ATP
Federer: "Έλεγα στον εαυτό μου ότι είναι μόνο τένις"

 
Federer: "Έλεγα στον εαυτό μου ότι είναι μόνο τένις"
tn team Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 - 16:49

Ο Roger Federer μίλησε για τη ζωή του μετά το τένις, με την οποία είναι πολύ ικανοποιημένος και χαρούμενος, αποκάλυψε τη νοοτροπία που έδειξε και που τον βοήθησε να μην δυσκολευτεί στη μετάβαση προς το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας, ενώ σχολίασε και το Roland Garros.

Όλα αυτά σε δηλώσεις του για το Extra, που συνάντησε χθες τον Ελβετό θρύλο στο Tribeca Film Festival, όπου προβλήθηκε για πρώτη φορά το νέο ντοκυμαντέρ του, με τίτλο "Federer: Twelve Final Days", το οποίο αφορά τις 12 τελευταίες μέρες του στο tour.

Για το ντοκυμαντέρ, που σε λίγες μέρες θα βγει και στο Amazon Prime (20/06: "Αυτή η ταινία ήταν ένα προσωπικό μου ταξίδι, οπότε είναι υπέροχο να μπορώ να το μοιράζομαι και να γιορτάζω την καριέρα μου για μια ακόμα φορά. Είναι σαν ψυχοθεραπειά για μένα και είμαι ενθουσιασμένος που θα το δει και ο κόσμος."

Για τη ζωή του μετά το τένις: "Η συνταξιοδότηση είναι τέλεια, όλα πάνε καλά. Ήμουν άτυχος με το γόνατό μου, το γόνατο πήγαινε από το κακό στο χειρότερο οπότε είχα ήδη πάρει μια καλή γεύση του πως θα είναι, μένοντας περισσότερες ώρες στο σπίτι. Αλλά πηγαίνει καλά, είμαι πολύ χαρούμενος με τη ζωή μου. Έχουμε τέσσερα πανέμορφα παιδιά, τα δίδυμα αγόρια τώρα είναι 10 και τα κορίτσια 14. Ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο, περνάμε πολύ καλά και προφανώς τους βοηθάω και με το σχολείο. Επίσης τρέχουν και κάποια πρότζεκτ, όπως το ντοκυμαντέρ. Πάντα έχω κάτι να κάνω και αυτό είναι πολύ καλό."

Για το τέλος της καριέρας του με τον τραυματισμό στο γόνατο: "Πάντα ήξερα ότι θα μπορούσε να τελειώσει με έναν τραυματισμό και θύμιζα στον εαυτό μου ότι είναι μόνο τένις. Κάθε φορά που κέρδιζα έναν αγώνα ή ένα τουρνουά ειδικότερα, ήξερα ότι μπορεί να είναι η τελευταία φορά. Πάντα πρέπει να έχεις μια ζωή εκτός τένις, όπου ξέρεις ότι θα είσαι στο σπίτι και δεν θα είσαι πια επαγγελματίας τενίστας. Αυτή η νοοτροπία με βοήθησε να μην ανησυχώ τόσο για τη ζωή μου μετά το τένις. Ήταν πολύ καλή η μετάβαση. Είμαι πολύ χαρούμενος."

Για το τι θα έλεγε στον εαυτό του όταν ήταν ένα νέο ball kid στην Ελβετία: "Να ετοιμαστεί για μια υπέροχη ζωή και ένα απολαυστικό ταξίδι, πολλές φορές στο προσκήνιο, ή κάτω από πίεση, να προσπαθήσει να σώσει break points, ή να προσπαθεί να πει τα κατάλληλα λόγια σε ένα κόκκινο χαλί ή μια συνέντευξη τύπου. Αλλά θα περάσεις υπέροχα, θα ήλπιζες κατά μια έννοια να κρατήσει για πάντα, αλλά όλα πρέπει να έχουν ένα τέλος. Είμαι χαρούμενος που κράτησε για τόσο πολύ και όλα αυτά στο προσκήνιο, στα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου. Ήταν μια ονειρική καριέρα, δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος."

Για τον ρόλο της συζύγου του σε όλο αυτό: "Το καλό είναι πως όταν ξεκινήσαμε να βγαίνουμε ήμουν 18,5-19 χρονών. Ήμουν πολύ νέος, ουσιαστικά έχω περάσει όλη μου τη ζωή μαζί της. Στο πρώτο μισό της καριέρας μου χωρίς παιδιά, στο δεύτερο με τα παιδιά, τα νούμερα είναι τρελά. Προφανώς τώρα η ζωή μας είναι πολύ διαφορετική, αλλά έχουμε επιστρέψει στις ρουτίνες και είναι καλύτερες ρουτίνες. Δεν έχω αγώνα την επόμενη μέρα, δεν πρέπει να προπονηθώ, όλα είναι πιο χαλαρά στο σπίτι. Βέβαια τα παιδιά μας κρατούν απασχολημένους όλη την ώρα. Το σχολείο σ' αυτή την ηλικία γίνεται αρκετά απαιτητικό κι έτσι προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε."

Για τον τελικό του Roland Garros: "Ήταν εκπληκτική νίκη για τον Carlos (Alcaraz), επίσης πολύ καλό ματς από τον (Alexander) Zverev. Και οι ημιτελικοί ήταν φανταστικοί. Μου αρέσει να βλέπω το Roland Garros, όπως και οποιοδήποτε τουρνουά τέτοιας σημασίας. Χθες δεν μπόρεσα να δω τον τελικό γιατί έδινα μια ομιλία στο Dartmouth College. Αλλά η καριέρα του Carlos είναι ήδη σπουδαία. Το τένις είναι σε καλά χέρια με όλους αυτούς τους νέους παίκτες που έρχονται. Είμαι ακόμα μεγάλος φαν του τένις και βλέπω κάθε μέρα τα αποτελέσματα."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots