SMART TRAINING

 
Gael Monfils
Gael Monfils Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 - 15:32

Φίλες και φίλοι ζούμε και βιώνουμε την καλύτερη εποχή για το ελληνικό τένις με τις επιτυχίες του Στέφανου και της Μαρίας, με το άθλημα να έχει περισσότερη δημοσιότητα από ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και στα social media και νομίζω ότι έχει φτάσει ο καιρός να ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το τοπίο! Γράφει ο Δημήτρης Καναβαράκης

Η επιστήμη της προπονητικής συνεχώς προχωράει, εξελίσσεται, καινούργια δεδομένα, πρωτοποριακές ιδέες καθημερινά κάνουν την εμφάνισή τους και αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα πρέπει πάση θυσία να διαβάσουμε, να ψάξουμε, να ασχοληθούμε, να ανοίξουμε το μυαλό μας και να βελτιωθούμε, βοηθώντας έτσι τις νέες γενιές των αθλητών και των αθλητριών να έχουν μια ευκαιρία και αυτοί στο όνειρο!

Δυστυχώς πρέπει όλοι να καταλάβουν επιτέλους πως καλός προπονητής δεν είναι αυτός που ξέρει να χτυπάει καλά τη μπάλα, στέκεται στην απέναντι πλευρά του γηπέδου ζητώντας από τον αθλητή του να είναι σταθερός χωρίς λάθη στα 55 από τα 60 λεπτά που κρατάει το μάθημα και στο 25ο συνεχόμενο χτύπημα να του λέει "ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ"!

Έχουμε μπερδέψει τους όρους προπονητή και sparring partner αν και ακόμα και ο sparring partner θα έκανε πιο έξυπνη προπόνηση!

Έξυπνη προπόνηση; Τι είναι άραγε έξυπνη προπόνηση και που βασίζεται;

Η πολύ θεωρία είναι κάτι όμορφο αλλά και βαρετό συνάμα και έτσι επειδή όλα στην εποχή μας έχουν να κάνουν με αριθμούς και κατά βάση με την επιστήμη της στατιστικής όλα έχουν γίνει πιο κατανοητά και ευκολοδιάβαστα!

Η έξυπνη λοιπόν προπόνηση όπως και σε όλα πλέον τα αθλήματα βασίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό σε αυτή την επιστήμη βοηθώντας να κατανοήσουμε τις αλλαγές που έρχονται στο παιχνίδι και ανάλογα να πράξουμε με τα κατάλληλα προπονητικά πλάνα τις εφαρμογές και τις προσαρμογές μας.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι εννοώ ρίχνοντας μια ματιά στο παρακάτω πίνακα

Rally Length: Australian Open 2015-2019

Βλέπουμε λοιπόν ότι ήδη από το 2015 έως και το τωρινό Αυστραλιανό του 2019 το ποσοστό των ραλλυ από 0-4 ανταλλαγές αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό φτάνοντας το 70.4% το 2019, σε αντίθεση με τα ραλλυ μεταξύ 5-8 που αποτελούν μόλις το 19,6% και ακόμα λιγότερο τα ραλλυ πάνω από 9 χτυπήματα που αποτελούν μόλις το 10% του αγώνα.

Τι πάει να πει αυτό όμως με πολύ απλά λόγια;

Ο πίνακας λοιπόν παραπάνω υποδηλώνει το πώς πρέπει να οργανώσουμε την προπόνησή μας έτσι ώστε να είμαστε προπονητές της εποχής που ζούμε.

Είναι ένα πολύ δυνατό καμπανάκι για όλους εκείνους που νομίζουν ότι η προπόνηση της σταθερότητας και μόνο αυτή πρέπει να αποτελεί το ζητούμενο και όχι η προπόνηση ειδικών patterns που περιλαμβάνουν προπόνηση serve, return αλλά και 1ης και 2ης μπάλας μετά από αυτά τα 2 χτυπήματα.

Είναι ανώφελο να προπονείς στο 90% στην προπόνηση κάτι το οποίο συμβαίνει μόνο 10% μέσα στον αγώνα!

Φυσικά όλοι σας πολύ λογικά θα σκεφτείτε ότι τα όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στο υψηλότερο επίπεδο του τένις εκεί που οι αθλητές και οι αθλήτριες είναι δυνατοί, πολύ γρήγοροι με άρτια τεχνική κατάρτιση, σερβίρουν απίστευτα υποδέχονται το ίδιο καλά και μπορούν πολύ απότομα να εκτελέσουν winners από παντού.

Έτσι ακριβώς σκέφτηκα κι εγώ αλλά το έψαξα και φυσικά βρήκα την απάντηση στο παρακάτω πίνακα!


Rally Length 0-4 Across Various Age Groups and Levels - Courtesy of Brain Game Tennis.

Βλέπετε λοιπόν ξεκάθαρα ότι φυσικά και υπάρχει μεγάλη διαφορά στα στατιστικά όσο η ηλικία είναι μικρότερη αλλά σε καμία περίπτωση το ποσοστό ακόμα και στην κατηγορία των 12 δεν πέφτει κάτω από το 55% στα ραλλυ 0-4.

Πολύ απλά λοιπόν και αν θέλουμε να μιλήσουμε καθαρά επιστημονικά, η προπόνηση μας πρέπει να είναι μοιρασμένη για μένα ως εξής: 40% προπόνηση σταθερότητας και 60% προπόνηση που θα μαθαίνει στον αθλητή το πώς παίζονται τα πρώτα 4 χτυπήματα του αγώνα και τα οποία στην ουσία αποτελούν και την τακτική αλλά και το στυλ που έχει ο κάθε παίχτης.

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό αναλυτή σε καμία περίπτωση αλλά σίγουρα δεν μου αρέσει να αφήνω τίποτα στην τύχη και να μένω μακριά από τις σύγχρονες  εξελίξεις και θα παραθέσω ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα με το οποίο ελπίζω όλοι σας να καταλάβετε την αξία του "θέλω να γίνω καλύτερος και να προσφέρω ενώ συνάμα πρέπει να παραμένω ταπεινός’"

Πριν λίγες μέρες επισκέφτηκε την ακαδημία μας ένας πολύ μεγάλος προπονητής, φίλος του Γιώργου Καλοβελώνη, ο Bob Brett. (Bob Brett is an Australian tennis coach. Brett has spent 24 years at the ATP circuit coaching tennis players such as Boris Becker, Goran Ivanišević, Andrei Medvedev, Mario Ančić, and Marin Čilić.)

O Bob λοιπόν μπήκε στο γήπεδο και έκανε μάθημα σε έναν αθλητή της ακαδημίας μας το οποίο και παρακολούθησα ευλαβικά και με τον απόλυτο σεβασμό ανοίγοντας τα μάτια μου και τα αυτιά μου όσο περισσότερο γινόταν έτσι ώστε να αρπάξω κάθε λέξη αλλά περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο δίδαξε τον αθλητή μας.

Ήταν υπέροχο το συναίσθημα και απολαυστικό, πρώτον να βλέπεις με πόση αγάπη και πάθος ένας τόσο αναγνωρισμένος προπονητής στην ηλικία των 65 χρόνων έκανε το μάθημα και δεύτερον ενώ είπε στο 90% γνωστά πράγματα, η σοφία του μέσα από την εμπειρία που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια στο γήπεδο έκαναν τον τρόπο του μοναδικά επιβλητικό!

Τελειώνοντας θα παραθέσω ένα ακόμη πίνακα που καταρρίπτει όλα αυτά που νομίζετε για τον Nole μιας και θα καταλάβετε όλοι σας βλέποντας τα στατιστικά, γιατί και πως ο  Djokovic σε αντίθεση με αυτά που πιστεύετε κερδίζει τους αγώνες του!

Novak Djokovic's Seven Matches: Rally Length Points Won & Lost

Σύντομα κοντά σας και πάλι με ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που θα αφορά την ανάπτυξη της προπόνησης ανάλογα με τις ικανότητες του αθλητή ή της αθλήτριας μας : "Personalization Skills Training"

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots