επικοινώνησε με τη διευθύντρια του τουρνουά, Amelie Mauresmo, ώστε να συνετίσει τον Nole να διατηρήσει μια ουδετερότητα. Επίσης, έδωσε και η ίδια "warning" στον Σέρβο, μέσω των δηλώσεών της στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

"Όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε είναι ελεύθερος ένας αθλητής να δώσει πολιτικό μήνυμα. Το μήνυμα του (Djokovic) όμως, ήταν στρατευμένο, πολύ πολιτικό και δεν θα πρέπει να επαναληφθεί", ανέφερε σχετικά.

Υπήρξε επίσης μια ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Τένις του Κοσόβου, που θεωρεί προκλητικό το σχόλιο του Djokovic και ζητάει να του επιβληθεί πρόστιμο, από τα κυβερνητικά όργανα του αθλήματος.

"Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό. Επαναλαμβανόμενα προβοκάρει το Κόσοβο. Έχει ζήσει στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και τώρα πιθανότατα να έχει ακούσει ότι σ' αυτό το μέρος είχαμε τραυματίες στις ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις, επειδή οι Σέρβοι τους επιτίθενται. Είναι κατανοητό να νιώθει μια σύνδεση με αυτό το μέρος, όμως το Κόσοβο είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, αναγνωρισμένο από την ITF και τη διεθνή κοινότητα. Πριν ένα μήνα ήταν σε έναν αγώνα μπάσκετ στο Βελιγράδι και όταν στο κοινό φώναζαν 'το Κόσοβο είναι Σερβία', εκείνος έκανε χειρονομίες που έδειχναν τη στήριξή του.

Σύμφωνα με το καταστατικό των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι θεμελιώδης αρχή πως οι αθλητικές διοργανώσεις εντός του Ολυμπιακού κινήματος πρέπει να εφαρμόζουν πολιτική ουδετερότητα. Η ITF αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρέπει να αντιδράσουμε. Αύριο θα στείλουμε επίσημο αίτημα για την επιβολή προστίμου στον Djokovic, στην ITF, την ATP και τη Γαλλική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots