AO17: ’H επιστροφή των 30+ οι ψηλές και τα κιλάκια τους"

 
Roger Federer
Roger Federer Φωτογραφία: Youtube/Australian Open Tv
tennisnews team Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 - 10:26


Ο προπονητής τένις και personal trainer, Δημήτρης Καναβαράκης παρακολουθεί το φετινό Αυστραλιανό Όπεν και κάνει ορισμένες διαπιστώσεις: 
Σήμερα νωρίς το πρωί (σ.σ. Τετάρτη 25/1/17) και μετά τη νίκη του Ντιμιτρόφ αλλά και της Λούσιτς – Μπαρόνι, συνειδητοποίησα κάποια πράγματα που έχουν συμβεί έως και τους ημιτελικούς του Αυστραλιανού και είπα να τα ποστάρω στο τοίχο μου στο facebook, όπως πολλές φορές άλλωστε συνηθίζω να κάνω.
  Η απήχηση όμως του συγκεκριμένου ποστ ήταν αρκετά μεγάλη, μιας και όντως κάποια πράγματα είναι αρκετά παράξενα, αλλά έχουν και τη πλάκα τους, και έτσι σκέφτηκα να γράψω ένα μικρό αρθράκι σχετικό με αυτά. Ιδού λοιπόν κάποιες διαπιστώσεις:

ΝΟ 1 : Ο Μέσος όρος ηλικίας των αντρών στους ημιτελικούς είναι τα 31,125 χρόνια και στο ταμπλό των γυναικών τα 33,5 χρόνια παρακαλώ!

Σε ένα παλιότερο άρθρο μου "Το τένις  γερνάει" στη στήλη μου "Power Fitness 4 Tennis" στις 06 Μαρτίου 2014 είχα εξηγήσει πολύ ξεκάθαρα αυτό που συμβαίνει στο φετινό Αυστραλιανό του 2017 σχετικά με τις  ηλικίες.

Αν ανατρέξετε στο άρθρο αυτό λοιπόν  είναι πολύ εύκολο να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό και νομίζω ότι δεν χρειάζεται περισσότερο ανάλυση!

Εν κατακλείδι όμως και πολύ περιληπτικά: Τα αποτελέσματά αυτά μας υποδεικνύουν ότι η αλλαγή οφείλεται κυρίως στα αποτελέσματα των νεαρών αθλητών, που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν ψηλά, παρά στην αυξημένη συνολική διάρκεια της σταδιοδρομίας.

ΝΟ 2: Ενώ το 80% στο tour παίζει backhand με 2 χέρια, οι 3 στους 4 στους ημιτελικούς χρησιμοποιούν backhand με ένα χέρι!

Η εξήγηση φυσικά είναι πολύ εύκολη. Τα backhand του Ρότζερ, του Σταν αλλά και του Γκριγκόρ είναι καταπληκτικά, σε μια επιφάνεια που δεν είναι και τόσο πολύ γρήγορη και έτσι δεν έχουν θέμα αντίδρασης στην δύναμη και την ταχύτητα,  ενώ παράλληλα η ποιότητα του backhand slice τους ειδικά στις επιστροφές και στις άμυνες είναι τεράστιο όπλο που έχει μπερδέψει τελείως όλους τους αντιπάλους τους!

ΝΟ 3: Ο μέσος όρος ύψους των γυναικών στους ημιτελικούς είναι 1 μέτρο και 81 εκατοστά ενώ στο ταμπλό των αντρών μόλις μόνο 5 πόντους παραπάνω στο 1.86!!!

Είναι σοκαριστικό αυτό αλλά και τυχαίο νομίζω, διότι ναι μεν φυσικά και πιστεύω, ότι το να είσαι ψηλή παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά στο γυναικείο τένις δε, όλες μπορούν να διακριθούν, μιας και το βασικότερο ρόλο στο γυναικείο tour πλέον, παίζει η δύναμη, η ψυχολογία και η κορύφωση που η κάθε παίχτρια έχει από τουρνουά σε τουρνουά ! 

Όσον αφορά το μέσο όρο των αντρών που δεν είναι πολύ ψηλός σε σχέση με το γενικό μέσο όρο του top100 που είναι πλέον στο 1,91, φυσικά και υπάρχουν πολλές εξηγήσεις όπως π.χ. η αργή σχετικά επιφάνεια που δεν ευνοεί τους πολύ ψηλούς, η τεράστια ποιότητα των 4 ημι-φιναλιστ και πολλά άλλα.

NO 4: Ο Μέσος όρος βάρους των γυναικών είναι τα 70 κιλά! Τώρα θα μου πείτε: "Εντάξει ρε coach ψηλές είναι οι κοπέλες πόσα κιλά να είναι δηλαδή;" Κλαίω από τα γέλια όταν σκέφτομαι ότι όταν οι άντρες τενίστες σηκώνουν τη μπλούζα τους για να σκουπιστούν από τον ιδρώτα βλέπεις 6 ή 8 κοιλιακούς, σε σχέση με τις γυναίκες που ούτε καν τους περνάει από το μυαλό να κάνουν κάτι παρόμοιο!

Φυσικά και δεν είμαι μισογύνης, άλλωστε κόρη έχω κι εγώ, αλλά αυτό με τα πολλά παραπάνω κιλά είναι σήμα κατατεθέν στο άθλημα μας!

Είναι πολύ "power game" το γυναικείο τένις και όπως προανέφερα η δύναμη είναι το πρωταρχικό στοιχείο για να παίξεις καλά σε κορυφαίο επίπεδο, οπότε τα "παραπανίσια" δεν παίζουν και τόσο μεγάλο ρόλο όπως σε άλλα αθλήματα! Για του λόγου το αληθές αρκεί να δείτε την Αμερικάνα Taylor Townsend πρώην νο1 του κόσμου στα juniors και νυν 130 στις γυναίκες για να καταλάβετε τι εννοώ! 

Άσχετο με τα παραπάνω για να αλλάξω θέμα: Tα 8 αγόρια στα juniors και τα 8 κορίτσια στα προημιτελικά είναι από 14 χώρες! Τρελός πλουραλισμός, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά! Μόνο η Γαλλία έχει 2 αγόρια και η Ρωσία 1 αγόρι και 1 κορίτσι!

Μακάρι, τουλάχιστον στα juniors να το ξαναδούμε αυτό. Όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο…όλοι μέχρι τα 18; Θα δείξει…!!!

Δεύτερο άσχετο και τελειώνω. Όλοι μα όλοι (φυσικά κι εγώ) εκτός φυσικά τη κοπέλα του Σταν, τους γονείς του Γκριγκόρ, άντε και το Μαράκι (Σαράποβα), θέλουν να δουν Ρότζερ εναντίον Ράφα στον τελικό! Άντε καλή διασκέδαση σε όλους και με τη νίκη (ROGER) ☺ …!!! 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots