Τσιτσιπάς: "Οι ήττες με έφεραν ως εδώ - έφαγα πολύ ξύλο για τα Harrods αλλά δεν πειράζει" (vids)

 
Τσιτσιπάς: "Οι ήττες με έφεραν ως εδώ - έφαγα πολύ ξύλο για τα Harrods αλλά δεν πειράζει" (vids)
© REUTERS/Hannah Mckay
tn team Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 - 10:32

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω», ο Στέφανος Τσιτσιπάς αναφέρθηκε στις εκρήξεις και τις κόντρες που είχε στο παρελθόν στο γήπεδο με τον πατέρα και προπονητή του, Απόστολο Τσιτσιπά, τις ήττες που τον έκαναν δυνατότερο, το "ξύλο" που έφαγε για τα Harrods και πολλά ακόμα.

"Η αλήθεια είναι πως δεν είναι η πιο όμορφη εικόνα του κόσμου, φαίνεται άθλιο. Είναι δύσκολο να παίζεις με τόση ένταση και προσπάθεια και να πηγαίνεις από το 100 στο μηδέν σε δυο δευτερόλεπτα. Γι’ αυτό και το κάνει και το πιο δύσκολο άθλημα στον κόσμο", είπε ο Τσιτσιπάς, αναφερόμενος στις εκρήξεις που είχε στο γήπεδο στο παρελθόν.

"Υπάρχει η συναισθηματική προσέγγιση και τα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Εάν έχεις προπονητή που δεν έχεις οικογενειακή σύνδεση και υπάρχει πιο επαγγελματική σχέση, μπορεί να μην εκτονωθείς με τον ίδιο τρόπο όπως με τον πατέρα σου, το οποίο είναι φυσιολογικό» αποκάλυψε για τον τρόπο που αντιδρά πολλές φορές", πρόσθεσε.

Για τη σχέση του με τον πατέρα και προπονητή του, Απόστολο, ανέφερε: "Τα τελευταία χρόνια η σχέση με τον πατέρα μου έχει μπερδευτεί, έχει γίνει ένα κοκτέιλ. Έχει γίνει πιο επαγγελματική παρά πατρική και προσπαθώ να το επαναφέρω και φυσικά με το πρόσφατο ταξίδι μας στην Ισλανδία ήταν κάτι το οποίο προσωπικά εγώ το ήθελα πάρα πολύ, να είμαι με την οικογένεια μου και να ταξιδέψουμε κάπου που να είναι εκτός… τένις, κάτι που δεν κατάφερα να κάνω, διότι με το πού φτάσαμε στην Ισλανδία βρήκε κατευθείαν τα indoor courts να πάει να παίξει με τον αδελφό μου. Είμαι ευγνώμων που και οι δύο γονείς μου είναι μέσα στο άθλημα."

Στην εκπομπή μίλησε και ο Απόστολος Τσιτσιπάς, ο οποίος τόνισε πως είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν τέτοιες τριβές ανάμεσα σε έναν αθλητή και έναν προπονητή: "Σχετικά με την πορεία του Στέφανου νομίζω ότι η σταθερότητα του είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχει αυτή τη στιγμή, γιατί τα τελευταία έξι χρόνια είναι σταθερά στο Top 10 της βαθμολογίας.

Όμως όπως είπατε και προηγουμένως το τένις είναι ένα δυναμικό άθλημα γιατί κάθε χρόνο ανανεώνεται η βαθμολογία και αυτό το κάνει ένα πολύ ιδιαίτερο άθλημα που θα πρέπει να είσαι πάντα στις επάλξεις και να κρατιέσαι στην κορυφή. Και ακόμα όταν φτάσεις στην κορυφή, ακόμα και να είσαι NO1 στον κόσμο, τότε ίσως θα πρέπει να δουλέψεις ακόμα πιο σκληρά, όχι τόσο στον όγκο δουλειάς, αλλά στον τομέα της λεπτομέρειας για να μπορέσεις να κρατηθείς ψηλά.

Είναι φυσικό μερικές φορές να υπάρχουν τριβές ανάμεσα στον αθλητή και τον προπονητή, γιατί σε αυτό το άθλημα υπάρχουν τόσο πολλές απαιτήσεις… υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου για να βελτιωθείς έστω και λίγο προκειμένου να φτάσεις στην κορυφή και να παραμείνεις εκεί. Άρα πολλές φορές υπάρχει δυσκολία στην κατανόηση του τι συμβαίνει στο γήπεδο του τένις. Πώς μπορούμε να φέρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, πώς μπορούμε να ανεβάσουμε την αθλητική μας απόδοση. Εκεί φυσικά ο προπονητής θα προσπαθεί να αφουγκραστεί και να βρει αυτές τις λεπτομέρειες και να βάλει την επιστημονική γνώση πίσω από την δουλειά, πολλές φορές δεν είναι εύκολο να πείσει τον παίκτη να συγκεντρωθεί και να πειθαρχήσει ώστε να γίνει αυτή η δουλειά.

Στο συγκεκριμένο άθλημα παίζει τεράστιο ρόλο. Νομίζω όμως ότι ο Στέφανος το έχει καταλάβει αυτό τα τελευταία χρόνια με τα αποτελέσματά του. Είναι έτοιμος να δουλέψει σκληρά. Γιατί το τένις είναι μια αντανάκλαση της ζωής μας. Γιατί το τένις είναι δύσκολο άθλημα. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι είναι δύσκολο και τότε με την δουλειά που θα κάνουμε και με την σωστή και πειθαρχημένη δουλειά θα φτάσουμε εκεί που έχουμε ονειρευτεί."

Για τα ξεσπάσματα του Στέφανου, ο Απόστολος είπε: "Είναι φυσικό να πικραίνεσαι, όμως γνωρίζω τον χαρακτήρα του Στέφανου, έχει αναλάβει πολλές ευθύνες στη ζωή του από πολύ μικρός, έχει αγαπήσει αυτές τις ευθύνες. Νομίζω ότι δεν είναι εύκολο σε πολύ μικρή ηλικία να αγαπήσεις αυτές τις ευθύνες και να πάρεις το βάρος μιας ολόκληρης οικογένειας. Ο Στέφανος το καταφέρνει και πραγματικά είναι εντυπωσιακό. Το κομμάτι που ίσως να με δυσαρεστεί, όταν έρχονται αυτές οι στιγμές είναι το γεγονός ότι επηρεάζεται ο αγώνας. Γιατί σε αυτές τις στιγμές χρειάζεται το 100% της συγκέντρωσής του προκειμένου να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα. Γιατί το παν στο τένις, αλλά και στην ζωή είναι να αναζητάς τις λύσεις."

Τέλος, για το γεγονός πως και εκείνος και η μητέρα του Στέφανου, μιλούν κατά τη διάρκεια των αγώνων του, εξήγησε: "Κάποιος μπορεί να μην ξέρει την επαγγελματική σχέση που έχουμε με τον Στέφανο. Κι εγώ και σύζυγός μου έχουμε υπάρξει προπονητές του Στέφανου. Η σύζυγός μου στα πρώτα στάδια κι εγώ στη συνέχεια. Συμφωνώ ότι πια ο Στέφανος δεν χρειάζεται τόσο πολύ την κατεύθυνση του προπονητή του και πόσο μάλλον των γονέων του και ότι θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση ή κάποια αλλαγή σε συνεννόηση με τον Στέφανο."

Ο Τσιτσιπάς μίλησε ακόμα για το πόσο σημαντικές και διδακτικές είναι οι ήττες στο άθλημα του τένις: "Είναι σημαντικό το να χάνεις, γιατί μαθαίνεις πολλά πράγματα. Μπορεί οι νίκες να είναι από τις πιο γευστικές και ωραίες στιγμές στην καριέρα σου, αλλά χωρίς τις ήττες δεν θα ήμουν στο No.3 του κόσμου, δεν θα κατακτούσα 9 ATP τίτλους μέχρι στιγμής και Master και ο στόχος μου είναι να κατακτήσω ένα Grand Slam."

Όσο για τον ρόλο που έχει το τένις στη ζωή του αυτή τη στιγμή: "Αυτή τη στιγμή η ζωή μου είναι η ρακέτα, είναι η καθημερινότητά μου. Είναι 90% πόνος και 10% χαρά αυτό που παίρνω, αλλά είμαι παραπάνω έτοιμος να το κάνω τα επόμενα 20 χρόνια. Αποτελεί στόχο των ονείρων που ήθελα από παιδί και είμαι πρόσω ολοταχώς για κάτι μεγάλο σε αυτό το άθλημα που έχω επιλέξει.

Πιο πολύ έχει να κάνει με την καθημερινή δουλειά που είναι στο background της καθημερινότητας. Η γυμναστική είναι πολύ σημαντικό μέρος του αθλητισμού της δουλειάς που έχω επιλέξει. Βελτιώνω συνεχώς την τεχνική μου, αλλά σε αυτό το άθλημα δεν υπάρχουν όρια. Αν πας στο σκάκι μπορείς να το πεις. Ακόμα και ο Novak Djokovic που είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες αυτή τη στιγμή, πιστεύω δεν έχει φτάσει ακόμα το όριο του. Είναι ένα άθλημα στο οποίο μπορείς συνεχώς να βελτιώνεσαι και να δημιουργείς κάτι καινούργιο είτε αυτό είναι τεχνικό είτε σε βαθμός φυσικής κατάστασης, που ακόμα πιστεύω δεν έχω φτάσει.

Παίζει μεγάλο ρόλο η φυσική κατάσταση στο να κερδίσεις, αλλά και στο να κρατάς αυτή τη... ροή μέσα σε μια σεζόν. Γιατί όπως ξέρουμε το τένις δεν είναι ένα ή δυο αποτελέσματα μέσα σε μια χρονιά. Είναι ένας μαραθώνιος. Δεν είναι ένα σπριντ. Δεν βγαίνει αλλιώς. Άμα χρειαστεί να μείνεις 6 ώρες στον αγώνα, πρέπει να είσαι σαν μηχανή. Και για αυτό βάζεις πολλή δουλειά καθημερινά για να μπορείς να φτάσεις σε αυτό το σημείο."

Ο Τσιτσιπάς μίλησε και για τις αναρτήσεις του στα social media για τις οποίες κατά καιρούς "τρώει ξύλο", με αποκορύφωμα εκείνη για τα Harrods: "Το διασκεδάζω. Για μένα τα social media είναι να μπορείς να πεις κάτι που εσύ προσωπικά πιστεύεις. Αυτό με το 'Harrods' ποτέ δεν το κατάλαβα, γιατί οι προθέσεις μου ήταν διαφορετικές από αυτές που κατάλαβε ο κόσμος. Είχα την ευκαιρία να πάω για πρώτη φορά στο Λονδίνο και να πάω να στα 'Harrods'. Ενθουσιάστηκα... Είναι ένα φοβερό πολυκατάστημα. Και σκεφτόμουν, αν χτιζόταν ένα παρόμοιο στην Ελλάδα θα έδινε δουλειές σε κόσμο που αυτή τη στιγμή δεν έχουν δουλειά. Έφαγα 'ξύλο', αλλά δεν με πείραξε, γιατί ήξερα ότι οι προθέσεις μου ήταν άλλες.

Δεν είναι υγιές να περνάς πολύ χρόνο στα social media, γιατί θα βρεις ανθρώπους που είτε θα ζηλεύουν είτε θα πουν κάτι κακό. Δεν θέλουν να βγάλουν κάτι θετικό. Βγάζουν αρνητική ενέργεια. Για μένα τα social media για μένα είναι ένα μέρος να περνάω καλά. Και φυσικά, η επικοινωνία να μπορείς να μοιράζεσαι τις πεποιθήσεις σου."

Για άλλο ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που συζητήθηκε αρκετά πέρσι, τα toilet breaks, ανέφερε: "Ήταν μια πολύ περίεργη στιγμή για την καριέρα μου, αλλά και αστεία ταυτοχρόνως γιατί ο κόσμος το πήρε τόσο προσωπικά και τόσο σοβαρά… Πρώτα απ’ όλα κατάφερα να δείξω στην ATP πως ο κανονισμός για τα bathroom breaks… τα επιτρέπει. Δεν έκανα ποτέ καμιά παρανομία. Δεν έσπασα ποτέ κάποιον κανονισμό και φυσικά το συζήτησα και με την ATP αυτό, τους έστειλα και γράμμα, αναφερόμενος πάνω σε αυτό και μετά από αυτό η ATP έφτιαξε κανονισμό για τα bathroom breaks. Οπότε συνεισέφερα κατά κάποιον τρόπο κι εγώ. Ο λόγος που τότε έλειψα 8 λεπτά στην τουαλέτα, ήταν η υγρασία. Ιδρώνω πάρα πολύ όταν παίζω. Στο Σινσινάτι είναι το τουρνουά με την περισσότερη υγρασία και στη Νέα Υόρκη."

Τέλος, σχετικά με τη σχέση του με τον Νικ Κύργιο που χάλασε, είπε: "Τα χάλασε μόνος του, εγώ δεν έκανα τίποτα. Εγώ απλώς προσπαθούσα να παίξω τένις και είχα κάποιον από την άλλη πλευρά του γηπέδου που ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα και φυσικά έκανε τα 'καραγκιοζιλίκια του'. Είναι από ποια πλευρά του κρεβατιού θα ξυπνήσει."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots