WTA
H WTA αποχωρεί από την Κίνα μέχρι νεοτέρας

 
Shuai Peng
Shuai Peng Φωτογραφία: Tennis Photo Network
tn team Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 - 11:45

Σε μια μεγάλη απόφαση προχώρησε η WTA, που διακόπτει τη συνεργασία της με όλα τα τουρνουά της Κίνας, όσο δεν ξεκαθαρίζεται η υπόθεση της Peng Shuai.

Η WTA βγάζει από το καλαντάρι της όλα τα τουρνουά της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση της Peng Shuai. Πρόκειται για μια απόφαση άνευ προηγουμένου, που έχει επικροτηθεί από όλους τους φορείς και τους αθλητές του τένις που τοποθετήθηκαν δημόσια μέχρι στιγμής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προέδρου της WTA, Steve Simon: 

"Από τις 2 Νοεμβρίου 2021, όταν η Peng Shuai κατήγγειλε μέσω δημοσίευσης την σεξουαλική κακοποίησή της από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κινεζικής κυβέρνησης, η WTΑ αναγνώρισε πως το μήνυμά της θα έπρεπε να ακουστεί και να παρθεί στα σοβαρά. Δεν αξίζει τίποτε λιγότερο για όλες τις παίκτριες της WTA και κατ' επέκταση όλες οι γυναίκες αυτού του κόσμου.

Από εκείνη τη στιγμή, η Peng Shuai γνώριζε το ρίσκο του να υψώσει τη φωνή της, ειδικά όταν εμπλέκονται πανίσχυροι άνθρωποι στις κατηγορίες. Όπως έγραψε και η Peng στη δημοσίεσή της: 'ακόμα και αν είμαι σαν ένα αυγό που χτυπάει πάνω σε έναν βράχο, θα πω την αλήθεια για σένα...' Γνώριζε καλά τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε και παρόλα αυτά βγήκε και μίλησε δημόσια. Θαυμάζω τη δύναμη και το θάρρος της.

Έκτοτε, το μήνυμα της Peng έχει διαγραφεί από το ίντερνετ και η συζήτηση γι' αυτό το πολύ σοβαρό θέμα έχει λογοκριθεί στην Κίνα. Έχoυν δοθεί ευκαιρίες στους Κινέζους αξιωματούχους να σταματήσουν αυτή τη λογοκρισία και να αποδείξουν ότι η Peng είναι ελεύθερη και μπορεί να μιλήσει χωρίς παρέμβαση ή εκφοβισμό, καθώς και να διερευνήσουν την καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση με δίκαιο και διαφανές τρόπο. Δυστυχώς όμως, η ηγεσία της Κίνας δεν έχει αντιμετωπίσει αυτό το πολύ σοβαρό θέμα με κανέναν αξιόπιστο τρόπο. Παρόλο που γνωρίζουμε πλέον που βρίσκεται η Peng, έχω σοβαρές αμφιβολίες πως είναι ελεύθερη, ασφαλής και πως δεν υπόκειται σε λογοκρισία, εξαναγκασμό και εκφοβισμό.

Τίποτα απ' αυτά δεν είναι αποδεκτό, ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό. Αν ισχυροί άνθρωποι μπορούν να καταπνίξουν τις φωνές των γυναικών και να κρύψουν τις καταγγελίες κάτω από το χαλί, τότε η βάση στην οποία ιδρύθηκε η WTA, που είναι η ισότητα, θα κάνει ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Δεν μπορώ να το επιτρέψω αυτό για τη WTA και τις παίκτριες της.

Ως εκ τούτου, με την πλήρη υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου της WTA, ανακοινώνω την άμεση αναστολή όλων των τουρνουά της WTA στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ. Δεν καταλαβαίνω πως μπορώ να ζητήσω από τις αθλήτριες μας να αγωνιστούν, εκεί που η Peng Shuai δεν μπορεί να επικοινωνεί ελεύθερα και φαίνεται πως έχει πιεστεί να ανασκευάσει την καταγγελία της για σεξουαλική παρενόχληση. Δεδομένης της κατάστασης, ανησυχώ και για τους κινδύνους που μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες οι παίκτριες και τα επιτελεία μας, αν διοργανώναμε τουρνουά στην Κίνα το 2022.

Είμαι ικανοποιημένος με την τεράστια διεθνή υποστήριξη που έχει λάβει η WTA για τη θέση μας σ' αυτό το θέμα. Για την περαιτέρω προστασία της Peng και πολλών άλλων γυναικών σε όλο τον κόσμο, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μιλήσουν οι άνθρωποι. Η WTA θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τις παίκτριες. Όσο το κάνουμε αυτό, ελπίζω πως οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να μιλούν ανοιχτά, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Peng, για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τις οικονομικές επιπτώσεις.

Λυπάμαι πολύ που φτάσαμε σ' αυτό το σημείο. Οι κοινότητες τένις της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ είναι γεμάτες από σπουδαίους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί για πολλά χρόνια. Θα πρέπει να είναι περήφανοι για τα επιτεύγματά τους, τη φιλοξενία και την επιτυχία τους. Ωστόσο, αν η Κίνα δεν κάνει αυτά που ζητήσαμε, δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις παίκτριες και το προσωπικό μας, διοργανώνοντας τουρνουά εκεί. Οι ηγέτες της Κίνας δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή. Παραμένω αισιόδοξος πως οι εκκλήσεις μας θα εισακουστούν και οι κινεζικές αρχές θα λάβουν μέτρα για τη νόμιμη αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος."

Η υπόθεση της Peng έχει πάρει πολύ μεγάλη έκταση στη Δύση, αφού τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει την πλήρη στήριξή τους στη WTA. Μένει να δούμε αν θα ακολουθήσει και η ΑΤΡ την WTA, με αποτέλεσμα η Κίνα να παραμείνει τελείως εκτός τενιστικού χάρτη έως ότου αλλάξει τη στάση της.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots