Αξιολόγηση Φυσικής Κατάστασης Αθλητών Τένις

 
Αξιολόγηση Φυσικής Κατάστασης Αθλητών Τένις
Αξιολόγηση Φυσικής Κατάστασης Αθλητών Τένις
tennisnews team Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 - 11:29

Θέλεις να μάθεις σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η φυσική σου κατάσταση όσον αφορά τις ικανότητες που πρέπει να έχεις για το άθλημα του τένις;

Ο Δημήτρης Καναβαράκης μπορεί πλέον να σου δώσει απάντηση έγκυρα, αξιόπιστα και αντικειμενικά.

Μια μοναδική δέσμη από τεστ που ανέπτυξε μέσα από μετρήσεις και αξιολογήσεις από το 2007 έως και σήμερα σε Έλληνες αθλητές και αθλήτριες του τένις κάθε επιπέδου, από την ηλικία των 10 έως και των 50 ετών, βασισμένη όμως και σε διεθνείς νόρμες (στάνταρτς) , μπορεί να σε βοηθήσει υπεύθυνα να μάθεις το επίπεδο σου, έτσι ώστε ανάλογα να διαμορφώσεις το προπονητικό σου πρόγραμμα.

Η δέσμη (τεστς) αυτή μπορεί να γίνει μεμονωμένα ή ακόμα και ομαδικά σε συνεργασία με συλλόγους ή tennis clubs που πραγματικά ενδιαφέρονται να βοηθήσουν και να αξιολογήσουν τους παίχτες τους ή τα μέλη τους, παρέχοντας τους υψηλού προδιαγραφών υπηρεσίες.

Η δέσμη είναι πολύ απλή, δεν απαιτεί απολύτως κανένα ακριβό εξοπλισμό για την διεξαγωγή των τεστς και μπορεί να εκτελεστεί και από τον υπεύθυνο φυσικής κατάστασης του συλλόγου ή του club μέσα σε ένα γήπεδο τένις.

Στη σύνεχεια οι μετρήσεις θα δοθούν στον Δημήτρη Καναβαράκη έτσι ώστε να γίνει η αξιολόγηση τους και οι αντίστοιχες προτάσεις για βελτιώσεις στο πρόγραμμα για τον κάθε ένα ή καθεμία ξεχωριστά.

Το κίνητρο για την συγγραφή αυτού του άρθρου ήταν ένα και μοναδικό.

Ήταν οι απορίες που κατά καιρούς μου είχαν δημιουργηθεί σαν καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Personal Trainer και προπονητής τένις, που εστιάζονταν στην αξιολόγηση της προπόνησης που εφάρμοζα στους αθλητές μου, είτε αυτή απευθύνονταν σε αθλητές και αθλήτριες υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού, είτε σε απλούς club players.

Οι απορίες αυτές και τα ερωτηματικά που μου δημιουργούσαν ήταν του τύπου, άραγε γιατί και σε ποιον βαθμό πρέπει να βελτιωθούν στην τάδε φυσική ικανότητα για να επιτύχουν καλύτερη επίδοση, άραγε είναι έγκυρο και αξιόπιστο το τεστ που χρησιμοποιώ ή ακόμη η τάδε ικανότητα είναι αρκετά ανεπτυγμένη σε σχέση με τους κορυφαίους αθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο;

Η έλλειψη των γνώσεων είχε σαν αποτέλεσμα να μη μπορώ να δώσω πάντα μια σαφή απάντηση αλλά με την πάροδο του χρόνου, με το κατάλληλο διάβασμα, την καθημερινή τριβή με το αντικείμενο των μετρήσεων και της αξιολόγησης έφθασα στο σημείο πλέον να μπορώ να μετρώ και να αξιολογώ τα αποτελέσματα που παίρνω από τις μετρήσεις αυτές.

Αυτό λοιπόν θέλω να μοιραστώ μαζί σας, υπεύθυνα και αξιόπιστα προτείνοντάς σας σοβαρές και μοναδικές λύσεις στον πολύ δύσκολο και σχετικά άγνωστο για τα ελληνικά δεδομένα τομέα που λέγεται "Τεστ & Μετρήσεις" για το άθλημα του τένις!

Δυστυχώς ή ευτυχώς ο ΚΦΑ είναι υποχρεωμένος να κάνει εκτιμήσεις για τους αθλητές του, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα έχουν επιπτώσεις στο μέλλον τους.

Αυτό το υψηλό καθήκον πρέπει να πραγματοποιείται με αντικειμενικότητα και αμεροληψία.

Ο κάθε αθλητής, η κάθε αθλήτρια είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και απαιτεί ξεχωριστή μεταχείριση. Η κύρια αποστολή του ΚΦΑ ή τέλος πάντων του υπεύθυνου για την φυσική κατάσταση των αθλητών και των αθλητριών σε ένα σύλλογο ή ένα club τένις ή και μεμονωμένα, είναι να μπορεί να διαγνώσει τις ανάγκες του καθενός για να δώσει το κατάλληλό πρόγραμμα με τις κατάλληλες οδηγίες και να το προσαρμόσει ανάλογα ώστε να εκπληρωθούν οι ανάγκες αυτές.

Ποια είναι η  απάντηση λοιπόν στο πως μπορεί αυτό να γίνει πραγματικότητα αφού όλοι είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους;

Η απάντηση είναι, με την χρήση τεστ και μετρήσεων και διάφορων στατιστικών μεθόδων για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από αυτές τις μετρήσεις.

Βεβαίως τα τεστ δεν αντικαθιστούν την προπόνηση αλλά εκείνο όμως που επιτυγχάνουν είναι να κάνουν την προπόνηση πιο συγκεκριμένη και πιο ολοκληρωμένη.

Μια ερμηνεία των σχετικών όρων που συνήθως χρησιμοποιούνται σαν ταυτόσημοι, ενώ στην πραγματικότητα έχουν ο καθένας καθορισμένη έννοια με συγκεκριμένες διαφορές η μία από την άλλη θα προσπαθήσω να σας δώσω ευθύς αμέσως.

Τεστ είναι το μέσον με το οποίο διαπιστώνεται η παρουσία ή η έλλειψη μιας ιδιότητας.

Μέτρηση είναι η πράξη της εξακρίβωσης της ποσότητας μιας ιδιότητας.

Αξιολόγηση είναι η εκτίμηση ή ο καθορισμός της αξίας ή του μεγέθους μιας ιδιότητας σε σχέση με ένα προκαθορισμένο κριτήριο. 

Το επιτόπιο άλμα λοιπόν είναι ένα "εργαλείο" (τεστ)  με το οποίο ο ΚΦΑ μετρά την αλτική ικανότητα του αθλητή.

Η αξιολόγηση γίνεται όταν το σκορ του αθλητή συγκρίνεται με ένα προκαθορισμένο κριτήριο, όταν δηλαδή το σκορ ερμηνεύεται σε σχέση με τα σκορ άλλων αθλητών σε πανελλήνιες ή ακόμα και σε διεθνείς νόρμες (στάνταρτς).

Από την ερμηνεία των όρων βλέπουμε ότι το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση είναι να καθορισθεί σαφώς ο στόχος του προγράμματος και επίσης η δυνατότητα ανά πάσα στιγμή ο ΚΦΑ να μπορεί να ελέγξει την επιτυχία ή μη της μεθόδου που ακολούθησε.

Τα τεστ, οι μετρήσεις και η αξιολόγηση αυτών μας βοηθάνε:

1.Ταξινόμηση – κατάταξη των αθλητών/τριων

2.Εκτίμηση του επιπέδου των αθλητών/τριών

3.Μέτρηση της βελτίωσης των αθλητών/τριών

4.Εξεύραση αντικειμενικών  κριτηρίων για την βαθμολογία τους

Σε ένα όμως τόσο πολύπλοκο άθλημα όπως είναι το τένις, που ο ΚΦΑ ενδιαφέρεται για την μέτρηση όχι μόνο μιας μεμονωμένης ικανότητας αλλά για μία ολόκληρη σειρά ικανοτήτων που απαιτούνται, είναι προφανές ότι ο μοναδικός τρόπος για να μετρήσεις και στη συνέχεια να αξιολογήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια δέσμη από τεστ.

Πάλι όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατασκευασθεί μια δέσμη από τεστ που να μετρά όλες αυτές τις ικανότητες. Οι λόγοι είναι καθαρά πρακτικοί. Μια τέτοια δέσμη θα αποτελείται από ένα τεράστιο αριθμό τεστ, γεγονός που σημαίνει ότι θα ήταν ουσιαστικά ανέφικτη η εφαρμογή της σε μια μεγάλη ομάδα ατόμων λόγω του χρόνου και των χώρων που θα απαιτούσε η εκτέλεση της και ακόμη λόγω της κόπωσης που θα επέφερε στους εξεταζόμενους με αναπόφευκτη συνέπεια την αλλοίωση των αποτελεσμάτων τους. Υποχρεωτικά λοιπόν θα πρέπει να γίνει μια επιλογή από έναν σχετικά μικρό αριθμό από τεστ που μετρούν τις ανάλογες ικανότητες.

Για να αρχίσω πλέον να γίνομαι πιο συγκεκριμένος και φυσικά  όσον αφορά το άθλημα του τένις, αυτό που κατάφερα να δημιουργήσω, ήταν να αναπτύξω μια δέσμη από 8 τεστ, που μετρούν τις βασικές φυσικές ικανότητες αλλά που τελικά στο σύνολο τους μας δίνουν αποτελέσματα τα οποία μετά την αξιολόγηση τους, η εικόνα που έχουμε είναι πολύ ξεκάθαρη για το κατά πόσο ο αθλητής που εξετάζεται είναι σε καλή φυσική κατάσταση έτσι ώστε να μπορεί λιγότερο ή περισσότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αθλήματος.

Τα τεστ που έχω χρησιμοποιήσει είναι πολύ σημαντικό ότι δεν απαιτούν απολύτως κανένα εξειδικευμένο εξοπλισμό και μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα γήπεδο τένις.

Το κόστος λοιπόν είναι πολύ χαμηλό και το μόνο που χρειάζεται είναι μια καλή αξιολόγηση.

Μετά από 10 χρόνια μετρήσεων (2007-2017) σε Έλληνες αθλητές και αθλήτριες κάθε επιπέδου, ηλικίας 10 έως και 50 χρονών, έχω καταφέρει και δημιουργήσει ένα τεράστιο φάκελο με νόρμες (στάνταρτς) για κάθε ηλικία και επίπεδο και σε συνάρτηση πάντα με διεθνείς νόρμες και στοιχεία, που με έρευνα συλλέγω από το διαδύκτιο, μπορώ να αξιολογήσω με εγκυρότητα, αξιοπιστία και αντικειμενικότητα το κάθε αποτέλεσμα.

Τελειώνοντας θέλω να αναφέρω ότι η δέσμη των τεστ που έχω αναπτύξει και κατασκευάσει δεν αντικαθιστά κανένα από όλα τα εργομετρικά τεστ που γίνονται στα εργαστήρια από εξειδικευμένους εργοφυσιολόγους, τους οποίους και ιδιαίτερα εκτιμώ, εμπιστεύομαι και συμβουλεύομαι, τα οποία σαφώς και είναι αποδεκτά, αρκεί η αξιολόγηση τους να σχετίζεται με νόρμες (στάνταρτς) αθλητών και αθλητριών του τένις και όχι υπόλοιπων αθλημάτων. 

Δημήτρης Καναβαράκης

Ερέτην χρήναι πρώτα γενέσθαι πριν πηδαλίοις επιχειρείν.

Αριστοφάνης, 445-386 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας κωμωδιογράφος – Ιππής
Μτφρ: Πρέπει πρώτα να έχεις γίνει κωπηλάτης πριν πάρεις στα χέρια σου το τιμόνι.

 


Dimitris Kanavarakis - ©tennisnews.grΟ Δημήτρης Καναβαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Ιουνίου του 1968. Το 1990 αποφοιτά ως αριστούχος από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής στις ειδικότητες αντισφαίρισης (tennis) και κολύμβησης ενώ η διπλωματική του εργασία με θέμα την «Ψυχολογία στο Tennis» γίνεται επίσημο σύγγραμμα της βιβλιοθήκης της σχολής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Το 1991 παίρνει μεταπτυχιακό στο Sheffild University (MSc in Sports Marketing) και το 2004 μεταβαίνει στη διάσημη ακαδημία του Pat Etcheberry (Florida, USA) εξειδικευμένη για γυμναστές που ασχολούνται με το τένις  από την οποία και αποφοιτά μετά από 3 μήνες εξαντλητικής προσπάθειας, σπουδάζοντας δίπλα σε πολύ μεγάλα ονόματα όπως ο Jim Courier και η Justine Henan. To 2008 επιλέγεται από την ΕΦΟΑ ως γυμναστής της εθνικής μας ομάδας ανδρών στο Davis Cup αλλά και των επίλεκτων juniors (αγόρια & κορίτσια) στις εφηβικές εθνικές ομάδες.

Το πλούσιο βιογραφικό του κ. Καναβαράκη μπορείτε να κατεβάσετε εδώ.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots