Παπαμιχαήλ στο ΤΝ: "Τα τελευταία 3 χρόνια έχω κάνει δουλειά για το μέλλον"

 
Δέσποινα Παπαμιχαήλ
Δέσποινα Παπαμιχαήλ
tn team Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 - 12:18

Επικοινωνήσαμε με τη Δέσποινα Παπαμιχαήλ λίγες μέρες μετά τον θρίαμβό της στο Τσάρλεστον, όπου κατέκτησε τίτλο σε τουρνουά 60.000 δολαρίων, και μας μίλησε για τις νέες προκλήσεις που έφερε αυτή η χρονιά, τη δουλειά των τελευταίων χρόνων που έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και τους στόχους της για το μέλλον.

Κάτι παραπάνω από μια εβδομάδα πριν, η Δέσποινα Παπαμιχαήλ κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο σε διοργάνωση 60.000 δολαρίων της ITF, μια σπουδαία επιτυχία που την έφερε και σε νέο career high, στο Νο.227 της παγκόσμιας κατάταξης (θα ανέβαινε πολύ κοντά στο Top 200, αλλά η ITF αποφάσισε να κόψει βαθμούς από το τουρνουά επειδή γινόταν παράλληλα με τα προκριματικά του Wimbledon και πολλές παίκτριες δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν).

Επικοινωνήσαμε μαζί της και μας μίλησε γι' αυτή την επιτυχία, τη γενικότερα πολύ καλή σεζόν που διανύει και βεβαίως την επόμενη μέρα, που φέρνει ακόμα υψηλότερους στόχους.


Τίτλος σε 60άρι, παρουσία σε κυρίως ταμπλό WTA στο Άμπου Ντάμπι -παραλίγο και στο Στρασβούργο- και σταθερά καλές εμφανίσεις σε δυνατά ITF όλη τη χρονιά. Αποτελεί έκπληξη για σένα η τόσο καλή χρονιά μέχρι τώρα; ή επειδή γνωρίζεις καλύτερα απ' τον καθένα μας τη δουλειά που κάνεις καθημερινά σου ήρθε πιο φυσικά και αναμενόμενα ίσως;

"Είναι μια χρονιά, δεν θα έλεγα έκπληξη, αλλά που ξεκίνησε με καινούριες προκλήσεις για μένα. Το τένις είναι ένα άθλημα που ανάλογα με τα αποτελέσματά σου παίζεις και σε ανάλογο επίπεδο. Το 2019 όταν πήγα στο νούμερο 258, προσαρμοστήκαμε στην καινούρια βαθμολογία, είδαμε πόσο κοντά ήμασταν στα Grand Slams οπότε και κάναμε μια πιο απαιτητική δουλειά με στόχο τα προκριματικα των Grand Slam. Το 2020 λόγω Covid και μιας εγχείρησης που έπρεπε να κάνω δεν μπόρεσα να παίξω πολλά τουρνουά και αποφασίσαμε να προπονηθούμε αρκετά και αυτό φάνηκε από την αρχή της χρονιάς. Μπήκα να παίξω με την Pliskova πιστεύοντας στον εαυτό μου και το ματς αυτό που έδωσε ώθηση και ήρθαν και θα έρθουν και άλλα αποτελέσματα."

Τι πιστεύεις ότι έχει βοηθήσει περισσότερο το παιχνίδι σου τον τελευταίο καιρό; Έχεις εντοπίσει κάποιο ή κάποια συγκεκριμένα στοιχεία στα οποία έχεις δουλέψει και βελτιωθεί (τεχνικά, σωματικά ή πνευματικά, οτιδήποτε) ή είναι δουλειά πολλών χρόνων που απλά έχει φανεί περισσότερο τώρα στα αποτελέσματα;

"Σίγουρα τα τελευταία 3 χρόνια έχω κάνει καλύτερη δουλειά, ή μάλλον δουλειά για το μέλλον και όχι για άμεσα αποτελέσματα. Είδαμε τένις υψηλού επιπέδου, αναλύσαμε παίκτριες και στατιστικά μεγάλων τουρνουά και δουλέψαμε πάνω σε όλα αυτά προσαρμόζοντας τα στο δικό μου παιχνίδι και στα δικά μου χαρακτηριστικά."

Είχαμε μιλήσει και στις αρχές της χρονιάς και τότε μας είχες πει πως μεγάλος στόχος είναι να μπορείς να πιάσεις μια θέση στα προκριματικά των Grand Slams. Έχοντας πλησιάσει αρκετά αυτόν τον στόχο σε σχέση με τότε, έχουν αναθεωρηθεί οι στόχοι σου για το υπόλοιπο της σεζόν ή παραμένουν ή ίδιοι;

"Ναι, ετσι είναι ο αθλητισμός. Με την επιτυχία μου στο Charleston ουσιαστικά μας έδωσε εγγύηση για τα προκριματικά του US Open και τώρα οι στόχοι είναι πιο υψηλοί. Με κύριο στόχο πάντα την καθημερινή δουλειά αλλά γνωρίζοντας ότι αν το κάνω αυτό θα μπορέσω να υλοποιήσω ακόμα υψηλότερους στόχους."

Τότε μας είχες πει ακόμα και για το πως τα πράγματα ήταν αρκετά μπερδεμένα και αβέβαια εξαιτίας της Covid-19 και πως λίγο-πολύ αυτό καθόριζε και το πρόγραμμά σου, κάπως βλέποντας και κάνοντας δηλαδή. Πλέον είναι καλύτερα τα πράγματα ή παραμένουν ακόμα αβέβαια; Επίσης, ανεξάρτητα με το που θα παίξεις, θα υπάρχουν πλέον στάνταρ περιορισμοί, bubbles και Covid tests. Έχεις εμβολιαστεί ή σκέφτεσαι να εμβολιαστείς; γιατί και αυτό μάλλον θα αποτελέσει εφόδιο για επιστροφή στην κανονικότητα τόσο για τους αθλητές/-ριες όσο και για τον κόσμο που βλέπουμε ξανά στα γήπεδα.

"Είναι αλήθεια ότι η αρχή της χρονιάς ήταν δύσκολη. Είχε λίγα τουρνουά ITF με αποτέλεσμα να πάνε όλες οι παίκτριες εκεί. Έπαιζα όμως καλά και περίμενα το καλοκαίρι που θα υπήρχαν περισσότερα τουρνουά και ευκαιρίες. Τα bubbles είναι δύσκολα αλλά χάρη σε αυτά μπορούμε να παίζουμε. Εγώ έχω εμβολιαστεί και είμαι υπέρ του εμβολιασμού όπως υπέρ του συντάσσεται και η χώρα μας και πιστεύω ότι έτσι θα μπορέσουμε σιγά σιγά να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα όχι μόνο για να υπάρχει κόσμος στα γήπεδα αλλά κυρίως για την υγεία του κόσμου."


Αυτή την εβδομάδα η Δέσποινα θα αγωνιστεί σε ακόμα ένα τουρνουά 60.000 δολαρίων, στο Αμστελφέιν, κοντά στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα της, απέναντι στη Γαλλίδα Chloe Paquet, μια παίκτρια που τώρα είναι στο Νο.255 της παγκόσμιας κατάταξης της WTA, αλλά έχει φτάσει έως το Νο.145 το καλοκαίρι του 2019.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots