WTA
Thomas Bach: "Αν πάρουμε θέση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα τελειώσουν"

 
Thomas Bach
Thomas Bach © IOC / Greg Martin
tn team Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 - 16:16

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach, εξήγησε τον λόγο για τον οποίο δεν ασκεί κριτική στην Κίνα για την υπόθεση της Peng Shuai και υποστήριξε πως η ΔΟΕ πρέπει να μείνει πολιτικά ουδέτερη, για το καλό των Ολυμπιακών Αγώνων.

"Αν δεν μείνουμε πολιτικά ουδέτεροι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα τελειώσουν σαν ιδέα", είπε χαρακτηριστικά ο Thomas Bach, θέλοντας έτσι να δικαιολογήσει τη στάση της ΔΟΕ απέναντι στην Κίνα, σχετικά με την υπόθεση της Peng Shuai.

Θυμίζουμε πως η ΔΟΕ είναι ο μόνος επίσημος φορέας, μέσω του Bach και δυο ακόμα μελών της, που έχει επικοινωνήσει ζωντανά με την Peng τον τελευταίο μήνα, μέσω βιντεοκλήσης. Όλες οι άλλες εμφανίσεις της Peng στα media, ήταν μέσω μιας δημόσιας εμφάνισής της σε τουρνουά junior στο Πεκίνο, μερικών φωτογραφιών και βίντεο που διέρρευσαν από την ιδιωτική της ζωή και κάποιων γραπτών e-mail που έχει λάβει η WTA. Ο πρόεδρος της WTA, Steve Simon, δεν κατάφερε να επικοινωνήσει ζωντανά μαζί της και, ως εκ τούτου, συνεχίζει να ανησυχεί για την ελευθερία της Peng.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, ξεπέρασε κατά πολύ την κοινότητα του τένις και ήδη κάποιες από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Μεγάλη Βρετανία, δήλωσαν επίσημα πως θα μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο. Η ΔΟΕ, αντίθετα, έχει μείνει αμέτοχη, ενώ σε καμία δημόσια τοποθέτηση δεν έχει αναφερθεί η καταγγελία της Peng για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης.

"Αν ήταν να πάρουμε πολιτική θέση, δεν θα είχαμε ποτέ 205 ή 206 Ολυμπιακές Επιτροπές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ήταν μια πολιτικοποίηση της διοργάνωσης που θα έφερνε το τέλος της. Η ΔΟΕ, με τις συνομιλίες που είχε με την Peng, πέτυχε όσα μπορούσε να πετύχει. Δεν θέλαμε να την πιέσουμε. Το να είσαι καχύποπτος είναι εύκολο. Μπορεί να κρατήσει και για πάντα. Αλλά μιλάμε για μια αθλήτρια και πρέπει να τη σεβαστούμε ως άνθρωπο, γιατί είναι μια ευαίσθητη κατάσταση. Πρέπει να την πλησιάσουμε ανθρώπινα και να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης", πρόσθεσε ο Bach, ο οποίος θα ταξιδέψει στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει κανονίσει να βγει ένα βράδυ για φαγητό με την Peng, για να της μιλήσει και από κοντά.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots