WTA
Κι επίσημα στο Νο.1 η Sabalenka - στο Νο.3 η Gauff

 
Κι επίσημα στο Νο.1 η Sabalenka - στο Νο.3 η Gauff
© Garrett Ellwood / USTA
tn team Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 - 9:28

Μετά από 18 διαδοχικούς μήνες έχουμε νέο Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη της WTA, με την Aryna Sabalenka να παίρνει τη σκυτάλη από την Iga Swiatek. Στο Νο.3 για 1η φορά στην καριέρα της η Coco Gauff, έχασε μια θέση αλλά παραμένει στο Top 10 η Μαρία Σάκκαρη. Δείτε πως διαμορφώθηκε η κατάταξη μετά το US Open.

H Sabalenka μπορεί να μην κατέκτησε το US Open, παρότι ήταν στον τελικό και ήταν το φαβορί, όμως η συνολική της προσπάθεια, αλλά και η πολύ καλή σεζόν που κάνει της εξασφάλισε την πρώτη της άνοδο στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Είναι η 29η διαφορετική παίκτρια στην ιστορία του WTA Tour που κατορθώνει να φτάσει σ' αυτό το επίτευγμα, η 2η από τη Λευκορωσία, μετά από τη Victoria Azarenka.

Μάλιστα, η Sabalenka έχει ήδη πάρει και μια διαφορά 1.071 βαθμών από την Swiatek, που μετά από 18 μήνες συνεχόμενης παραμονής στην κορυφή, επέστρεψε στο Νο.2 του κόσμου σήμερα, εκεί όπου βρισκόταν και τον Μάρτιο του 2022, όταν η Ashleigh Barty ανακοίνωσε την απόσυρσή της από το τένις και από την κατάταξη.

Η πρωταθλήτρια του US Open, Coco Gauff, ανέβηκε για 1η φορά στην καριέρα της στο Νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης, ξεπερνώντας την Elena Rybakina, που έμεινε σταθερή στο Νο.4. Ο λόγος ήταν η πτώση 2 θέσεων της Jessica Pegula, που από το Νο.3 πήγε στο Νο.5.

Οι δυο κορυφαίες Τσέχες αυτή τη στιγμή, η Marketa Vondrousova και η Karolina Muchova, βελτίωσαν αμφότερες τα career high τους, με τη Vondrousova να ανεβαίνει στο Νο.6 (κέρδισε 3 θέσεις) και την Muchova στο Νο.8 (+2 θέσεις). Ανάμεσά τους, στο Νο.7, βρίσκεται η Ons Jabeur.

Η Μαρία Σάκκαρη έχασε μια θέση μετά και την ήττα της στον 1ο γύρο του US Open (από τη Rebeka Masarova), όμως παρέμεινε στο Top 10 και συγκεκριμένα βρίσκεται στο Νο.9, συνεχίζοντας έτσι να κρατάει το τρομερό σερί της, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στα 2 χρόνια συνεχόμενης παραμονής στην πρώτη 10άδα. Έκανε το ντεμπούτο της στο Top 10 στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021 και έκτοτε δεν έχει αποχωρήσει ποτέ από το πολύ ξεχωριστό αυτό κλαμπ.

Το σημερινό Top 10 συμπληρώνει η Caroline Garcia, που έχασε 3 θέσεις και βρέθηκε στο Νο.10, ενώ στο Νο.11 είναι η Madison Keys, που έκανε μια εξαιρετική πορεία ως τα ημιτελικά του US Open και κέρδισε 6 θέσεις. Πολύ καλή παρουσία και για τη Jelena Ostapenko, που κέρδισε 5 θέσεις και βρέθηκε στο Νο.16.

Νέα career high στο Top 50 πραγματοποίησαν η Ιταλίδα Jasmine Paolini, που ανέβηκε στο Νο.33 (+2 θέσεις), η Κινέζα Xinyu Wang που ανέβηκε στο Νο.39 (+14) και η Αμερικανίδα Peyton Stearns, που ανέβηκε στο Νο.44 (+15).

Η μόλις 16χρονη Mirra Andreeva κέρδισε άλλες 6 θέσεις και βρίσκεται πια στο Νο.57, κάνοντας και εκείνη νέο career high, όπως ακόμη νέα προσωπικά ρεκόρ στο Top 100 σημείωσαν οι Elina Avanesyan στο Νο.63 (+3), η Rebeka Masarova στο Νο.65 (+6), η Magdalena Frech στο Νο.67 (+10), η Diana Schnaider στο Νο.83 (+1) και η Jodie Burrage στο Νο.85 (+11).

Αναλυτικά η παγκόσμια κατάταξη της WTA

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots