Ο Δημήτρης Σταματιάδης στο tennisnews.gr

 
Ο Δημήτρης Σταματιάδης στο tennisnews.gr
tn team Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 - 12:10

Ο νέος πρόεδρος της ΕΦΟΑ, κ. Δημήτρης Σταματιάδης, παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο tennisnews.gr, με βασικό άξονα την επόμενη μέρα του ελληνικού τένις σε όλα τα επίπεδα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Σταματιάδη:

Κύριε Σταματιάδη καλησπέρα, ευχαριστούμε που είστε στο tennisnews.gr. Περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία αυτή τη συνέντευξη. Στην επόμενη εποχή μιας αλλαγής προεδρίας μετά από πολλά χρόνια, σε μια δύσκολη εκλογική διαδικασία έτσι όπως φάνηκε, σε πρώτη ανάγνωση ποια είναι η αίσθησή σας μετά την εκλογική διαδικασία;

"Καλησπέρα, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Οι εκλογές θεωρώ ότι είναι πλέον παρελθόν. Είχαν τεράστια ένταση, η κοινωνία του τένις είναι γνωστή, μικρή η μεγάλη, ανάλογα με το πως θα τη δει κάποιος. Όλοι ξέρουμε τι έγινε σ' αυτές τις εκλογές, πιστεύω όμως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τις εκλογές πίσω μας και να προχωρήσουμε για την επόμενη μέρα του τένις."

Ποια είναι η δική σας εικόνα για την επανεκκίνηση της ομοσπονδίας σε διοικητικό επίπεδο, μετά την πανδημία;

"Καταρχήν να πούμε ότι το άθλημα το δικό μας ήταν από τα τυχερά, γιατί τουλάχιστον μπορούσαμε να παίζουμε και υπήρχαν προπονήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είχε κριθεί το πιο ασφαλές από τα αθλήματα παγκοσμίως και αυτό ήταν ένα πολύ θετικό στοιχείο για το άθλημά μας, το οποίο έχει δημιουργήσει και μια εικόνα μεγάλων προσδοκιών, γιατί γνωρίζετε πως προτεραιότητα είναι να φέρουν οι γονείς τα παιδιά τους στο τένις. Αυτό βέβαια έχει δημιουργήσει και κάποιες παρενέργειες, υπό την έννοια ότι με το που δόθηκε το πράσινο φως για την πρώτη αγωνιστική δραστηριότητα, υπήρξε μια έκρηξη αγωνίας, αδημονίας, άγχους των πάντων, για το πόσο γρήγορα θα ξεκινήσουμε να παίζουμε, πως θα παίξουμε, όλα αυτά τα πράγματα.

Η αλήθεια είναι πως υπήρχε και υπάρχει ακόμα μέχρι σήμερα μια τρομερή πίεση. Εγώ με τη δική μου εμπειρία τόσων χρόνων σαν γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, πιστεύω πως υπάρχει πρώτη φορά τόσο μεγάλη πίεση από το αγωνιστικό στην ομοσπονδία. Η πίεση δημιουργείται από το άγχος όπως είπα, που είναι λογικό. Το άγχος και η αγωνία των παιδιών να αγωνιστούν ξανά μέσα στα γήπεδα, των γονιών και των προπονητών. Αλλά και εμείς σαν ομοσπονδία, έχουμε την υποχρέωση να το ισορροπήσουμε όλο αυτό και να προχωρήσουμε με ασφαλή βήματα. Μην ξεχνάμε ότι η πανδημία δεν τελείωσε, παίζουμε μέσα σε συνθήκες πανδημίας, άρα πρέπει να τηρήσουμε απαράβατα τους κανόνες που επιτάσσει η ασφάλεια  της υγείας όλων μας, τα υγειονομικά μας πρωτόκολλα.

Όλα αυτά δημιούργησαν ένα πολύ ασφυκτικό και πιεστικό -ακόμα και χρονικά- περιβάλλον. Πόσο γρήγορα να ξεκινήσουμε το αγωνιστικό πρόγραμμα, πόσο γρήγορα το πρόγραμμα να εγκριθεί. Συνήθως το αγωνιστικό πρόγραμμα και ο αγωνιστικός σχεδιασμός ξεκινούσε από το καλοκαίρι, με το που γυρνούσαμε από τις διακοπές και έκλεινε την τελευταία μέρα του χρόνου. Είχαμε μια διεργασία κάποιων μηνών, περνούσε το συμβούλιο, πήγαινε στην Εθνική Επιτροπή Πρωταθλημάτων, πήγαινε στην Επιτροπή Πρωταθλημάτων, ξαναγυρνούσε... Ο χρόνος αυτός δεν υπήρχε τώρα. Έπρεπε πολύ γρήγορα να γίνουν πάρα πολλά. Ξεκίνησε από τα Ε3, για να υπάρχουν κάποιοι πρώτοι αγώνες για τα παιδιά να μην πέσουν κατευθείαν στα βαθιά και τώρα που μιλάμε ξεκινάει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα Juniors.

Έχουν δημιουργηθεί ακόμα και εκεί προβλήματα, όπου το μεγαλύτερο απ' αυτά ήταν η μη εμπρόθεσμη συμμετοχή κάποιων παιδιών, γιατί δεν πρόλαβαν να καταβάλλουν εμπρόθεσμα το sign-in και να ολοκληρώσουν τη συμμετοχή τους. Αν δεν κάνω λάθος 276 παιδιά δήλωσαν τη συμμετοχή τους και 19 δεν μπόρεσαν να είναι συνεπή μ' αυτή τη βασική υποχρέωση. Δικαιολογίες θα 'λεγα πολλές, η αποχή από τα γήπεδα τόσο χρόνο, πολλά απ' αυτά τα παιδιά είναι τα καλύτερα και έπαιζαν σε διεθνή, λίγο πολύ ξεχάσαν τις διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας. Η ουσία όμως είναι πως είχαμε ένα γεγονός, ότι κάποια παιδιά δεν μπήκαν μέσα στα ταμπλό. Όταν το αντιληφθήκαμε σαν ζήτημα είχαν γίνει ήδη οι κληρώσεις, οπότε είχαμε να διαχειριστούμε ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, από τη μια είχαμε τις κληρώσεις και τα παιδιά γνώριζαν ήδη που και με ποιον παίζουν και απ' την άλλη είχαμε κάποια παιδιά που ζητούσαν να παίξουν λέγοντας τις εύλογες αυτές δικαιολογίες, που είναι πραγματικά έτσι.

Απ' την πρώτη στιγμή έπρεπε να ασχοληθούμε μ' αυτό το ζήτημα. Συγκάλεσα αμέσως την Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας προχθές (σ.σ 23 Ιουνίου), κάναμε κάποιες σκέψεις. Συζητώντας μετά με τους τεχνικούς συμβούλους δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν. Χθες  (σ.σ 22 Ιουνίου) ξανά κάναμε το ίδιο με την Εκτελεστική Επιτροπή. Απευθυνθήκαμε στην παγκόσμια ομοσπονδία, στην ITF, και τελικά η λύση που δώσαμε είναι να ενεργοποιήσουμε τον θεσμό της ITF που τον είχαμε και εμείς παλιά εδώ, τους αναπληρωματικούς επί τόπου. Δεν ξέρω κατά πόσο θεραπεύει την κατάσταση, αλλά πιστεύω ότι είναι το μόνο που θα μπορούσε να γίνει με τον μικρότερο βαθμό αδικίας για τα παιδιά. Αυτό θα δώσει μια λύση και μια ανάσα σε όλο το σύστημα. Κάποια απ' αυτά τα παιδιά που είχαν μείνει έξω θα μπορέσουν να αγωνιστούν, δίχως να αδικούν όλα τα άλλα παιδιά που νόμιμα τήρησαν τις προθεσμίες. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα της πίεσης με την οποία έχει ξεκινήσει το αγωνιστικό και βέβαια ευελπιστώ ότι θα συνεχιστεί. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ξέρετε ότι γίνεται σε 4 σπαστές έδρες. Αυτό γίνεται μετά την καταλητική εισήγηση του προέδρου της ιατρικής επιτροπής, του Φώτη Πατσουράκου, που έκρινε ότι οι λόγοι ασφαλείας της υγείας επιτάσσουν να μην είναι πολλά παιδιά μαζεμένα στην ίδια εγκατάσταση. Γενικά είναι πάρα πολλά πράγματα σε πάρα πολύ μικρό και πιεστικό χρονικό διάστημα."

Αναφέρατε στις προηγούμενες κουβέντες σας τη λειτουργία διαφόρων επιτροπών της ομοσπονδίας. Προεκλογικά είχατε μιλήσει για αναβάθμιση του ρόλου των επιτροπών. Πώς σκέφτεστε να τις λειτουργήσετε πλέον αυτές τις επιτροπές;

"Έχετε απόλυτο δίκιο. Γενικά, για όσους με ξέρουν, ο δικός μου τρόπος διοίκησης είναι εντελώς αποκεντρωτικός. Πιστεύω ότι η επιτυχία του προέδρου είναι να έχει γύρω του άψογους συνεργάτες, να τους περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του και να έχουν πάρα πολλές αρμοδιότητες, ανάλογα με τις ειδικότητες, τις δυνατότητες και τις ικανότητες του καθενός. Με βάση τον δικό μας κανονισμό στην ομοσπονδία, είναι πολλές οι επιτροπές που μπορούμε να συγκροτήσουμε. Κάποιες απ' αυτές έχουν συγκροτηθεί ήδη και έχουν πάρει και τη οριστική τους μορφή, όπως η Δικαστική Επιτροπή, η Επιτροπή Πρωταθλημάτων, η Επιτροπή Προμηθείων, η Εξελεγκτική Επιτροπή, η Ιατρική που είναι απαραίτητη τις εποχές που ζούμε. Στόχος μου είναι οι επιτροπές να λειτουργήσουν πραγματικά και ουσιαστικά, ανάλογα με τις αρμοδιότητες που έχει η κάθε επιτροπή με βάση τον κανονισμό μας."

Γενικά υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ομοσπονδία ένα διαφορετικό τεχνικό επιστημονικό προσωπικό, αλλά και το αρκετά έμπειρο διοικητικό προσωπικό που έχει η ομοσπονδία. Πώς σκέφτεστε να το αξιοποιήσετε αυτό, πώς θα λειτουργήσει διαφορετικά αυτό το σύνολο των ανθρώπων που πρέπει να βρουν έναν κοινό βηματισμό για τα πράγματα για τα οποία σκέφτεστε για το μέλλον της ομοσπονδίας;

"Αυτή τη στιγμή στην ομοσπονδία υπάρχει μια ισορροπία παλιών και νέων. Καταρχήν να πάμε στο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο παίρνει και τις τελικές αποφάσεις και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές, υπάρχει μια ανανέωση σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ελάχιστοι από το Δ.Σ. προϋπήρξαν σε προηγούμενες θητείες Συμβουλίων. Επίσης ξέρετε ότι σ' αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχουν αντιπροσωπευτικά και οι δυο τάσεις οι οποίες υπήρχαν στις εκλογές. Δικιά μου βούληση είναι να μην υπάρχει ο θεσμός αντιπολίτευση-συμπολίτευση. Σαν Συμβούλιο προχωρούμε μαζί και συναποφασίζουμε με αποκλειστικό δρόμο το καλό του τένις και τίποτα άλλο.

Για όλο το υπόλοιπο προσωπικό, να πούμε καταρχήν ότι υπάρχουν κάποια στελέχη όπως εγώ, ο Σπύρος Ζαννιάς, ο Κώστας Γιακουμής, ο Γιάννης Αθαναηλίδης, που είμαστε παλιοί και έχουμε τον ρόλο της σύνθεσης όλου αυτού του πράγματος, ίσως με την πολυετή γνώση και εμπειρία που έχουμε στα πρόσωπα και τις καταστάσεις. Αν κάνω μια ακτινογραφία του προσωπικού της ομοσπονδίας και όλων όσων ασχολούνται ενεργά, θα έλεγα ότι σε σχέση με το μέγεθος της ομοσπονδίας μας, το προσωπικό της είναι μικρό. Γι' αυτό πολλές φορές υπερβάλλουν εαυτό τα παιδιά που δουλεύουν για την ομοσπονδία, για να μπορούν να ανταποκρίνονται. Σαν Γενικός Γραμματέας πάρα πολλές φορές στις γενικές συνελεύσεις απηύθυνα ένα ευχαριστώ σε όλα αυτά τα παιδιά.

Η Ομοσπονδία όμως είναι πολύ μεγάλη. Εκτός από το τένις που μιλάμε τώρα για έναν κολοσσό, το ελληνικό τένις είναι πολύ μεγάλο, είναι τεράστιο και οι απαιτήσεις είναι επίσης τεράστιες, έχουμε επίσης και τα υπόλοιπα αθλήματα, το πάντελ, το σκουός, την ξυλορακέτα, το beach tennis, τα οποία έχουν τη δικιά τους δραστηριότητα και κάποια απ' αυτά δημιουργούν ήδη μια εκρηκτική άνοδο. Όλα αυτά πρέπει να έχουν το χρόνο τους, τους ανθρώπους που θα ασχοληθούν με καθένα απ' αυτά ξεχωριστά. Άρα η αποκέντρωση που είπα προηγουμένως πρέπει να γίνεται και να λειτουργεί, δεν γίνεται διαφορετικά. Είναι τεράστια η Ομοσπονδία αυτή τη στιγμή. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση βοήθησε πάρα πολύ σ' αυτή την κατεύθυνση. Γίνεται ουσιαστική δουλειά της Ομοσπονδίας, όχι μόνο μέσα από την Αθήνα, αλλά και από τη Λαμία, από την Κρήτη, από την Ήπειρο. Όλα αυτά συνθέτουν ένα δύσκολο παζλ. Ταυτόχρονα υπάρχουν οι αποσπασμένοι προπονητές, οι οποίοι πρέπει να έχουν ακόμα πιο αναβαθμισμένο ρόλο και πιο ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα της Ομοσπονδίας. Γενικά υπάρχει ανάγκη από πρόσωπα. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλά μέλη του Συμβουλίου ενεργούμε και ενεργούσαμε με τη λογική ότι 24 ώρες το 24ωρο δεν φτάνουν να ασχολούμαστε με την Ομοσπονδία, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όσο μεγαλώνει η Ομοσπονδία θέλει ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση και στελέχωση, ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται."

Βασικό κομμάτι που ενδιαφέρει αρκετά και τους αναγνώστες μας, έχει να κάνει με τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων. Έχετε πει ότι θα θέλατε να δείτε κάτι διαφορετικό στα πρωταθλήματα, κάτι να αλλάξει, κάπως να αναβαθμιστούν. Πώς σκέφτεστε αυτή την αναβάθμιση, ποιο είναι το όραμά σας σ' αυτό το κομμάτι;

"Προς το παρόν αυτή η πίεση η χρονική που είπαμε, δεν επέτρεψε να δημιουργήσουμε τομές. Προτεραιότητα ήταν η επανεκκίνηση του τένις και της αγωνιστικής δραστηριότητας, η οποία κι αυτή ξεκίνησε δυναμικά, αλλά και με προβλήματα όπως είπαμε προηγουμένως. Μέσα στις τομές, όσες μπορούσαμε να κάνουμε, τις πιο άμεσες, είναι ότι μέσα στο πρόγραμμα έχει περάσει ο θεσμός των Seniors στην Ομοσπονδία, κάτι στο οποίο δεν έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα ακριβώς επειδή τρέχουμε όλοι για το Πανελλήνιο Juniors που ξεκινάει, αλλά η πραγματικότητα είναι πως είναι ένας θεσμός πάρα πολύ ουσιαστικός. Αν σκεφτούμε πόσες χιλιάδες κόσμος παίζει τένις σε διάφορα ανοιχτά τουρνουά που γίνονται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, στα Seniors που διοργανώνονται από την ITF στην Ελλάδα και όχι μόνο, ο αριθμός των ανθρώπων που παίζουν αγωνιστικό τένις -ο καθένας στην ηλικία του- είναι πάρα πολύ μεγάλος κι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν εκτός Ομοσπονδίας.Τώρα πια έχουμε ανοίξει μια τεράστια ομπρέλα και έγιναν τα πρώτα βήματα με τα πρώτα Seniors πρωταθλήματα που μπήκαν στο καλεντάρι μας. Πρόθεση είναι όλες οι ηλικίες στις οποίες παίζεται τένις να είναι κάτω από την ομπρέλα της Ομοσπονδίας. Αυτή είναι μια τομή που έγινε άμεσα και θα το ζήσουμε από φέτος, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Επίσης να πούμε πως φέτος έχουμε και το Davis Cup που είναι μια τεράστια διοργάνωση, θα δούμε τον Στέφανο (Τσιτσιπά) στην Ελλάδα. Υπάρχει μια περίπτωση, χωρίς να είναι ακόμα σίγουρο, να γίνει το Ευρωπαϊκό στα 16άρια στην Ελλάδα και να έχουμε την ευκαιρία να δούμε το άλλο το μεγάλο ταλέντο μας, τη Μιχαέλα Λάκη. Αυτά για φέτος και περιμένουμε όλο το αγωνιστικό πρόγραμμα πως θα τρέξει ως το τέλος του χρόνου.

Έχω δεσμευτεί επίσης να αλλάξει ο θεσμός του Διασυλλογικού, στο οποίο προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ, ώστε το Διασυλλογικό να τρέχει αν είναι δυνατό όλο το χρόνο, παράλληλα με όλες τις άλλες διοργανώσεις και σε άλλη μορφή, τοπικά, σε ομίλους τεσσάρων ομάδων. Φυσικά έχουμε ήδη πάρα πολλές διεθνείς διοργανώσεις, στόχος είναι να γίνουν πολύ περισσότερες και γενικά του χρόνου το αγωνιστικό μας πρόγραμμα να είναι ακόμα πιο δυνατό και με αρκετές διαφοροποιήσεις από το φετινό, όπως και ο αγωνιστικός σχεδιασμός που είναι υπό επεξεργασία αυτή τη στιγμή και ευελπιστώ όταν ολοκληρωθεί να μπορεί να συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους νεοτερισμούς."

Αν και είστε απ' τους πιο παλιούς στην Ομοσπονδία και γνωρίζετε καλά τα προβλήματα, υπάρχουν θέματα που τώρα που είστε πρόεδρος βλέπετε σαν προβλήματα και δημιουργούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του οράματος που είχατε όταν κατεβήκατε για πρόεδρος;

"Όπως είπατε, είμαι ο δεύτερος παλαιότερος στην Ομοσπονδία. Αυτό είναι γεγονός. Έχω ζήσει πολλά χρόνια την Ομοσπονδία και ξέρω το DNA του ελληνικού τένις και της Ομοσπονδίας μας. Θα 'λεγα ότι έχω παρακολουθήσει από πρώτο χέρι όλη αυτή την εξελικτική πορεία και της Ομοσπονδίας και του ελληνικού τένις.

Όπως είπα, έχουν αλλάξει τα πράγματα. Όταν εγώ ξεκινούσα στην Ομοσπονδία, ήταν μια Ομοσπονδία πολύ μικρότερη, με πολύ λιγότερα σωματεία, πολύ λιγότερη αγωνιστική δράση, με πολύ λιγότερα διεθνή τουρνουά, πολύ μικρότερη κοινωνική απήχηση. Η Ομοσπονδία προχώρησε, πέτυχε, το τένις αγκαλιάστηκε από την ελληνική κοινωνία, έγιναν γήπεδα παντού σε όλη την Ελλάδα, χιλιάδες κόσμος έχει παίξει τένις. Έχει χάσει εκείνον τον κακώς εννοούμενο ελιτίστικο χαρακτήρα, έχει γίνει ένα λαϊκό άθλημα που το αγκαλιάζει η ελληνική κοινωνία πλέον.

Αυτά είναι επιτεύγματα όλων όσων ασχοληθήκαμε τόσα χρόνια με την Ομοσπονδία. Σήμερα είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Σίγουρα τους πιο παλιούς στην Ομοσπονδία μας δίνει μια χαρά, να βλέπουμε να γιγαντώνεται κάτι με το οποίο έχεις ασχοληθεί και έχεις αφιερώσει χρόνο από τη ζωή σου, σου δίνει μια ικανοποίηση και χαρά. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται τεράστιες απαιτήσεις, γιατί είναι διαφορετικά τα δεδομένα, η Ομοσπονδία είναι πολύ μεγάλη και πρέπει όλοι μας να φανούμε αντάξιοι μιας καινούργιας κατάστασης και να προσαρμοστούμε στα καινούργια δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να προχωρήσει. Είναι σαν το πόδι που μεγαλώνει, δεν γίνεται το νούμερο του παπουτσιού να μείνει το ίδιο. Θέλει μια κοινή προσπάθεια, μια κοινή δράση, όλοι να καταλάβουμε τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας από την πλευρά του σ' αυτή την ιστορία που λέγεται σύγχρονο ελληνικό τένις και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και των απαιτήσεων. Γιατί όχι μόνο η τενιστική ή η αθλητική κοινωνία, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βλέπει σήμερα το ελληνικό τένις.

Τα χρυσά παιδιά μας είναι σημείο αναφοράς για την ελληνική κοινωνία και εμείς που έχουμε την τιμή, τη χαρά, το βάρος και το καθήκον της διοίκησης αυτής της Ομοσπονδίας, αλλά και όλοι όσοι εργάζονται για την Ομοσπονδία, τα Σωματεία και ανήκουν στην οικογένεια του ελληνικού τένις, όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε για την καινούργια αυτή μέρα του ελληνικού τένις. Να πλησιάσουμε τους Δημάρχους, να τους πείσουμε ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα γήπεδα στους Δήμους τους, είναι πιο εύκολο πλέον πιστεύω, να αγκαλιάσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, να τους πείσουμε ότι θα είμαστε αρωγοί σε οποιαδήποτε υγιή προσπάθεια έχει στόχο ή κατεύθυνση το ελληνικό τένις. Και όχι μόνο για το τένις ξαναλέω, αλλά και για τα υπόλοιπα αθλήματα που αναπτύσσονται ραγδαία. Ζούμε όλοι με το πάντελ τι γίνεται, το σκούος σε λίγο κάνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σε καινούργιες εγκαταστάσεις και θα δώσει και μοριοδότηση στα παιδιά, η ξυλορακέτα απέκτησε τους δικούς της κανονισμούς, πριν λίγο καιρό ήμουν στο Πόρτο Ράφτη και χάρηκα την επίδειξη αυτού του αθλήματος. Γενικά υπάρχει ένας οργανισμός και θα πρέπει όλοι να υπερβάλλουμε εαυτό, για να ανταπεξέλθουμε στο όραμα αυτού που μπορεί να γίνει το ελληνικό τένις σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα."

Προφανώς τα γήπεδα που υπάρχουν, ή τουλάχιστον στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται, δεν επαρκούν για να αξιοποιηθεί η αγάπη που έχει πια ο κόσμος για το τένις. Υπάρχει κάποιο πλάνο ανάπτυξης υπαρχόντων χώρων άθλησης ή δημιουργίας νέων;

"Είναι ακριβώς έτσι. Όπως είπα τα προηγούμενα χρόνια έγιναν εγκαταστάσεις σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, όμως πλέον είναι φανερό ότι δεν αρκούν. Υπάρχει ανάγκη, υπάρχει δίψα για νέες και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παντού, γι' αυτό η Ομοσπονδία θα πρέπει να κινηθεί σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η μια κατεύθυνση είναι στην πλευρά των Δήμων, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν στους Δημάρχους και στους Περιφερειάρχες, ότι οποιαδήποτε επένδυση πάνω στο τένις θα είναι απόλυτα ανταποδωτική για τον Δήμο τους, τον κόσμο τις Περιφέρειές τους, για τα Σωματεία που θα αναπτυχθούν εκεί.

Όπως είχε γίνει κάποτε με τον Νίκο Γκάλη που παντού γεμίσαμε γήπεδα μπάσκετ και αυτό έδωσε μια ώθηση στο μπάσκετ για να γίνει το εθνικό μας άθλημα. Κάτι αντίστοιχο στοχεύουμε να γίνουμε και με το τένις. Άρα η μια κατευθυντήρια γραμμή είναι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να γίνουν νέα γήπεδα. Από την άλλη είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία, που βλέπουμε πως είναι πάρα πολύ ενεργή. Όλοι βιώνουμε τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει και τις προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε από την ιδιωτική πρωτοβουλία, για να δημιουργηθούν νέοι χώροι για όλα μας τα αθλήματα, το τένις, το πάντελ, το σκουός. Εμείς πρέπει να αγκαλιάσουμε και την ιδιωτική πρωτοβουλία, να τη βοηθήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο.

Να σας πω ένα παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή αν θελήσει ένας ιδιώτης να δημιουργήσει μια εγκατάσταση, θα πρέπει να ακολουθήσει τις τεχνικές προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας. Οι τεχνικές προδιαγραφές της Γραμματείας είναι παλιές. Δεν απαιτούνται ούτε από τις προδιαγραφές της ITF, ούτε της Tennis Europe. Είναι κάπως ξεπερασμένες και πολυδάπανες. Έχω στο μυαλό μου να γίνει μια παρέμβαση στη Γενική Γραμματεία, να τους προτείνουμε κάποιες άλλες λύσεις, με τον σύγχρονο τρόπο γηπεδικών εγκαταστάσεων, με σύγχρονα και πιο ανθεκτικά υλικά, με λιγότερη δαπάνη, κάτι που θα διευκολύνει όποιον θέλει να κάνει γήπεδο να δημιουργήσει καλύτερες εγκαταστάσεις και με μικρότερο κόστος.

Άρα η Ομοσπονδία θα πρέπει να το συνθέσει αυτό και ταυτόχρονα να ρίξουμε το βλέμμα μας στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, να τις κάνουμε καλύτερες, ποιοτικότερες και ασφαλέστερες, έτσι ώστε μαζί με τα νέα γήπεδα που θα δημιουργηθούν, να υπάρχει και καλύτερη ποιότητα. Βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή πολλοί κοιτούν την Ελλάδα σαν τον επόμενο σταθμό του παγκόσμιου τένις. Ξέρετε και τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές από ιδιώτες, από μεγάλες εταιρείες. Όλα αυτά δείχνουν τις προοπτικές του ελληνικού τένις. Αυτά και σε συνδυασμό και με το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι το παν. Να ενεργοποιηθούν άνθρωποι-παράγοντες σε ένα υγιές περιβάλλον που θα έχει ισορροπία και θα ξέρουν ότι μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτό και να πετύχουν. Μέσα από την καλύτερη εκπαίδευση προπονητών και όλων των εμπλεκομένων στην οικογένεια του ελληνικού τένις, ακόμα και των γονέων. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο τέτοιο, όπου πραγματικά το τένις θα μπορέσει να καταστεί το νούμερο ένα άθλημα στην Ελλάδα."

Πάμε στην επόμενη χρονιά. Θα αυξηθούν τα διεθνή τουρνουά; Θα επιδιώξετε μεγαλύτερη διασπορά; Μια εμβληματική διοργάνωση όπως παλιά; Αν ναι, πώς θα το κάνετε αυτό; Υπάρχει ενδιαφέρον από χορηγούς; Θέλω να κάνετε και μια ειδική αναφορά στα juniors, γιατί όπως ξέρετε στο tennisnews.gr αγκαλιάζουμε τα juniors από τα 10άρια, οπότε αν υπάρχει κάποια σκέψη για τα juniors θα θέλαμε να την ακούσουμε.

"Για τις εμβληματικές διοργανώσεις, η πραγματικότητα είναι ότι στο σημείο που βρίσκεται το ελληνικό τένις έχει ανάγκη από κάποιες διοργανώσεις που θα είναι σημείο αναφοράς για όλη την ελληνική -και όχι μόνο- κοινωνία. Θεωρώ ότι το Davis Cup που θα γίνει τον Σεπτέμβριο είναι μια τέτοια διοργάνωση. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα παίξει στην Ελλάδα, θα είναι μια πάρα πολύ σημαντική διοργάνωση, που πιστεύω ότι αν περιβληθεί ακριβώς όπως πρέπει, θα καταστεί ένα σημείο αναφοράς.

Για τα διεθνή, όπως ξέρετε έχουμε ήδη πάρα πολλά διεθνή στην Ελλάδα, και της Tennis Europe και της ITF. Είναι βέβαιο πως του χρόνου θα αυξηθούν κι άλλο, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Πλέον υπάρχει ζήτηση και από τα Σωματεία που ζητούν να κάνουν τέτοιες διοργανώσεις, είναι γεγονός αυτό. Το ελληνικό τένις πρωταγωνιστεί και στα διεθνή φόρουμ, αυτή τη στιγμή ο Σπύρος Ζαννιάς όπως ξέρετε είναι αντιπρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Είναι πολύ παλιός στο χώρο, έχει γνωριμίες δεκαετιών. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλοι 5 φίλοι και συνάδελφοι που μετέχουν σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, επομένως η Ελλάδα και η Ομοσπονδία μας έχει την πιο δυνατή διεθνή εκπροσώπηση και είναι βέβαιο ότι έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε ακόμα περισσότερα τουρνουά. Είναι βέβαιο πως του χρόνου θα έχουμε ακόμα περισσότερα διεθνή τουρνουά στο καλεντάρι, κάτι που σημαίνει και την ενίσχυση της οικονομίας της Ελλάδας, γιατί κάθε διεθνές τουρνουά φέρνει μια ενίσχυση με τα παιδιά και τους συνοδούς που έρχονται από άλλα μέρη του κόσμου να παίξουν εδώ, ενισχύουν την τοπική κοινωνία, το ξενοδοχείο, το εστιατόριο, σε μια εποχή που ίσως δεν θα δούλευαν, θα ήταν off-season. Και βέβαια, είναι μεγάλη οικονομική ανάσα για τους γονείς των παιδιών, που αντί να πάνε στο εξωτερικό θα παίξουν στη χώρα μας. Επομένως ο θεσμός των ευρωπαϊκών τουρνουά μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Τα παιδιά είναι το μέλλον και η χαρά όλων μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους δίνουμε ένα υγιές περιβάλλον. Πρώτα απ' όλα για μένα το τένις είναι χαρά, είναι παιχνίδι. Πρέπει να μπαίνουν μέσα στο γήπεδο και πραγματικά να το χαίρονται. Να υπάρχει ο ανταγωνισμός στα πλαίσια που επιτάσσει το άθλημά μας, που είναι το άθλημα του fair play. Κάποιες άσχημες συμπεριφορές του παρελθόντος να μην ξανά υπάρξουν μέσα στα γήπεδά μας. Να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα τουρνουά, να ενισχυθούν τα επίλεκτα παιδιά των κατηγοριών. Να γίνεται με αξιοκρατικό τρόπο η επιλογή των παιδιών που απαρτίζουν τις εθνικές ομάδες. Όλα αυτά ήδη προσπαθούμε να τα κάνουμε και ήδη οι ομάδες που έφυγαν πιστεύω ότι μετά από πολλή σκέψη και πάρα πολύ χρόνο που αφιέρωσε η Εφορία Αγωνιστικού, έγινε με τα πιο αντικειμενικά κριτήρια. Πιστεύω αυτό είναι το πιο σημαντικό για τα παιδιά, να ξέρουν ότι υπάρχει αντικειμενικότητα και αξιοπιστία, την οποία βέβαια θα την κερδίσουμε μέσα από την καθημερινότητα και σε βάθος χρόνου."

Δεν είχα σκοπό να το αναφέρω, αλλά δυο φορές αναφερθήκατε στο επερχόμενο Davis Cup, θα θέλαμε ως tennisnews.gr να το δούμε σε κάποιο χώρο εύκολα προσβάσιμο στον περισσότερο κόσμο. Ο κόσμος του τένις θα ήθελε να είναι στο Davis Cup, όχι μόνο για τον Στέφανο, αλλά γενικά για το Davis Cup, άρα θα θέλαμε η οργάνωσή του να γίνει σε κάποιο εύκολα προσπελάσιμο χώρο. Δεν ξέρω αν θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο, γιατί υπάρχουν διάφορες φήμες, αλλά δεν θέλουμε να τις μεταφέρουμε μέχρι να ανακοινώσετε εσείς που θα γίνει το Davis Cup.

"Πραγματικά δεν υπάρχει κάποια απόφαση ώστε να μπορούμε να πούμε που θα γίνει, αλλά συμφωνώ μαζί σας. Το Davis Cup, όπως και το Fed Cup, πρέπει να είναι θεσμοί που να τους αγκαλιάζει όλος ο κόσμος και θα είναι εύκολη η πρόσβαση. Αυτή είναι βασική μου αρχή. Ξέρετε ότι στο εξωτερικό ένα γήπεδο τένις μπορεί να στηθεί ακόμα και σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, για να υπάρχει δυνατότητα να το δει περισσότερος κόσμος. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις, όμως πρέπει να συνυπολογίζουμε πολλούς παράγοντες. Τους ίδιους τους αθλητές καταρχήν τον Στέφανο στο Davis Cup και τα κορίτσια μας στο Fed Cup αντίστοιχα, τη Μαρία (Σάκκαρη), πρέπει να σκεφτόμαστε τι επιφάνειες ζητούν εκείνη την περίοδο. Ένας άλλος παράγοντας είναι το οικονομικό. Είναι πολυδάπανες διοργανώσεις και πρέπει να δούμε πως αυτό θα φέρει περισσότερα έσοδα και περισσότερους χορηγούς, για να αντιμετωπίσει έτσι ακόμα και με ένα θετικό ισοζύγιο τα πολλά έξοδα που υπάρχουν. Είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν. Θεωρώ ότι το κομμάτι εθνικές ομάδες, όλων των ηλικιών και πόσω μάλλον ανδρών-γυναικών, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μ' αυτή τη σπουδαιότητα είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπιστεί και το Davis Cup του Σεπτεμβρίου και είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί η καλύτερη λύση για όλους αυτούς τους παράγοντες που προανέφερα."

Τρεις φορές αναφερθήκατε στον Σπύρο Ζαννιά, που πάντοτε δίπλα από το όνομά του υπήρχε ο τίτλος του κραταιού άντρα της Ομοσπονδίας του Τένις όλα αυτά τα χρόνια - και μάλιστα είχατε ένα αντίστροφο δίπολο στην προηγούμενη σύνθεση της Ομοσπονδίας. Ποιος είναι ο ρόλος του απερχόμενου Προέδρου στη νέα Διοίκηση; Έχει έναν εμβληματικό ρόλο στην Ολυμπιακή Επιτροπή, είναι Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, ποιος είναι ο ρόλος του ποια στη Διοίκηση;

"Να πούμε καταρχήν πως ο Σπύρος Ζαννιάς έχει διετελέσει Πρόεδρος της Ομοσπονδίας 26 χρόνια. Έχει αφήσει πίσω του ένα τεράστιο έργο σαν Πρόεδρος, το ελληνικό τένις έχει αλλάξει υπό των ημερών της προεδρίας του και των υπολοίπων που ήταν στα Διοικητικά Συμβούλια, κακά τα ψέματα όμως πάντα ο Πρόεδρος είναι αυτός που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές. Εκτός απ' αυτά, ο Σπύρος έχει μια μεγάλη παρουσία και στο Ευρωπαϊκό Τένις, σήμερα είναι Αντιπρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βέβαια στην Ολυμπιακή Επιτροπή. Επομένως είναι ευτύχημα για την Ομοσπονδία ότι ένας τόσο έμπειρος άνθρωπος, τέτοιος γνώστης του αθλήματος και τόσο γνωστός στο παγκόσμιο τενιστικό γίγνεσθαι μετέχει στην Ομοσπονδία. Είναι και ένα προσωπικό στοίχημα γι' αυτόν, πολλοί δε θα το κάναν, το κάνει από την αγάπη που έχει για το άθλημα. Με τον Σπύρο έχουμε συνεργαστεί πάρα πολλά χρόνια, ήμουν Γενικός Γραμματέας από το 2004. Δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα ποτέ, συνεργαστήκαμε αρμονικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καινούργια πραγματικότητα, εγώ είμαι Πρόεδρος στην Ομοσπονδία, ο Σπύρος έχει πολλές θέσεις όπως είπαμε. Θεωρώ ευτύχημα και μεγάλη δύναμη ότι ο Σπύρος είναι μαζί μας σ' αυτή την ιστορία. Είναι καινούργιες καταστάσεις για όλους, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσουμε καλά, όπως πάντοτε στο παρελθόν, μ' αυτή τη σύνθεση το ελληνικό τένις θα δει ακόμα καλύτερες μέρες."

Μιας που είπαμε για ευτύχημα, για μας το μεγαλύτερο ευτύχημα είναι πως το ελληνικό τένις έχει δυο μεγάλους εκπροσώπους, τη Μαρία Σάκκαρη και τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν φανταζόμασταν να δούμε το "GRE" σε τελικό Grand Slam στους άνδρες ή στις γυναίκες. Τώρα είμαστε σε μια Ολυμπιακή χρονιά, θα δούμε τα παιδιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα είναι μια ακόμα πολύ μεγάλη και συγκινητική χρονιά για το ελληνικό τένις. Προφανώς υπάρχουν κι άλλα παιδιά, το ελληνικό τένις έχει και βάθος, έχουμε πολλά παιδιά σε μικρές ηλικίες που προσπαθούνε και πάνε καλά. Ποια είναι η σχέση της ΕΦΟΑ με τέτοιους αθλητές και πώς πιστεύετε ότι αυτοί οι αθλητές μπορούν να βοηθήσουν την ενίσχυση του αθλήματός μας; Γιατί θα μου επιτρέψετε και ένα προσωπικό σχόλιο, το ελληνικό τένις ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε το κεφάλαιο Λένα Δανιηλίδου κι έτσι τώρα έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία με δυο ανθρώπους και ίσως και περισσότερους στη συνέχεια.

"Όπως τα λέτε είναι, η αναφορά στη Λένα Δανιηλίδου είναι πολύ σωστή. Η Λένα είχε φτάσει πραγματικά πολύ ψηλά στην κατάταξη και δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε. Δεν είναι σίγουρα της παρούσης να ανατρέξουμε στο γιατί έγινε αυτό. Μην ξεχνάτε και ότι η Λένα ήταν δική μου αθλήτρια στον όμιλο της Θεσσαλονίκης. Δεν μπόρεσε να την αξιοποιήσει το ελληνικό τένις. Σήμερα είναι κάτι διαφορετικό, είναι ο Στέφανος, η Μαρία και άλλα παιδιά από πίσω. Να πούμε καταρχήν ότι οι νίκες των παιδιών ανήκουν στα παιδιά και σε κανέναν άλλον. Οι επιτυχίες είναι δικές τους και αν θέλετε και των οικογενειών και των προπονητών, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό που πρέπει και μπορεί να κάνει η Ομοσπονδία, είναι να δημιουργεί ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο τα παιδιά σε πιο μικρές ηλικίες θα μπορούν να βρίσκουν αγώνες για να παίζουν.

Ξέρετε πολύ καλά ότι ο Στέφανος έχει παίξει πάρα πολλά χρόνια στα ελληνικά πρωταθλήματα, έπαιζε παντού. Αυτή τη στιγμή τα αδέρφια του Στέφανου παίζουν σε όλα μας τα τουρνουά. Τα διεθνή τουρνουά όλων των ηλικιών 12-14-16 είναι μια καλή ευκαιρία να παίζουν όλα αυτά τα παιδιά. Έπαιξαν και ο Στέφανος και η Μαρία σ' αυτά τα τουρνουά. Αυτή είναι η συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην ανέλιξη αυτών των παιδιών. Όταν πλέον φτάνουν σ' αυτό το τεράστιο επίπεδο, αυτό που μπορεί να κάνει η Ομοσπονδία είναι να χαίρεται, να είναι υπερήφανη που βλέπει την ελληνική σημαία στα πέρατα του κόσμου και βέβαια να έχει τη χαρά να βλέπει αυτά τα παιδιά να παίζουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στους αγώνες των Εθνικών ομάδων, όπου εκεί θα πρέπει η Ομοσπονδία να διασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τις ομάδες, ώστε να προχωρούν σ' αυτό το επίπεδο.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι επιτυχίες του Στέφανου και της Μαρίας είναι μοναδικές, είμαστε πολύ τυχεροί όλοι όσοι έχουμε ζήσει με το τένις τόσα χρόνια. Είναι ένα όνειρο που πολλές προηγμένες τενιστικά και μεγαλύτερες χώρες δεν μπορούν να το χαίρονται. Επομένως, θα πρέπει πραγματικά όσοι είμαστε στην Ομοσπονδία και σ' αυτή την οικογένεια, να κάνουμε οτιδήποτε για να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να αφήσει ανεκμετάλλευτη αυτή την τενιστική άνοιξη του ελληνικού τένις."

Κύριε Σταματιάδη αφού σας ευχαριστήσω και σας ζητήσω να δεσμευτείτε να έχουμε άλλη μια συνάντηση και μετά το καλοκαίρι για να επανεκτιμήσουμε και να αυτοαξιολογηθείτε γι' αυτά που έχετε πει ως τώρα, θα σας αφήσω να κλείσετε αυτή την κουβέντα, γιατί θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα πρέπει να πει την τελευταία κουβέντα, που θα είναι και δεσμευτική για τη συνέχεια.

"Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία, το ραντεβού όντως θα το ξανακάνουμε. Αυτό που θα ήθελα να ζητήσω, είναι απ' όλη την οικογένεια του ελληνικού τένις, να επιδείξουμε όλοι μια σύνεση, μια ηρεμία, να βρούμε μια ισορροπία. Περάσαμε δύσκολες εποχές λόγω του κορωνοϊού, όλοι σήμερα έχουμε το άγχος, την πίεση των αγώνων, την πίεση του χρόνου, προσπαθούμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κάνουμε πολλά πράγματα. Ας μην πυροβολούμε μεταξύ μας. Πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε, να βρούμε την ισορροπία, να βρούμε τα πατήματά μας, ώστε πραγματικά να έχουμε ένα υγιές τενιστικό περιβάλλον.

Πρώτα απ' όλα πρέπει να χαιρόμαστε, να κάνουμε ευχάριστα αυτό που κάνουμε, τα παιδιά να παίζουν με ευχαρίστηση και χαμόγελο, οι προπονητές να έχουν ένα υγιές περιβάλλον που να ξέρουν ότι μπορούν να εξελιχθούν και οι ίδιοι μέσα απ' αυτό και εμείς που ασχολούμαστε ερασιτεχνικά και αφιερώνουμε τον χρόνο μας από την αγάπη μας γι' αυτό το άθλημα, να έχουμε μέσα μας μια ικανοποίηση, ότι βάζουμε ένα ακόμα λιθαράκι στην εξέλιξη αυτού του αθλήματος που λέγεται ελληνικό τένις, αλλά και για τα υπόλοιπα αθλήματα που ανήκουν στην Ομοσπονδία μας. Είναι βέβαιο ότι γρήγορα, πολύ πιο σύντομα απ' όσο πιστεύουν όλοι, το τένις θα έχει εξελιχθεί στην Ελλάδα ακόμα περισσότερο και θα έχει γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων, έτσι ώστε να μπορούμε να λέμε ότι το τένις είναι το άθλημα του Έλληνα."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots