Όταν ο Federer σήκωσε το Roland Garros (vid)

 
Όταν ο Federer σήκωσε το Roland Garros (vid)
Όταν ο Federer σήκωσε το Roland Garros (vid)
tennisnews team Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020 - 22:58

Σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια, ο Roger Federer κατέκτησε τον μοναδικό τίτλο του στο Roland Garros και συμπλήρωσε το Grand Slam καριέρας, μετά από 3 διαδοχικές ήττες στον τελικό του παρισινού major από τον μεγάλο του αντίπαλο, Rafael Nadal.

Για 4η συνεχόμενη χρονιά βρέθηκε στον τελικό του Roland Garros o Federer το 2009, παίζοντας απέναντι στον εξαιρετικό Robin Soderling που νωρίτερα στην διοργάνωση ανέκοψε το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο, Rafael Nadal. Ο Ελβετός μαέστρος, μετά από τρομερή προσπάθεια και επιμονή, κατάφερε να κατακτήσει τον μοναδικό του τίτλο στο Παρίσι και να φτάσει στο πολυπόθητο Career Slam.

O Federer έγινε ο 6ος μόλις τενίστας στην ιστορία που κατάφερε να σηκώσει τουλάχιστον μια φορά το καθένα από τα 4 συνολικά Grand Slam (σ.σ. στην λίστα αργότερα προστέθηκαν και οι Nadal και Djokovic), μετά από τι νίκη του στο Roland Garros.

Τι κι αν είχε πραγματοποιήσει την προετοιμασία του σε χωμάτινα court, τι και αν επαναπροσδιόριζε τις τακτικές του απέναντι σε αριστερόχειρες τενίστες, ο Rafael Nadal αποτελούσε ένα απροσπέλαστο εμπόδιο σε ολόκληρη την καριέρα του Federer στο Παρίσι.

Ο Ελβετός από το 2006 έως και το 2008 βρέθηκε σε 3 συνεχόμενους τελικούς γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες από τον Ισπανό, ενώ είχε ηττηθεί και στα ημιτελικά του 2005. Ο Roger δεν κατάφερε ποτέ να κατακτήσει παραπάνω από 1 σετ απέναντι στον κορυφαίο τενίστα που έχει πατήσει ποτέ στο χώμα στο συγκεκριμένο τουρνουά.

Το 2009 ο Nadal γνώρισε την αναπάντεχη και ιστορική του πρώτη ήττα στο τουρνουά από τον Soderling, στον 4ο γύρο. Ο εξαιρετικός Σουηδός, ο οποίος ανέκοψε το τρομερό ρεκόρ των 31 συνεχόμενων κερδισμένων αγώνων του Ισπανού στη διοργάνωση, βρέθηκε λίγες μέρες μετά στον τελικό, κερδίζοντας ακόμα τους Nikolay Davydenko και Fernando Gonzalez.

Η συνολική παρουσία του Federer στο τουρνουά έως και τον τελικό δεν ήταν η ιδανικότερη. Αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, δίνοντας μάλιστα 2 μάχες διάρκειας πάνω από 3 ώρες, που κρίθηκαν στα 5 σετ, απέναντι στους Tommy Haas (4oς γύρος) και Juan Martin Del Potro (ημιτελικά). Από τον Haas έχανε με 2-0 σετ και από τον Del Potro με 2-1 σετ. Μετά από αρκετά εμπόδια, τα οποία όμως ξεπέρασε στο τέλος, έφτασε για 4η συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του Γαλλικού Όπεν.

Ο Federer είχε ρυθμό από την αρχή απέναντι στον Robin Soderling, αντιμετώπισε συνολικά μόλις 2 break point τα οποία έσωσε με επιτυχία. Ήταν εξαιρετικός από την γραμμή του σερβίς βγάζοντας 16 άσους. Η μάχη ολοκληρώθηκε με 6-1, 7-6 (1), 6-4, έπειτα από 1 ώρα και 55 λεπτά, με τον 27χρονο τότε Federer να σηκώνει στον ουρανό του Παρισιού το Coupe des Mousquetaires για 1η φορά στην καριέρα του.

Ο Federer ήταν βαθύτατα συγκινημένος στην συνέντευξη που παραχώρησε μετά το τέλος της αναμέτρησης: "Αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη που έχω πετύχει ποτέ. Τώρα μπορώ να συνεχίσω την καριέρα μου χωρίς να ανησυχώ για το αν θα κατακτήσω ποτέ το Γαλλικό Όπεν."

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για τον Ελβετό και ο Soderling: "Μου έδωσε ένα μάθημα σήμερα για το πως να παίζω. Για εμένα είναι ο καλύτερος παίχτης στην ιστορία."

Αυτός ήταν ο 14ος τίτλος Grand Slam για τον Federer, που ισοφάρισε εκείνη τη μέρα το ρεκόρ του Pete Sampras, ο οποίος ήταν έως τότε πρωτοπόρος στην λίστα με τις περισσότερες κατακτήσεις. Λίγες εβδομάδες μετά τον ξεπέρασε, κατακτώντας και το Wimbledon.

Μέχρι και σήμερα ο Roger δεν κατάφερε να κερδίσει άλλο τίτλο στο Παρίσι, παρότι το 2011 έδωσε ακόμα μια φορά το παρόν στον τελικό, χάνοντας και πάλι από τον Rafael Nadal.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots