Βασίλισσα ξανά η Swiatek στο Παρίσι! (vids)

 
Βασίλισσα ξανά η Swiatek στο Παρίσι! (vids)
© Roland Garros / FFT
tn team Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 - 18:59

H Iga Swiatek υπέταξε την Karolina Muchova έπειτα από έναν συναρπαστικό τελικό στο Παρίσι και κατέκτησε την 3η της κούπα στο Roland Garros!

Η κυριαρχία της Iga Swiatek στο Roland Garros συνεχίζεται, με την 22χρονη Πολωνή να κατακτά για 2η συνεχόμενη χρονιά το κύπελλο Suzanne-Lenglen και για 3η συνολικά στις 4 τελευταίες διοργανώσεις!

Η κορυφαία παίκτρια του κόσμου, δεν είχε καθόλου εύκολο απόγευμα στον τελικό απέναντι στη μεγάλη έκπληξη, αλλά πανάξια φιναλίστ Karolina Muchova, φτάνοντας τελικά στη νίκη έπειτα από 2 ώρες και 46 λεπτά μάχης, με 6-2, 5-7, 6-4.

Όπως ήταν λογικό, η Muchova δυσκολεύτηκε να εγκλιματιστεί στο ματς και δεν ξεκίνησε καθόλου καλά. Ήταν άλλωστε ο μεγαλύτερος αγώνας που έπαιζε στη ζωή της και η οποιαδήποτε νευρικότητα ήταν απολύτως δικαιολογημένη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ιδανικό ξεκίνημα της Swiatek, που κέρδισε τα 9 από τα 11 πρώτα games του αγώνα και προηγήθηκε με 6-2, 3-0. Και εκεί που φαινόταν πως θα είχαμε ακόμα έναν εύκολο τελικό για τη Swiatek, από τους πολλούς που έχει κερδίσει στην καριέρα της, η Muchova εμφανίστηκε στο ματς και απέδειξε πως μόνο τυχαία δεν ήταν η πρώτη παρουσία της σε έναν τελικό Grand Slam.

Η 26χρονη Τσέχα κέρδισε τα 3 επόμενα games και κράτησε την επαφή με το σκορ (3-3), ενώ στο 9ο game έκανε νέο break, για να πάρει και προβάδισμα με 5-4! H Swiatek ισοφάρισε προσωρινά σε 5-5, ήταν όμως ένα σημείο που δυσκολευόταν αρκετά στο σερβίς της, με την Muchova να το εκμεταλλεύεται αυτό και να κάνει νέο break για το υπέρ της 6-5. Ακολούθησε ένα ακόμα κλειστό game, με την Τσέχα να αξιοποιεί τελικά το 3ο της set point, για να κλείσει το σετ στο 7-5.

Η Muchova λίγο έλειψε να κάνει και τη ζημιά στην Swiatek, αφού έχοντας το momentum στο μέρος της, άνοιξε με break το 3ο σετ για το 2-0. Η Πολωνή το "μάζεψε" πριν να είναι αργά, ισοφαρίζοντας σε 2-2, η Muchova ωστόσο επέμεινε και έφτασε ξανά στο break, για το υπέρ της 4-3.

Καθοριστικό ήταν το 8ο game, αφού η Muchova επέστρεψε από το 15-40 και ισοφάρισε σε 40-40, δεν μπόρεσε όμως τελικά να κρατήσει το σερβίς της. Ήταν ένα game που μπορούσε να τη βάλει πάνω με 5-3, όμως η Swiatek έκανε τελικά το break για το 4-4.

Η Πολωνή συνέχισε να είναι η καλύτερη παίκτρια στις πιο κρίσιμες στιγμές, για να σβήσει ένα break point στο 4-4, 30-40 και να κρατήσει το σερβίς της, φτάνοντας ένα game μακριά από τον τίτλο (5-4).

Η Muchova δεν διαχειρίστηκε καλά τη μεγάλη πίεση που είχε στους ώμους της σ' αυτό το game, δεν είχε καλά πρώτα σερβίς στη διάθεσή της και μάλιστα στο πρώτο championship point έκανε διπλό λάθος, με τη Swiatek να παίρνει το break που της χάρισε την υπεράσπιση του τίτλου της και το 3ο Roland Garros συνολικά στην καριέρα της.

Αυτός ήταν ο 4ος Grand Slam τίτλος για τη Swiatek, που θα παραμείνει στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης μετά τη χωμάτινη σεζόν και μάλιστα θα διατηρήσει μια διαφορά 928 βαθμών από την Aryna Sabalenka και το Νο.2.

Δεν ήταν εύκολο αυτό το κατόρθωμα για την 22χρονη, αφενός επειδή η Sabalenka κάνει τρομερή σεζόν και αφετέρου γιατί είχε 6.000 βαθμούς να υπερασπιστεί σ' αυτό το πρώτο εξάμηνο του 2023! Από δω και πέρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα σ' αυτό το κομμάτι, αφού θα έχει πολλούς βαθμούς να υπερασπιστεί μόνο στο US Open (πρωταθλήτρια) και στο WTA Finals (ημιτελικά), σε όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Με τη σημερινή νίκη της η Iga έφτασε τους 3 τίτλους στη σεζόν, μετά τα 500άρια της Ντόχας και της Στουτγκάρδης, τους 4 Grand Slams τίτλους, παραμένοντας αήττητη σε major τελικούς (4-0) και τους 14 τίτλους καριέρας (14-4 σε τελικούς).

Για τη Muchova αυτός ήταν ο 1ος τελικός της που δεν ήταν σε 250άρι τουρνουά και ο 3ος συνολικά στην καριέρα της (1-2). Ήταν μια εξιλέωση για την Τσέχα, που απέδειξε ότι είναι ικανή για μεγάλα πράγματα και από τη Δευτέρα θα επιστρέψει στο Top 20 και θα ανεβεί στο Νο.16 του κόσμου, που είναι νέο ατομικό ρεκόρ (προηγούμενο career high το Νο.19).

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots