ATP
ΜΟΝΟ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ! (vids)

 
ΜΟΝΟ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ! (vids)
tennisnews team Κυριακή, 29 Απριλίου 2018 - 18:35

Ένας συγκλονιστικός Rafael Nadal κέρδισε τον Στέφανο Τσιτσιπά με 2-0 σετ και έφτασε σε ακόμη ένα ιστορικό επίτευγμα, κατακτώντας τον τίτλο του Barcelona Open για 11η φορά στην καριέρα του! Στο Νο. 44 της παγκόσμιας κατάταξης θα βρίσκεται από αύριο ο Στέφανος, ο οποίος έγραψε ιστορία για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, πετυχαίνοντας πάρα πολλά μέσα σε λίγες ημέρες, βιώνοντας από κοντά ένα τελικό στο χώμα με τον καλύτερο τενίστα όλων των εποχών σε αυτή την επιφάνεια!

Ο πολύπειρος Rafael Nadal δεν υποτίμησε ούτε λεπτό τον Στέφανο Τσιτσιπά, τον οποίο συνάντησε για πρώτη φορά στο γήπεδο. Κάνοντας έναν από τους καλύτερους αγώνες του στη χρονιά και χωρίς να αφήσει ούτε έναν εύκολο πόντο στον Στέφανο, ο 31χρονος Ισπανός πήρε τη νίκη με 6-2, 6-1 και αναδείχθηκε πρωταθλητής ξανά στην Βαρκελώνη.

O Στέφανος, ο οποίος θα βελτιώσει κατά 19 θέσεις τη σημερινή του θέση αλλά και το career high του, ανεβαίνοντας στο Νο. 44 του κόσμου τη Δευτέρα, είχε αναμφίβολα μια μαγική εβδομάδα στην Βαρκελώνη και έκανε την παγκόσμια τενιστική κοινότητα να παραμιλάει με το επίπεδο που έπιασε.

Σήμερα έχασε τα πρώτα του σετ στο τουρνουά και μπορεί να μην κατάφερε να κοιτάξει στα μάτια τον Rafa, είχε όμως την ευκαιρία να ζήσει την εμπειρία ενός μεγάλου τελικού, με αντίπαλο τον μεγαλύτερο θρύλο της επιφάνειας, αλλά και να βιώσει τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο των μεγάλων τελικών, όπου, όπως μας έδειξε με το τένις του αυτές τις μέρες, σκοπεύει να "εγκατασταθεί" άμεσα!

Όταν ξεκίνησε ο τελικός ψιχάλιζε, αλλά αυτό δεν προβλημάτισε τον Στέφανο, που άνοιξε τον αγώνα με ένα love service game και προηγήθηκε με 1-0. Στο 2ο game, στο οποίο ο Carlos Bernardes διέκοψε για λίγο τις προσπάθειες των δυο παικτών μιας και η βροχή είχε δυναμώσει, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας ήταν επίσης πολύ ανταγωνιστικός, αλλά ο Nadal στο τέλος το έκλεισε και ισοφάρισε σε 1-1.

Με τις εξαιρετικές του αμυντικές προσπάθειες και την επιμονή του να μένει στα ράλι και να αναγκάζει τον Στέφανο να χτυπάει πάντα μια επιπλέον μπάλα, ο Nadal βρέθηκε στην πολύ πλεονεκτική θέση του τριπλού break point από το 3ο game και τελικά έκανε το break για το 2-1.

Αυτή ήταν η αρχή του τέλους, καθώς ο Nadal είχε την πολυτέλεια να παίξει χωρίς καμία πίεση και να βγάλει στην επιφάνεια τον καλύτερό του εαυτό, σε αντίθεση με τον Στέφανο, που όσο περνούσε η ώρα έκανε όλο και πιο πολλά λάθη, δεν έδειχνε την απαιτούμενη υπομονή στα ράλι και δεν έβρισκε συνοχή ούτε από τη γραμμή του σερβίς.

Ο πολυνίκης του Roland Garros έκανε δεύτερο συνεχόμενο break για να "ξεφύγει" με 5-1 και να πάρει το 1ο σετ στο 8ο game (6-2), ενώ έκανε ξανά διαδοχικά break στο ξεκίνημα του 2ου σετ, για να προηγηθεί με 4-0 και να απλοποιήσει ακόμα περισσότερα την κατάσταση.

Στο 4ο game o Στέφανος άρχισε πάντως να παίζει κι αυτός πιο ελεύθερο τένις, χωρίς να έχει πλέον κάτι να χάσει και λίγο έλειψε να πάρει το ένα break πίσω, αλλά με απίστευτη αφοσίωση στο στόχο του, ο Ισπανός έσβησε 3 break points και σέρβιρε για το 4-0. Δεν απειλήθηκε ξανά για break ο Rafa και στο 7ο game φρόντισε να κάνει άλλο ένα break, για να ολοκληρώσει το νέο του θρίαμβο του με 6-2, 6-1, σε 1 ώρα και 18 λεπτά.

Για 3η διαδοχική χρονιά αναδείχθηκε πρωταθλητής στη Βαρκελώνη ο Nadal, ο οποίος έχει κερδίσει 11 φορές συνολικά το Όπεν της καταλανικής πρωτεύουσας! Είναι το δεύτερο τουρνουά, μετά το Monte-Carlo Masters, που έχει κατακτήσει 11 φορές, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος τενίστας στην ιστορία της ΑΤΡ. Το δεύτερο ρεκόρ ανήκει και πάλι στον ίδιο, με τους 10 τίτλους που έχει στο Roland Garros, ενώ το αμέσως επόμενο καλύτερο είναι οι 9 τίτλοι του Roger Federer στο Halle.

Συνολικά έφτασε τους 77 τίτλους καριέρας (77-36) και ισοφάρισε το 4ο καλύτερο ρεκόρ στην open era, του John McEnroe. Προηγούνται οι Jimmy Connors (109 τίτλοι), Federer (97) και Ivan Lendl (94).

Στο χώμα πανηγύρισε τον 55ο τίτλο του και βελτίωσε ακόμα περισσότερο ένα ρεκόρ που του ανήκει από το 2016. Δεύτερος στην επιφάνεια είναι ο Guillermo Vilas, με 49 τίτλους. Επιπλέον, ήταν ο 75ος τίτλος του σε διοργάνωση outdoor, όπου επίσης έχει το καλύτερο ρεκόρ, με δεύτερο τους 73 τίτλους του Federer.

Όλα αυτά, ενώ συνεχίζει και ένα μυθικό σερί που έχει, με 46 συνεχόμενα κερδισμένα σετ στις χωμάτινες επιφάνειες! Δεν έχασε κανένα σετ στο χώμα στα τελευταία του 18 παιχνίδια, από τότε που είχε ηττηθεί στα προημιτελικά της Ρώμης τον περσινό Μάιο, από τον Dominic Thiem.

Tέλος, χάρη στη σημερινή του νίκη, ο Rafa θα παραμείνει και στο Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης, για τουλάχιστον δυο εβδομάδες ακόμα.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots