ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΝΙΣ - Ιδέες και προτάσεις για την επόμενη κρίσιμη 5ετία

 
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΝΙΣ -  Ιδέες και προτάσεις για την επόμενη κρίσιμη 5ετία
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΝΙΣ - Ιδέες και προτάσεις για την επόμενη κρίσιμη 5ετία
tennisnews team Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 - 14:23

Φίλες και φίλοι, όλοι όσοι ασχολούμαστε με το τένις στη χώρα μας έχουμε καταλάβει πλέον ότι η στιγμή που το Ελληνικό τένις μπορεί να μπει στα σπίτια όλων των Ελλήνων έχει έρθει.

Γράφει ο Δημήτρης Καναβαράκης

Οι επιτυχίες του Στέφανου αλλά και της Μαρίας έχουν βοηθήσει τόσο πολύ να αναδειχθεί το άθλημα μας και το μόνο που απομένει είναι να γίνουν οι σωστές κινήσεις από την πλευρά της ΕΦΟΑ,  σε συνεργασία φυσικά με όλους τους αθλητικούς φορείς και παράγοντες ( Γ.Γ.Α., συλλόγους, προπονητές, ιδιωτικά κλαμπ, κλπ), έτσι ώστε αυτή η αναπάντεχη ομολογουμένως προβολή του αθλήματος, να έχει μια πετυχημένη διαχρονική και σταθερά ανοδική πορεία.

Οι προτάσεις μου είναι βασισμένες σε σύγχρονα μοντέλα marketing και management της διαχείρισης ανάπτυξης του αθλήματος, που χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια προηγμένες χώρες στο τένις όπως κυρίως η Γαλλία, ο Καναδάς αλλά  κ.α. φυσικά προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα.

Με πολύ αγάπη και σεβασμό λοιπόν προς την ΕΦΟΑ, το διοικητικό της συμβούλιο και τον Πρόεδρο της και καλό φίλο κ. Σπύρο Ζαννιά, αναγνωρίζοντας απόλυτα τις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών, βασισμένος στη νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί, πήρα την απόφαση να δημοσιοποιήσω τις σκέψεις μου, έτσι ώστε σύντομα ελπίζω, η ‘’συζήτηση’’ για το πώς θα κινητοποιηθούμε όλοι μαζί να ανοίξει, να πέσουν προτάσεις στο τραπέζι και το πλάνο για την επόμενη κρίσιμη θεωρώ πενταετία να αρχίσει να ετοιμάζεται.

Νο1 : Εύρεση Χορηγών – Συνεργασία με Manager

Πάνω από όλα αυτό που πρέπει να προσπεράσουμε είναι το που και πως θα βρούμε τους οικονομικούς πόρους για να προχωρήσουμε .

Η εύρεση χορηγών μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο έσοδο αλλά αυτό προϋποθέτει ριζική αλλαγή κατεύθυνσης της εξωστρέφειας της ομοσπονδίας.

Μια πολύ μεγάλη κίνηση έκανε πρόσφατα η ΕΦΟΑ αφού η συνεργασία με την Cosmote TV είναι ήδη ένα μεγάλο γεγονός.

Η τηλεόραση αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο προβολής και πάνω σε αυτό, σε συνεργασία με τους κατάλληλους ανθρώπους και εταιρίες που ασχολούνται με την εύρεση χορηγών και προβολής πρέπει και να κινηθούμε.

Η καλύτερη επιλογή θεωρώ ότι είναι η συνεργασία της ΕΦΟΑ με κάποιον καταξιωμένο manager, ο οποίος θα αναλάβει εξολοκλήρου τον σχεδιασμό ανεύρεσης των χορηγών αλλά και της προβολής τους, υπεύθυνα, επιστημονικά με τις προβλεπόμενες σύγχρονες διαδικασίες που διέπουν ένα σωστό σχεδιασμό.

Επισημαίνω εδώ ότι οι απολαβές των manager ή των εταιριών αυτών προκύπτουν με ποσοστά από τις χορηγίες και δεν είναι απαραίτητο να προσληφθεί κάποιος σε μόνιμη βάση.     

Νο2 : Εθνικό συμβούλιο προπονητών – Εθνικός προπονητικός σχεδιασμός – Εθνική προπόνηση

Σε όλες τις προηγμένες τενιστικά χώρες όλα ξεκινούν από τη βάση. Μπορεί φυσικά οι Γάλλοι να έχουν 10 παίχτες στο τοπ100 και οι 10 με διαφορετικό στυλ αλλά τα βασικά και στους 10 είναι κατοχυρωμένα από μικρή ηλικία με τον ίδιο τρόπο, βασισμένα σε μια συγκεκριμένη μέθοδο, με μικρές παραλλαγές ανάλογα την σωματοδομή και τα χαρακτηριστικά του κάθε παίχτη εξελικτικά στην πορεία του στο χρόνο.

Η ανάγκη για την δική μας ελληνική προπονητική μέθοδο, βασισμένη στις σύγχρονες ανάγκες του αθλήματος είναι επιτακτική, αν θέλουμε να έχουμε και στο μέλλον κορυφαίους παίχτες όπως ο Στέφανος και η Μαρία.

Με πλήρεις διαφανείς αξιοκρατικές διαδικασίες λοιπόν, πρέπει άμεσα η ΕΦΟΑ να δημιουργήσει το Εθνικό Συμβούλιο Προπονητών (Ε.Σ.Π.), το οποίο και θα καθορίσει τον εθνικό προπονητικό σχεδιασμό.

Σημειώνω εδώ ότι κάποιες από τις παρακάτω προτάσεις, προς τιμή του Πρόεδρου Κ. Σπύρου Ζαννιά,  υπήρχαν παλιότερα στο σχεδιασμό της ΕΦΟΑ και προφανώς για οικονομικούς λόγους καταργήθηκαν .

Οι βασικές αρμοδιότητες του Ε.Σ.Π. πρέπει να είναι οι εξής παρακάτω:

1η) Εσωτερικά επιμορφωτικά σεμινάρια – συζητήσεις ‘’στρογγυλής τραπέζης’’ μεταξύ των Ελλήνων προπονητών και όχι απαραίτητα πάντα με καλεσμένους από το εξωτερικό.

2η) Επαναφορά της ενωσιακής προπόνησης υποχρεωτικά 2 μέρες τον μήνα με τους καλύτερους τουλάχιστον 4 αθλητές και αθλήτριες της κάθε juniors κατηγορίας υπό την  επίβλεψη προπονητών και γυμναστών που έχει καθορίσει το Ε.Σ.Π.

3η) Επαναφορά της εθνικής προπόνησης υποχρεωτικά 1 φορά το δίμηνο για 5 μέρες  με τους 8 καλύτερους αθλητές και αθλήτριες της κάθε κατηγορίας juniors  υπό την  επίβλεψη προπονητών, γυμναστών αλλά και φυσιοθεραπευτών  που θα καθορίσει το Ε.Σ.Π.

4η) Πλήρης καταγραφή τεστ και μετρήσεων των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης (ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ), όλων των αθλητών και αθλητριών της ΕΦΟΑ υποχρεωτικά 2 φορές το χρόνο, σε συνεργασία με γυμναστή που θα καθορίσει το Ε.Σ.Π.

5η) Επανασχεδιασμός του αγωνιστικού προγράμματος, ειδικά των διεθνών τουρνουά juniors που διεξάγονται στη χώρα μας και τροποποίηση του συστήματος βαθμολόγησης από επιτροπή που θα καθορίσει το Ε.Σ.Π.

6η) Καθορισμός ειδικής επιτροπής από το Ε.Σ.Π. που θα ελέγχει τις συνθήκες των τουρνουά juniors όσον αφορά τις εγκαταστάσεις (καταλληλόλητα γηπέδων, φωτισμού κλπ) , την άψογη τήρηση του προγράμματος αλλά και την ποιότητα στις μπάλες που διεξάγεται το τουρνουά .

7η) Ομαδική εθνική προπόνηση σε όλες τις κατηγορίες juniors αλλά και ανδρών και γυναικών, για μια εβδομάδα πριν από κάθε διεθνή υποχρέωση με προπονητές, γυμναστές φυσιοθεραπευτές και ειδικούς mental trainer που θα καθορίσει το Ε.Σ.Π.

8η) Η συνοδεία των εθνικών αποστολών μας στις διεθνείς τους υποχρεώσεις να γίνεται από τους προπονητές γυμναστές και φυσικοθεραπευτές που θα καθορίσει το Ε.Σ.Π.

9η) Αναβάθμιση του πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών γυναικών καθώς και τον βαθμολογούμενων τουρνουά στην περιφέρεια,  όσον αφορά τα χρηματικά έπαθλα και την προβολή τους, έτσι ώστε να  δημιουργηθεί σοβαρό κίνητρο για να συμμετέχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες.

10η) Εύρεση τρόπου εκμετάλλευσης των παλιών  αθλητών και αθλητριών για να βοηθήσουν τους junior αθλητές και αθλήτριες, ειδικά των εθνικών μας ομάδων και σαν sparring partners αλλά και διανοητικά μεταφέροντας τις εμπειρίες τους πράγμα πολύ βασικό για τη νέα γενιά.

11η) Εύρεση τρόπου συμφωνίας με τους εκάστοτε διοργανωτές των επαγγελματικών τουρνουά Futures στη χώρα μας, από ειδική επιτροπή, με στόχο την καλύτερη μεταχείριση των Ελλήνων και Ελληνίδων αθλητών και αθλητριών, ειδικά εκείνων που είναι μέλη των εθνικών μας ομάδων, όσον αφορά την οικονομικότερη διαμονή τους αλλά και την ελεύθερη πρόσβαση και προπόνηση κατά την διάρκεια των τουρνουά στις εγκαταστάσεις ( γήπεδα, γυμναστήριο, αποκατάσταση κλπ).

 

Νο 3: Εθνικό Κέντρο Προετοιμασίας – Κλειστά Γήπεδα

Πολλά από τα παραπάνω όπως η Εθνική προπόνηση, απαιτούν ένα κέντρο προετοιμασίας, το οποίο  θα παρέχει όλα τα εφόδια για τους επίλεκτους juniors αλλά και τα μέλη των εθνικών μας ομάδων, έτσι ώστε οι προπονήσεις να έχουν την απαραίτητη ποιότητα για μια σωστή προετοιμασία.

Το εθνικό κέντρο προετοιμασίας όμως, ειδικά αν σε αυτό υπάρχουν και κλειστά γήπεδα, έτσι ώστε τον χειμώνα να μην υπάρχουν προβλήματα λόγω των δυσμενών συνθηκών,  μπορεί και πρέπει  να αποτελεί και την βασική ‘’στέγη’’ των χειμερινών τουρνουά αλλά και των πανελληνίων πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες.

Δεν γνωρίζω ακριβώς τι ισχύει με τα Ολυμπιακά Ακίνητα και ειδικά με τα γήπεδα στο ΟΑΚΑ, αλλά σίγουρα αν η ΕΦΟΑ μπορούσε να χρησιμοποιεί 6 γήπεδα από το ΟΑΚΑ για τις ανάγκες της εθνικής προπόνησης, ενώ παράλληλα προέβαινε και στη λύση στέγασης των 6 αυτών γηπέδων με ‘’μπαλόνι’’, τότε θα λυνόντουσαν προσωρινά πολλά προβλήματα, πριν βρεθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για μια οριστική λύση.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσης του ΟΑΚΑ ή κάποιου άλλου δημόσιου χώρου, τότε πρέπει να βρεθεί  παρόμοια  λύση από την ΕΦΟΑ, η οποία για τις ανάγκες και την προετοιμασία των εθνικών μας ομάδων για το Davis Cup φέτος αλλά και το Federation Cup πέρσι  συνεργάστηκε  με το TATOI  Κλαμπ ομολογουμένως με πολύ μεγάλη επιτυχία.

 

Νο4: Διεξαγωγή επαγγελματικών τουρνουά με περισσότερους πόντους ATP & WTA αλλά και υψηλότερα χρηματικά έπαθλα

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή διεξάγονται περίπου 12 επαγγελματικά τουρνουά ανδρών και άλλα 12 περίπου γυναικών της χαμηλότερης κατηγορίας της ITF World Tennis Tour με Prize money 15000 USD, 32αρι ταμπλό και  ATP-WTA Points (2nd R) 1 - (QF) 2- (SF) 4 - (F) 6 - (W) 10

Η ιδέα για την διεξαγωγή ενός μεγάλου τουρνουά κατηγορίας ATP 250 φυσικά και είναι πολύ ωραία ιδέα, μιας και θα δούμε τον Στέφανο από κοντά, που σίγουρα αποτελεί πόλο έλξης για όλους μας αλλά στην παρούσα φάση το ελληνικό τένις και οι αθλητές του, που βρίσκονται πολύ χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη, θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από την διεξαγωγή των παρακάτω τουρνουά στην Ελλάδα, δηλαδή αντί για ένα δαπανηρό 250αρι να γίνουν τα εξής:

1) Διεξαγωγή 2 Τουρνουά Ανδρών Κατηγορίας Challenger Tour 80, Prize money: 46.600 USD, 48αρι ταμπλό και ATP Points 3-7-15-29-48-80

2) Διεξαγωγή 2 Τουρνουά Ανδρών κατηγορίας ITF World Tennis Tour με Prize money 25000 USD, 32αρι ταμπλό και ATP Points 1-3-6-12-20

3) Διεξαγωγή 2 Τουρνουά Γυναικών κατηγορίας ITF World Tennis Tour με Prize money 60000 USD, 32αρι ταμπλό και WTA Points 1-8-15-29-48-80

4) Διεξαγωγή 2 Τουρνουά Γυναικών ITF World Tennis Tour με Prize money 25000 USD, 32αρι ταμπλό και WTA Points 5-9-18-30-50

Το συνολικό Prize money και των 8 τουρνουά είναι 313.200 USD δηλαδή κατά 194.290 USD μικρότερο  από το πιο ‘’φτωχό’’ τουρνουά ATP 250 στην Αντάλια της Τουρκίας τον Ιούνιο, που το Prize money είναι  507.490 USD

Επίσης είναι πολύ ευκολότερο να εισαχθούν αυτά τα τουρνουά στο Challenger Calendar της ATP και τα World Tennis Tour στο Calendar της ITF σε σχέση με το ATP 250, μιας και όλες σχεδόν οι εβδομάδες στην ATP είναι ήδη κλεισμένες και οι αλλαγές στο πρόγραμμα της σχεδόν αδύνατες.

Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι η ανάδειξη του Ελληνικού τένις δεν είναι μόνο δουλειά της ΕΦΟΑ αλλά όλων μας.

Είναι πολύ εύκολο να ρίχνουμε το βάρος μόνο στην ομοσπονδία για κάθε τι στραβό υπάρχει στο χώρο απλά και μόνο κρίνοντας,  χωρίς καν να προτείνουμε ή να έχουμε την διάθεση να συμμετέχουμε με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Όλοι μαζί μπορούμε αφήνοντας στην άκρη τον εγωισμό μας και πάνω από όλα την ζήλεια και την μικροπρέπεια που μας διακατέχει ως λαός με τις επιτυχίες του διπλανού μας.

Εύχομαι η ανταπόκριση σας στις προτάσεις μου να σας βρει αρωγούς, ώστε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το τένις σε αυτή τη χώρα, συνεργαζόμενοι να συμβάλλουμε στην ευδοκίμηση του αθλήματος με μεγάλο βάθος αθλητών, γεγονός που θα καταγραφεί στην ιστορία. Ιστορία για την οποία θα έχουμε την ικανοποίηση, πως μαζί γράψαμε ένα από τα πιο σημαντικά της κεφάλαια!

Με εκτίμηση,

Καναβαράκης Δημήτρης

MSc Sports Marketing - Κ.φ.Α.

Προπονητής Τένις – Personal Trainer

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots