Το ΕΠΟΣ της Raducanu στη Νέα Υόρκη! (vids)

 
Emma Raducanu
Emma Raducanu © Darren Carroll / USTA
tn team Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 - 1:12

H Emma Raducanu ολοκλήρωσε το επικό τουρνουά της στο US Open κερδίζοντας και τη Leylah Fernandez με 2-0 σετ, για να γίνει στα 18 της χρόνια η πρώτη qualifier σε άνδρες και γυναίκες που κατακτά Grand Slam τίτλο στην ιστορία του αθλήματος!

Έγραψε ιστορία η Emma Raducanu φέτος στη Νέα Υόρκη, με το μοναδικό κατόρθωμά της. Κερδίζοντας τη Leylah Fernandez με 6-4, 6-3 στον τελικό του US Open, η 18χρονη Βρετανίδα έγινε η πρώτη τενίστρια που κερδίζει Grand Slam τίτλο έχοντας μπει στο τουρνουά από τα προκριματικά!

Και όχι μόνο αυτό, αφού σε αυτή την προσπάθεια δεν έχασε ούτε ένα σετ, κερδίζοντας τις τελευταίες 3 εβδομάδες στο Flushing Meadows 10 συνεχόμενα παιχνίδια και 20 συνεχόμενα σετ!

Η φοβερή Raducanu, που γεννήθηκε στον Καναδά στις 13 Νοεμβρίου του 2002 από Ρουμάνο πατέρα και Κινέζα μητέρα και μένει μόνιμα στην Αγγλία από πολύ μικρή, κέρδισε στα προκριματικά τις Bibiane Schoofs (6-1, 6-2), Mariam Bolkvadze (6-3, 7-5) και Mayar Sherif (6-1, 6-4), στην πρώτη της παρουσία ever σε προκριματικό ταμπλό ενός Slam μακριά από το Λονδίνο.

Προκρίθηκε για 1η φορά στο κυρίως ταμπλό του US Open, για τη 2η παρουσία της σε κυρίως ταμπλό Grand Slam διοργάνωσης, δυο μήνες μετά την πορεία της μέχρι τη 16άδα του Wimbledon, όπου αγωνίστηκε με wild card και συστήθηκε στο τενιστικό κοινό νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Εκεί κέρδισε κατά σειρά τις Stefanie Voegele (6-2, 6-3), Shuai Zhang (6-2, 6-4), Sara Sorribes Tormo (6-0, 6-1), Shelby Rogers (6-2, 6-1), Belinda Bencic (6-3, 6-4), Μαρία Σάκκαρη (6-1, 6-4) και Fernandez (6-4, 6-3), για να φτάσει σ' αυτόν τον μυθικό θρίαμβο και να ανεβεί στο 1ο σκαλί του βάθρου στο αμερικανικό Grand Slam, ούσα όχι μόνο η πρώτη qualifier που κερδίζει major, αλλά και η πρώτη που παίζει σε έναν major τελικό.

H Raducanu προηγήθηκε με 2-0 στο 1ο σετ του τελικού, αλλά η εκπληκτική Fernandez, που επίσης είχε μια καταπληκτική πορεία στο τουρνουά, κατάφερε να ισοφαρίσει σε 2-2. Και στα δυο break που αντάλλαξαν οι δυο παίκτριες, τα game ήταν μεγάλα σε διάρκεια με πολλές ισοπαλίες και ευκαιρίες για να κλείσουν και από τις δυο πλευρές.

Στα επόμενα λεπτά οι δυο φιναλίστ κρατούσαν εύκολα ή δύσκολα τα σερβίς τους, αλλά η Raducanu "χτύπησε" ξανά στο 10ο game, όταν ήταν μπροστά με 5-4 και η Fernandez σέρβιρε για την παραμονή της στο σετ. Η 18χρονη Βρετανίδα προηγήθηκε με 4-5, 15-40 δημιουργώντας διπλό set point, η 19χρονη Καναδή το πάλεψε και ισοφάρισε, αλλά η Raducanu έκανε τελικά το break και έκλεισε το σετ στην 4η ευκαιρία της.

Στο 2ο σετ η Fernandez έκανε πρώτη το break για να προηγηθεί με 2-1, όμως η Raducanu ανέλαβε ξανά τα ηνία στη συνέχεια με το πολύ επιθετικό της παιχνίδι, για να κερδίσει 4 games στη σειρά και να προηγηθεί με 5-2, "αγκαλιάζοντας" το τρόπαιο.

Είχε μάλιστα 2 match points για να το κάνει στο 8ο game, αλλά η Fernandez τα έσβησε και υπερασπίστηκε το σερβίς της για να μείνει στο ματς λίγο ακόμα (5-3). Η Raducanu σέρβιρε στη συνέχεια για τον τίτλο, σε ένα επεισοδιακό game, αφού είχε ένα άτσαλο γλίστρημα στο court και πήρε medical time out για να δέσει το πόδι της, ενώ αντιμετώπιζε break point στο 5-3, 30-40.

Η Fernandez δεν ήταν χαρούμενη με αυτή την εξέλιξη, αλλά η Raducanu αιμορραγούσε και έπρεπε να το φροντίσει. Είχε πάντως την ευκαιρία της η Καναδή, αφού είχε 2 συνολικά break points σ' αυτό το game, η Raducanu όμως κρατήθηκε σ' αυτό και τελικά το έκλεισε στο 1ο της match point, ολοκληρώνοντας τον θρίαμβό της σε 1 ώρα και 51 λεπτά.

H Emma Raducanu μπήκε στο US Open από το Νο.150 της παγκόσμιας κατάταξης και μεθαύριο θα βρίσκεται στο Νο.23, δηλαδή 127 θέσεις ψηλότερα! Θα είναι η 2η νεότερη παίκτρια στο Top 30, μετά από τη 17χρονη Coco Gauff, που θα βελτιώσει και εκείνη το career high της ανεβαίνοντας στο Νο.19.

Τεράστια βαθμολογική άνοδο θα έχει και η Fernandez, η οποία από το Νο.73 του κόσμου θα σκαρφαλώσει στο Νο.28, με το προηγούμενο career high της να είναι στο Νο.66.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots