ATP
Federer: "Μακάρι ο Djokovic να σπάσει όλα τα ρεκόρ" (vid)

 
Federer: "Μακάρι ο Djokovic να σπάσει όλα τα ρεκόρ" (vid)
© AELTC/Bob Martin
tn team Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 - 11:53

O Roger Federer μίλησε για τους Novak Djokovic και Rafael Nadal, το ντοκυμαντέρ του που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και την... ανακούφιση που του δίνει η απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

Ο Federer γυρνάει από στούντιο σε στούντιο αυτές τις μέρες, για τις ανάγκες της προώθησης του νέου του ντοκυμαντέρ: "Federer: Twelve Final Days", το οποίο κυκλοφόρησε στις 20 Ιουνίου από το Amazon Prime.

Πιο πρόσφατα, ο Ελβετός βρέθηκε στο podcast του Trevor Noah, "What Now?", όπου είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για σχεδόν μια ώρα.

Μεταξύ άλλων ο Ελβετός μίλησε:

Για την απόφαση να βιντεοσκοπήσει τις τελευταίες του μέρες ως επαγγελματίας τενίστας: "Το καλύτερο μέρος ήταν πως δεν χρειαζόταν να είναι ταινία. Το κάναμε απλά για εμάς, για να το αφήσω στα παιδιά μου, στην ομάδα μου, στους φίλους μου, να το ξαναδώ μια μέρα και εγώ. Πάντα ήμουν πολύ ευχάριστος και ανοιχτός με τα ΜΜΕ, πάντα ήταν χαρά μου να βγάζω φωτογραφίες και να μιλάω σε όλους, αλλά ό,τι είναι προσωπικό μένει προσωπικό. Κανείς δεν έρχεται στο σπίτι μου και είναι εκτός ορίων, γιατί ήθελα να κρατήσω τα παιδιά μου έξω όσο γινόταν. Φυσικά, έχουν έρθει και αυτά για να με δουν σε κάποια παιχνίδια, ο κόσμος τα βλέπει, αλλά προσπάθησα να το κρατήσω όσο γίνεται προσωπικό. Όταν τελείωνε η καριέρα μου, το ερώτημα ήταν: 'που θα αποσυρθώ;' Ήξερα πως κάποια στιγμή προς το καλοκαίρι το πόδι μου θα γινόταν καλύτερα και τότε κάποιοι άνθρωποι στο περιβάλλον μου σκέφτηκαν ότι ίσως θα ήθελα να καταγράψω τις τελευταίες στιγμές. Ποτέ δεν ήθελα να έχω ένα συνεργείο γύρω μου, δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι χειρότερο. Ένιωθα πως δεν το χρειαζόμουν αυτό στη ζωή μου και δεν το ήθελα. Τελικά αποφασίσαμε να το κάνουμε στο Λονδίνο, παίζοντας διπλά με τον Rafa (Nadal). Τότε μου τηλεφώνησε και ο Rafa και σκέφτηκα πως εφόσον ήταν για προσωπική χρήση, θα μπορούσα να έχω ένα συνεργείο γύρω μου, ήμουν πιο χαλαρός στην ιδέα."

Για τους μεγάλους του αντιπάλους, Djokovic, Nadal και Murray: "Μακάρι ο Novak να συνεχίσει να σπάει όλα τα ρεκόρ. Ελπίζω ο Murray να μπορέσει να παίξει όσο του επιτρέπει το ισχίο και να συνεχίσει να έχει αυτή τη δίψα. Ο Rafa γνώριζε επίσης πως ήταν σε μια δύσκολη κατάσταση και ελπίζω πως θα μπορέσει ακόμα να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα."

Για το αν έχει συνειδητοποιήσει πόσα έχει δώσει στο τένις: "Ναι, ειδικά όταν βλέπω στον τελικό του Roland Garros τον Alcaraz και τον Zverev να παλεύουν για 5 σετ, λέω: 'Το έκανα και γω αυτό'. Και το έκανα πολλές φορές! Είχα μια κουβέντα για το πως έχω παίξει 1.526 αγώνες στην καριέρα μου και συνειδητοποίησα πως έχω παίξει πολύ τένις και πολλούς 'μαραθωνίους'. Είμαι ανακουφισμένος που δεν χρειάζεται να το ξαναπεράσω αυτό! Είχε πλάκα, αλλά ειδικά προς το τέλος, θυμάμαι όταν έκανα ζέσταμα, τα διαλείμματα και τις επιστροφές στο ζέσταμα για να βγω να παίξω το παιχνίδι. Ήταν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Σκέφτεσαι, 'είναι τόσο σημαντικό; είναι μόνο τένις.' Ναι, είναι μόνο τένις, αλλά είναι η ζωή σου και έχεις προσπαθήσει να κάνεις το καλύτερο δυνατό μπροστά στον κόσμο. Τώρα, νιώθω πραγματικά ανακουφισμένος όταν βλέπω οποιονδήποτε αθλητή ή οποιοδήποτε άτομο να τα δίνει όλα, έχει όλο τον σεβασμό μου."

Για τη σημαντική υποστήριξη που είχε από τη σύζυγό του: "Πιστεύω πως έχει πραγματικά αγαπήσει το tour, την καριέρα μου, τα ταξίδια ακόμα και τις λογιστικές λεπτομέρειες. Είναι ο βράχος μου, το λέω μέσα από την καρδιά μου. Ήταν καταπληκτική στο πρώτο μισό της καριέρας μου, όταν δεν είχαμε παιδιά, αλλά και στο δεύτερο μισό, με τα παιδιά. Και πιστεύω πως ήταν πολύ δύσκολο για εκείνη στο τέλος, να με βλέπει να βασανίζομαι με το γόνατό μου. Μου είχε πει: 'Αυτός δεν είναι ο Roger που ξέρω, που μπορεί να συντρίψει τους πάντες.' Μπορούσε να δει τι περνούσα σε καθημερινή βάση. Οπότε όλοι μας ήμασταν πολύ ανακουφισμένοι στο τέλος."

Ολόκληρο το podcast:

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots