WTA
H Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει απτές αποδείξεις για την ασφάλεια της Peng Shuai

 
Shuai Peng
Shuai Peng Φωτογραφία: Tennis Photo Network
tn team Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 - 19:41

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε μια ανακοίνωση σχετικά με την υπόθεση της Peng Shuai, ζητώντας απτές αποδείξεις για την ασφάλεια και την ελευθερία της 35χρονης Κινέζας.

Η εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας, Nabila Massrali, ζήτησε εξηγήσεις από την Κίνα για την ύποπτη στάση όλες αυτές τις εβδομάδες μετά από την καταγγελία της Peng Shuai για τον βιασμό της από τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας, Zhang Gaoli.

Επιπλέον ζητάει απτές αποδείξεις για την υγεία και την ασφάλεια της Peng Shuai, που μέχρι τώρα έχει επικοινωνήσει μέσω βιντεοκλήσης μόνο με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Thomas Bach, και έχει πραγματοποιήσει μόνο μια ακόμα δημόσια εμφάνιση στο Πεκίνο. Ο πρόεδρος της WTA, Steve Simon, προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει μαζί της, αλλά οι μόνες απαντήσεις που πήρε ήταν κάποια γραπτά e-mails, τα οποία το μόνο που έκαναν ήταν να εντείνουν τις ανησυχίες του.

Η παρέμβαση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μέχρι στιγμής η σημαντικότερη που έχει γίνει από θεσμικό φορέα για την υπόθεση της Peng.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Κινέζα τενίστρια Peng Shuai, που εξαφανίστηκε λίγο μετά τις δημοσιευμένες καταγγελίες της για κακοποίηση, στα κινεζικά social media. Η πρόσφατη δημόσια επανεμφάνισή της, δεν μας καθησυχάζει πως είναι ασφαλής και ελεύθερη.

Η Ε.Ε συμμερίζεται τις αυξανόμενες διεθνείς απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών από το χώρο του αθλητισμού, για διαβεβαιώσεις ότι είναι ελεύθερη και ότι δεν απειλείται. Υπό αυτό το πνεύμα η Ε.Ε ζητά από την κινέζική κυβέρνηση να παράσχει απτές αποδείξεις για την ασφάλεια, την υγεία και την τοποθεσία της Peng Shuai. Η Ε.Ε προτρέπει τις κινεζικές αρχές να διεξάγουν πλήρη, δίκαιη και διάφανη έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς της για σεξουαλική επίθεση.

Η Ε.Ε εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην πρακτική της αναγκαστικής εξαφάνισης και της αυθαίρετης κράτησης, ιδίως μέσω του οργάνου της Κατοικίας Παρακολούθησης σε Καθορισμένη Τοποθεσία (RSDL) και καλεί την Κίνα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βάσει του εθνικού και διεθνούς δικαίου."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots