Παναγιώτης Ράγκος: Ελληνικό τένις ώρα μηδέν...

 
Παναγιώτης Ράγκος: Ελληνικό τένις ώρα μηδέν...
tennisnews team Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2024 - 19:23

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να έχετε την υπομονή και να το διαβάσετε μέχρι το τέλος.

Αν μου έλεγε κάποιος μετά από 15 χρόνια διοικητικής εμπειρίας απ’ την θέση του προέδρου  σε τενιστικό σωματείο να περιγράψω το ελληνικό τένις, θα έδινα τον παρακάτω ορισμό!

Ελληνικό τένις: 50-60 οικογένειες που ανά 6 χρόνια ανακυκλώνονται, άλλες λίγο πιο εύπορες, άλλες λίγο πιο ονειροπόλες, που ρισκάροντας εντελώς το μέλλον των παιδιών τους, τα τριγυρνούν κάθε εβδομάδα στην χώρα και στα πέριξ αυτής κράτη και κρατίδια, ξοδεύοντας έναν ακόμη τουλάχιστον ετήσιο οικογενειακό προυπολογισμό, ελπίζοντας να τα κάνουν πρωταθλητές, αψηφώντας ή μη έχοντας γνώση των πραγματικών δομικών προβλημάτων που χρόνια ταλανίζουν το άθλημα!

Σκληρό αλλά απόλυτα αληθινό…

Απ' την άλλη, υπάρχουν πολλοί που παλεύουν να αλλάξουν αυτή την πραγματικά ασύμβατη με το άθλημα  πραγματικότητα, επενδύοντας  σε εγκαταστάσεις, καλούς προπονητές, προγράμματα στοχευμένα στον πραγματικό αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό. Σχεδιάζουν, οργανώνουν, καινοτομούν αλλά δυστυχώς έρχονται πάντα αντιμέτωποι με έναν απίθανο τύπο (το "αφεντικό") που νομίζει ότι το ελληνικό τένις είναι προικώο του…

Οχυρωμένος σε διάφορους κατά καιρούς θώκους της ομοσπονδίας για πολλά πολλά χρόνια, με ένα σκληρό πυρήνα δικών του ανθρώπων που συμπεριλαμβάνει και τον τελευταίο υπάλληλο, έχει καταφέρει να δημιουργήσει με τα εργαλεία που του δίνονται απ’ την ελληνική πολιτεία αλλά και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα του τένις, ένα καθεστωτικό μηχανισμό που λειτουργεί όπως ο μάγος με τις πολύχρωμες χάντρες και τα καθρεπτάκια στους μαύρους πληθυσμούς των υπανάπτυκτων περιοχών της Αφρικής! Μακριά απ' τα πραγματικά προβλήματα της τρέχουσας ελληνικής πραγματικότητας, μη έχοντας καμμία σχέση και γνώση των σύγχρονων μοντέλων αθλητικής διοίκησης, βαθιά ανασφαλής, σχεδόν απόλυτα συγκεντρωτικός, αμετροεπής, προσβλητικός  και αλαζόνας, λειτουργεί με αυτή την ξεπερασμένη και βαθιά διχαστική λογική των "δικών του" ανθρώπων.

Είσαι καλό παιδί; Είσαι μαζί μας;  θα σου δώσω και σένα το κατιτις σου. Δεν είσαι; Στην πυρά γρήγορα και για παραδειγματισμό.

Μιλάω με πραγματικά γεγονότα! Το 'χω νιώσει στο πετσί μου! Χωρίς καμμία συζήτηση  με κανένα, αποφάσισε και διέταξε το Tennis Europe Under 14 που ανακοινώθηκε απ’ το επίσημο καλεντάρι, προετοιμάστηκε με αποστολή επίσημου Factsheet στην ευρωπαική Ομοσπονδία, μπήκε στην ιστοσελίδα της Tennis Europe με ημερομηνία 26-31 Αυγούστου 2024, σε μια νύχτα να μετακομίσει αλλού! Ούτε καν στην Δωδεκάνησο. Χωρίς καμία ευαισθησία στο μικρό παιδάκι απ την Λέρο, την Κάλυμνο, την Ρόδο, την Κω, που περίμενε πως και πως να λάβει μέρος, να αισθανθεί και αυτό πως είναι σημαντικό, πως έχει και αυτό την ευκαιρία να λάβει μέρος σε ένα τέτοιο μεγάλο αθλητικό γεγονός… Αλλά σιγά τα παιδάκια θα σκεφτούμε τώρα; Προέχει η παραδειγματική τιμωρία αυτού του ασήμαντου προεδράκου που τόλμησε και έβγαλε γλώσσα και είπε αλήθειες που πληγώνουν τον ακατάσχετο εγωισμό του "αφεντικού"! Να δουν και οι υπόλοιποι τι θα πάθουν αν ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα!

Αυτά δεν γίνονται ούτε στην Ουγκάντα!

Για την ουσία τώρα δεν το συζητάμε καθόλου. Η εικόνα του ελληνικού τένις τόσα χρόνια στα πλαίσια της σύγκρισης με την ευρωπαική τενιστική κοινότητα υστερεί κατά πολύ.

Από που να ξεκινίσω και που να καταλήξω…

Α. Εγκαταστάσεις: Το πλείστο των τενιστικών εγκαταστάσεων που έχουν αναπτυχθεί στην χώρα είναι δημοτικές και φυσικά λίγες είναι αυτές που πληρούν όλα τα κριτήρια προκειμένου αθλητές, προπονητές και συνοδοί να απολαύσουν τις οργανωμένες και απαραίτητες συνθήκες που πρέπει να έχει ένα κέντρο προκειμένου να γίνει σωστά μια διοργάνωση τένις, (αποδυτήρια, κυλικείο, χώρους σκίασης, πάρκιγκ, γυμναστήριο, θεραπευτήριο, αίθουσα προθέρμανσης κτλ). Θα ήταν λοιπόν αυτονόητο και για λόγους σεβασμού των συντελεστών που επιλέγουν να ταξιδεύουν και να αγωνίζονται σε όλη τη χώρα να γίνει η σωστή επιλογή κάποιων καλών εγκαταστάσεων και να μην είναι μοναδικό κριτήριο το ποσοστό σχέσης εξάρτησης του σωματείου με την Ομοσπονδία. Γίνονται επίσημα τουρνουά σε γήπεδα που στερούνται ακόμα και τουαλέτας!

Β. Εθνικό προπονητικό κέντρο: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης του αγωνιστικού τένις, για την συστηματική υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα των καλύτερων αθλητών και αθλητριών ηλικιακής κατηγορίας από 12 εως 18 ετών. Εκεί όπου παράλληλα με την προπόνηση θα μπορούσαν να παρακολουθούν και τα μαθήματα του σχολείου, με τους καλύτερους εκπαιδευτές, οργανωμένα και με συγκεκριμένη αγωνιστική ατζέντα. Φανταστείτε πόσα κίνητρα επιπλέον θα δημιουργούσε μια τέτοια υποδομή και το σημαντικότερο πόσο πολύ θα ελάφρυνε τον προυπολογισμό των γονέων τους. Με ένα μικρό ή συμβολικό ετήσιο κόστος θα μπορούσε και το παιδί μιας φτωχής οικογένειας να διακριθεί. Κάτι τέτοιο δεν απασχόλησε ποτέ σοβαρά την Ομοσπονδία μας.

Γ. Προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης προπονητών και συντελεστών: Δεν υπήρξε ποτέ σχέδιο μα  ούτε και ένα κλασικό εγχειρίδιο που να έχει εκδοθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια ώστε να δίνει ένα προσανατολισμό αναφορικά με τι πρέπει να γίνει και με ποιο τρόπο στο ελληνικό τένις! Τραγικό αλλά απόλυτα αληθινό! Βέβαια το ελληνικό τένις δεν στερείται κάποιων σημαντικών προπονητών και παραγόντων. Θέλουν όμως όλα να μπουν σε μια σειρά και να οριστούν προτεραιότητες, έτσι ώστε να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα.

Δ. Στρατηγικές αναλύσεις – Ανάλυση ενδιαφερομένων, ανάλυση SWOT: Σύγχρονα εργαλεία στρατηγικού σχεδιασμού τα οποία χρησιμοποιούνται  για την ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος μίας οργανωμένης αθλητικής ομοσπονδίας, όταν η ομοσπονδία πρέπει να λάβει μία απόφαση σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει ή με σκοπό την επίτευξή τους. Για να διαµορφωθεί η µακροπρόθεσµη στρατηγική πρέπει πρώτα να αναγνωριστούν και να αποτυπωθούν τα δυνατά και αδύνατα σηµεία σε σχέση µε τον ανταγωνισµό καθώς και οι ευκαιρίες και απειλές που διαφαίνονται στο επιχειρησιακό της περιβάλλον. Δεν γνωρίζω αν πέρασε από κάποιο μυαλό η χρήση αυτού του εξαιρετικού εργαλείου τόσα χρόνια…

Ε. Θεματικοί τομείς σχεδιασμού, θα αναφέρω επιγραμματικά:

  1. Ανάπτυξη και διάδοση (σημαντικότατο), αφορά τους μικρούς αθλητές του τένις ή Τενις U10, τους ηλικιωμένους και τους ερασιτέχνες.
  2. Σύστημα εκπαίδευσης και ανάπτυξης προπονητών και εκπαιδευτών: Συνεχή προγράμματα κατάρτισης και σεμινάρια.
  3. Υποδομές – Γήπεδα, κλειστά προπονητήρια, γυμναστήρια. Να εκπονηθεί και να μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο κρατικής ή όποιας άλλης (χορηγίες – δωρεές κτλ) επιδότησης των νόμιμων σωματείων που καλλιεργούν το άθλημα και είναι στο Μητρώο της ΓΓΑ, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις. Σκεφτείτε ότι τα 180 νόμιμα σωματεία που αυτή τη στιγμή είναι στην Ομοσπονδία θα στοίχιζαν 3.600.000 € το χρόνο προκειμένου να επιδοτήθούν με 20.000 € για αναβάθμιση εγκαταστάσεων και παροχών. Χρήματα που θα μπορούσαν να βρεθούν από δυο τρεις καλούς χορηγούς και όχι απαραίτητα απ το κράτος!
  4. Δικαιοσύνη και διαφάνεια. Μιλάμε για θεμελιώδης έννοιες! Για να διεκδικήσεις λοιπόν οτιδήποτε απαιτείται απαραιτήτως να είσαι δίκαιος και απόλυτα διαφανείς σε όλες τις διαδικασίες! Αν μιλήσω για δικαιοσύνη και διαφάνεια θα στεναχωρήσω πολλούς στο ελληνικό τένις. Το αφήνω εδώ και ο νοών νοείτω…

ΣΤ. Εισαγωγή του τένις στα σχολεία: Είναι δυνατόν να έχουμε δύο αθλητές στην δεκάδα του παγκόσμιου τένις και το τένις να μην μπορεί να διδαχθεί στα σχολεία ή έστω να παρουσιαστεί συστηματικά; Είναι δυνατόν με κάποιους λίγους μόνο Ομοσπονδιακούς προπονητές που προέρχονται απ' το σχολικό περιβάλλον και με ασαφές Job Description να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι γίνεται ότι χρειάζεται για να διαδοθεί το άθλημα τουλάχιστον στα παιδιά των δημοτικών; Είναι αστεία όλα αυτά! Στον δικό μου Όμιλο δημιουργήσαμε δωρεάν πρόγραμμα Tennis for Schools και σε ένα χρόνο παρουσιάσαμε το άθλημα στις δικές μας εγκαταστάσεις σε 460 παιδιά των δημοτικών σχολείων του νησιού με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ας εκπονηθεί λοιπόν ένα σχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας, τέτοιο ώστε να δίνεται και το δικαίωμα σε πιστοποιημένους προπονητές των ομίλων να παρουσιάζουν κάποιες ώρες το χρόνο και το τένις στο σχολικό περιβάλλον! Είναι τόσο δύσκολο όλο αυτό;

Ζ. Χορηγοί: Είναι δυνατόν η επίσημη ομοσπονδία του τένις στην Ελλάδα να έχει εγγεγραμένα ετήσια έσοδα από χορηγίες 200.000 €; Τέτοιο νούμερο δεν υπάρχει ούτε στην Αφρική! Στην Κάλυμνο αν ψάξω για χορηγούς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρω τουλάχιστον 10.000 € το χρόνο για τα παιδιά! Κάτι δεν γίνεται καλά εδώ; Μήπως δεν είμαστε αξιόπιστοι και διαφανείς; Διαφορέτικα δεν εξηγείται!

Η. Ενώσεις – Σύλλογοι: Δεν τολμώ να γράψω τι έγινε στην γενική συνέλευση αναφορικά με την νέα δομή των ενώσεων. Χωρίς καμμία ουσιαστική προεγρασία και συνεννόηση με τους συντελεστές των Ενώσεων παρουσίασαν ένα σχέδιο του τύπου "αποφασίζουμε για εσάς χωρίς εσάς"! Εικόνες ντροπής… Σε ότι αφορά τα σωματεία, διαπιστώνω μια δυσκολία να διαγραφούν όλα όσα δεν πληρούν τις προυποθέσεις. Ο νόμος ορίζει σαφέστατα τι πρέπει να γίνει. Ας γίνει λοιπόν!

Θ. Αθλητές: Υποτίθεται ότι ο τομέας που αφορά την Ομοσπονδία είναι η ανάπτυξη των Juniors και οι Εθνικές Ομάδες. Ας μας πουν λοιπόν στα τόσα χρόνια πόσους μικρούς αθλητές βοήθησε η Ομοσπονδία και τι είδους βοήθεια προσέφερε. Παντελώς αδιάφοροι όλοι τους με έναν αγωνιστικό σχεδιασμό προσανατολισμένο στα συμφέροντα κάποιων σωματείων που κάθε χρόνο αντί να κοινοποιείται τον Δεκέμβριο φτάνουμε στον Μάρτη και ακόμα περιμένουμε!

Ι. Ερασιτέχνες αθλητές: Δεν απασχόλησε ποτέ την Ομοσπονδία ο ερασιτέχνης αθλητής του τένις. Δεν υπάρχει κανένα μητρώο στην Ομόσπονδία για αυτή την κατηγορία και έτσι δεν μπορεί να είναι μετρήσιμο μέγεθος ο όγκος των ενήλικων ερασιτεχνών μας. Ευτυχώς υπάρχουν τα Seniors και τα UTR και κάποιοι απ' αυτούς βρίσκουν έστω και ελάχιστα μια οργανωμένη συνθήκη για να κάνουν αυτό που τόσο πολύ τους αρέσει. Κανένα οργανωμένο σχέδιο, προκειμένου και αυτή η μεγάλη και πολύ κρίσιμη κατηγορία να εκπροσωπηθεί στην επικράτεια. Ο ερασιτέχνης αθλητής είναι αυτός που θα στηρίξει και θα αναβαθμίσει την εικόνα του Ελληνικού τένις στην κοινωνία. Μας είναι πολύ απαραίτητος! Είναι αυτός που το άθλημα χρειάζεται απ όλους περισσότερο…

Θα μπορούσα να αναφέρω άλλα τόσα και περισσότερα. Δεν θα βοηθούσε όμως πολύ! Η ουσία παραμένει μία. Ενώ το ελληνικό τένις έχει πολλά και πολυποίκιλα ταλέντα και δυνατότητες και θα μπορούσε να βρίσκεται πολύ ψηλότερα στην ατζέντα του παγκόσμιου τένις, υπάρχει μια σταθερή οπισθέλκουσα δύναμη η οποία δεν το αφήνει να ξεκολλήσει απ τον βυθό και να αναδυθεί. Φυσικά μιλάω για αυτούς που πολλά χρόνια τώρα  ανακυκλώνονται στις θέσεις διοίκησης και παίρνουν τις αποφάσεις. Κατ’ ουσίαν όμως όλοι γνωρίζουμε ότι ένας είναι ο βασικός υπαίτιος, το έχω αναλύσει παραπάνω.

Αγαπητοί μου συνάδελφοι και φίλοι.

Όλα αυτά που σας έχω αναφέρει παραπάνω είναι βιωματικά. Είναι παραστάσεις και εμπειρίες απ την δεκαπενταετή μου πορεία στην διοίκηση του Σωματείου που εκπροσωπώ. Είναι απόσταγμα μιας βαθύτερης μελέτης των προβλημάτων που ταλανίζουν το άθλημα.

Είναι καιρός στις εκλογές που έρχονται οσονούπω, όλοι εμείς που θεσμικά στηρίζουμε το άθλημα απ τα θεμέλια, να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και να αποδείξουμε με την ψήφο μας ότι θα έχουμε μια κορυφή που θα μας αξίζει, που θα μας τιμάει και που θα μας εκπροσωπεί επάξια. Μια κορυφή που βασικό άξονα προσανατολισμού θα έχει τα πραγματικά προβλήματα του τένις, την δικαιοσύνη και την διαφάνεια. Μια κορυφή που θα μας σέβεται και θα μας αφουγγράζεται συνεχώς. Έφτασε ο καιρός για αλλαγές και αυτές πρέπει να  είναι σαρωτικές και ρηξικέλευστες!

Στηρίζω και θα είμαι υποψήφιος για μια θέση στην διοίκηση του Ελληνικού τένις, τον εξαιρετικό φίλο και καθ’ όλα συμβατό με τις δικές μου θέσεις, Θοδωρή Γκλαβά. Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει εκ βαθέων τα προβλήματα του Ελληνικού τένις και αγωνίζεται σκληρά γι αυτά. Μετριοπαθής, συνετός, δίκαιος, ανιδιοτελής και απόλυτα συμβατός με τις σύγχρονες συνθήκες συνεργατικότητας και διοίκησης. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε πολλά!

Δώστε μας την ευκαιρία! Νομίζω την δικαιούμαστε!


Παναγιώτης Ράγκος
Πρόεδρος ΔΣ Ο.Α. Καλύμνου
Sports Management - Entrepreneurship and Innovation

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots