20! ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ WIMBLEDON! (vids)

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic © AELTC
tennisnews team Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 - 19:34

O Novak Djokovic έγινε ο πρώτος τενίστας από το 1969 που κέρδισε τα 3 πρώτα Grand Slams σε μια σεζόν, πλησίασε ακόμα περισσότερο στον υπέρτατο στόχο του Golden Slam, ενώ ισοφάρισε και το ρεκόρ των μεγάλων αντιπάλων του Federer & Nadal για 1η φορά στην καριέρα του, φτάνοντας τους 20 Grand Slam τίτλους!

Στον 30ό τελικό του σε Grand Slam διοργάνωση, ο Novak Djokovic επιβλήθηκε του Matteo Berrettini με 6-7 (4), 6-4, 6-4, 6-3, αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Wimbledon για 3η συνεχόμενη φορά και 6η συνολικά στην καριέρα του, ενώ έφτασε τους 20 Grand Slams τίτλους, ισοφαρίζοντας το κορυφαίο ρεκόρ όλων των εποχών, το οποίο πλέον μοιράζονται οι Djokovic, Roger Federer και Rafael Nadal!

O Djokovic βελτίωσε το ρεκόρ του σε όλες τις Grand Slams διοργανώσεις για φέτος στο τέλειο 21-0 και έγινε ο πρώτος παίκτης από το 1969, από το πρώτο και μοναδικό "calendar-year Grand Slam" στην ιστορία της open era από τον Rod Laver, που κερδίζει τα 3 πρώτα Grand Slams σε μια σεζόν!

Πλησίασε δηλαδή στον πολύ μεγάλο στόχο του, που είναι να γίνει ο μοναδικός σε ολόκληρη την ιστορία του αθλήματος άνδρας τενίστας, που θα πετύχει το "Golden Slam", να κερδίσει δηλαδή όλα τα Grand Slams και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες την ίδια χρονιά! Για να τα καταφέρει χρειάζεται να κερδίσει το χρυσό στο Τόκιο στο τέλος αυτού του μήνα, καθώς και το US Open στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Δυο τουρνουά, στα οποία δεδομένης και της χρονιάς που κάνει, θα μπει αδιαμφισβήτητα ως το μεγάλο φαβορί.

Η νευρικότητα δεν έλειπε για κανέναν από τους δυο φιναλίστ. Ακόμα και ο Djokovic, πιθανότατα ο δυνατότερος πνευματικά τενίστας στην ιστορία, έδειξε νευρικότητα από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, κάνοντας αρκετά αβίαστα λάθη, κάποια μάλιστα και από τη γραμμή του σερβίς (διπλά λάθη).

Παρόλα αυτά, ο Nole προηγήθηκε με 5-2 και είχε ένα set point για το 6-2, όμως η νευρικότητα φάνηκε ξανά, με τον Berrettini να αρχίζει να βρίσκει ρυθμό και να επιστρέφει στο σετ, το οποίο και ισορρόπησε στο 5-5. Αργότερα το 1ο σετ κρίθηκε στο tie-break, όπου ο Ιταλός συνέχισε να είναι πολύ καλός και το πήρε με 7-4, για να προηγηθεί στον πρώτο του τελικό σε Grand Slam.

Ήταν μόλις το 2ο σετ που έχασε ο Djokovic στο τουρνουά και μετά από 18 κερδισμένα σετ στη σειρά, όμως η αντίδρασή του ήταν για μια ακόμα φορά τρομερή. Άνοιξε το 2ο σετ με 2 break στη σειρά ο Σέρβος, ο οποίος προηγήθηκε με 4-0.

Και σ' αυτό το σετ έδειξε κάποια αδυναμία όταν κλήθηκε να το κλείσει ο Nole, που την πρώτη φορά που σέρβιρε για το σετ στο 5-2 υπέστη break, ενώ στη συνέχεια έχασε τριπλό set point στο σερβίς του Berrettini. Τελικά, έκλεισε το σετ στο 10ο game, στη 2η απόπειρά του από το σερβίς, με ένα άρτιο love service game.

Η υπεροχή του Djokovic συνεχίστηκε και στα δυο επόμενα σετ, με τον κορυφαίο τενίστα του κόσμου να κάνει νωρίς το break στο 3ο και να προηγείται με 3-1. Στο 6ο game χρειάστηκε να σβήσει διπλό break point του Ιταλού για να παραμείνει μπροστά και να κάνει το 4-2, ενώ αργότερα δεν απειλήθηκε ξανά από τη γραμμή του σερβίς και έφτασε στο 6-4.

Στο 4ο σετ ο Berrettini ξεκίνησε πιο καλά από το σερβίς και απέφυγε για πρώτη φορά σε ένα σετ να μη μείνει νωρίς πίσω με break, όμως ο Djokovic χρειάστηκε μόνο μια ευκαιρία αυτή τη φορά και τελικά έφτασε στο break στο 7ο game, για να περάσει μπροστά με 4-3. Ο 25χρονος Ιταλός δεν μπόρεσε να κάνει πολλά στη συνέχεια, με τον Nole να "σπάει" ξανά το σερβίς του στο 9ο game και στο 3ο του championship point να ολοκληρώνει τον αγώνα, πέφτοντας στο έδαφος και βγάζοντας μεγάλη ανακούφιση για ένα ακόμα τεράστιο επίτευγμα στην καριέρα του.

O Djokovic συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία, είναι δίχως αμφιβολία πια μπροστά στον αγώνα για τον "GOAT" και απ' ότι φαίνεται ο μόνος του αντίπαλος είναι ο ίδιος ο εαυτός, για να καταφέρει κάτι που ανέκαθεν έμοιαζε αδιανόητο, όπως είναι το "Golden Slam".

Αυτός ήταν ο 6ος τίτλος του στο Wimbledon, μετά το 2011, το 2014, το 2015, το 2018 και το 2019, καθώς και ο 20ός τίτλος του σε Grand Slam, έχοντας πια 9 τίτλους στο Australian Open, 6 στο Wimbledon, 3 στο US Open και 2 στο Roland Garros, στην πληρέστερη καριέρα στην ιστορία του ανδρικού τένις.

Συνολικά ήταν ο 85ος τίτλος καριέρας για τον Djokovic, που βελτίωσε το ρεκόρ του σε τελικούς στο 85-36, ενώ κατάφερε να διατηρήσει τη διαφορά του κοντά στους 2.000 βαθμούς από τον 2ο Daniil Medvedev, που σημαίνει πως πολύ δύσκολα πια μπορεί να απειληθεί από οποιονδήποτε έως το τέλος της χρονιάς!

Ακόμα ένα τρελό στατιστικό, μιας και ο Nole θα ξεκινήσει να μετράει τη Δευτέρα την 328η εβδομάδα του στο Νο.1, έχει αφήσει ήδη πολύ πίσω του τον Federer (310 εβδομάδες) και απ' ότι φαίνεται πηγαίνει για το απίθανο ορόσημο των 350 εβδομάδων και το 7ο Year-end No.1 της καριέρας του, κάτι που επίσης κανείς δεν έχει κάνει στο παρελθόν (αυτή τη στιγμή μοιράζεται το ρεκόρ των 6 Year-end No.1 με τον Pete Sampras).

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots