Κύργιος: "Ήθελα να αλλάξω το αφήγημα, βαρέθηκα να απογοητεύω τους γύρω μου" (vid)

 
Κύργιος: "Ήθελα να αλλάξω το αφήγημα, βαρέθηκα να απογοητεύω τους γύρω μου" (vid)
© USTA
tn team Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 - 10:14

Μετά την πολύ μεγάλη νίκη του επί του Daniil Medvedev, o Νικ Κύργιος αναφέρθηκε σε όλα αυτά που τον έκαναν να αλλάξει νοοτροπία και να δουλέψει σκληρά για να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς και να μετατραπεί σε διεκδικητής στα μεγαλύτερα τουρνουά του πλανήτη.

"Νιώθω πως παίζω για κάτι περισσότερο από τον εαυτό μου. Έχω πολλούς ανθρώπους πίσω μου, πολλή υποστήριξη. Επίσης πολλοί άνθρωποι αμφιβάλλουν για μένα και προσπαθούν να με ρίξουν συνεχώς. Αυτό μου δίνει ένα παραπάνω κίνητρο", είπε ο Κύργιος στη συνέντευξη Τύπου, συνεχίζοντας:

"Λείπω από το σπίτι εδώ και 4 μήνες και τον περισσότερο απ' αυτό τον καιρό δεν μπορώ να δω την οικογένειά μου. Οπότε θέλω να δώσω αξία σ' αυτό το ταξίδι, να το κάνω αξιομνημόνευτο για όλους εμάς. Ελπίζω πως θα μπορέσω να το κάνω και μετά θα επιστρέψω στο σπίτι για να το γιορτάσω. Θα προσπαθήσω να μην απογοητεύσω τον κόσμο. Μερικά χρόνια πριν εδώ έχασα εδώ στον 3ο γύρο και ήταν μια από τις χειρότερες εμπειρίες μου, γιατί περίμενα πολλά από τον εαυτό μου. Τώρα επιτέλους μπορώ να τους αποδείξω ότι έχω δουλέψει πολύ σκληρά και πως έχω μεγάλο κίνητρο. Αν κερδίσω τελικά ένα Grand Slam, δεν ξέρω αν θα συνεχίσω να έχω το ίδιο κίνητρο."

Ο Κύργιος έχει ανεβεί έως και το Νο.13 του κόσμου στο παρελθόν, αλλά δεν έπαψε εκείνα τα χρόνια να είναι εκείνος ο άστατος παίκτης, που μπορούσε από τη μια μέρα στην άλλη να κερδίσει τον καλύτερο και να ηττηθεί από τον χειρότερο. Σήμερα παραδέχεται πως είναι πολύ καλύτερος παίκτης και ας είναι ακόμα εκτός Top 20, αν και είναι δείχνει να είναι θέμα χρόνου το νέο career high.

"Βελτίωσα πολλές από τις αδυναμίες μου από την αρχή της χρονιάς, δούλεψα πολύ σκληρά. Είμαι καλύτερος παίκτης από την εποχή που ήμουν στο Νο.13 του κόσμου. Τα πρώτα 6-7 χρόνια της καριέρας μου είχα καλά αποτελέσματα, αλλά δυσκολευόμουν πολύ πνευματικά. Πίεζα υπερβολικά τον εαυτό μου, μέχρι την κατάρρευση. Δεν ήξερα πως να το διαχειριστώ, ήταν πολύ δύσκολο για μένα και δεν ήταν υγιές. Σήμερα κοιτάζω πίσω και όλη αυτή η διδακτική εμπειρία με βοήθησε να ωριμάσω. Τώρα αν παίξω άσχημα θα το αποδεχτώ και θα παραμείνω ο ίδιος. Παλιότερα είχα πολλά σκαμπανεβάσματα και ήμουν εξουθενωμένος. Τώρα αναγνωρίζω τη διαδικασία που χρειάζεται για να πας ως το τέλος σε ένα Grand Slam, μπορεί να μην το κέρδισα ακόμα, αλλά έχω παίξει σε τελικό."

Όσο για το τι άλλαξε και τον οδήγησε στο να αλλάξει, ο Κύργιος εξήγησε πως είχε κουραστεί να απογοητεύει τους κοντινούς του ανθρώπους, αλλά και να νιώθει ο ίδιος καταθλιπτικά, εφόσον δεν περνούσε καθόλου καλά στο tour.

"Όταν δυσκολευόμουν πνευματικά εκείνα τα χρόνια, ήμουν πολύ εγωιστής. Πάντα ένιωθα άσχημα και δεν ήθελα να παίξω. Μετά άρχισα να προσέχω τους ανθρώπους γύρω μου, τους κοντινούς μου ανθρώπους και είδα πόσο τους απογοήτευα. Δεν ήθελα να το κάνω άλλο αυτό. Άρχισα να δίνω περισσότερη προσοχή στην καριέρα μου, είδα ότι έχω πολλά να δώσω ακόμα και ξεκίνησα να δουλεύω σκληρά. Αποφάσισα να βελτιώσω πρώτα τη φυσική μου κατάσταση και να δω πως θα πάνε τα πράγματα. Αυτή τη χρονιά ξεκίνησα να κάνω πολλές νίκες, οπότε το κίνητρό μου εκτοξεύτηκε. Τώρα είναι ευκολότερο να πηγαίνω για προπόνηση, να ξυπνάω κάθε μέρα το πρωί και να τα κάνω όλα σωστά. Είχα βαρεθεί να τους απογοητεύω όλους και τώρα τους κάνω υπερήφανους. Δεν λένε αρνητικά πράγματα για μένα πλέον, ήθελα να αλλάξω το αφήγημα. Ήμουν καταθλιπτικός και ήθελα να το αλλάξω αυτό."

Τέλος, ο Κύργιος μίλησε και για την κατάταξη, για τη οποία συνεχίζει να μην ενδιαφέρεται - αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει να περάσει όταν κάνει νίκες σαν κι αυτές, όπως χαρακτηριστικά είπε.

"Το σύστημα της κατάταξης δεν επιβραβεύει την ικανότητα και την αγωνιστική φόρμα, αλλά μόνο την συνέπεια. Στην περίπτωση μου έχω παίξει μόνο σε 12 τουρνουά τον τελευταίο χρόνο, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν παίξει έως και 32. Οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθώ ψηλότερα από εκείνους, εκτός αν τα κερδίζω όλα. Η κατάταξη δεν είναι κάτι που έχει σημασία για μένα, αυτό είναι και το μήνυμα που έστειλα απόψε. Ο κόσμος είδε το Νο.23 να κερδίζει το Νο.1. Δεν με ενδιαφέρει αν θα είμαι seeded ή όχι στα τουρνουά, η κατάταξη δεν σημαίνει τίποτα."

Στα προημιτελικά του US Open o Κύργιος θα αντιμετωπίσει τον Karen Khachanov.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots