ATP
Και επίσημα στο Νο. 5 του κόσμου ο Τσιτσιπάς

 
Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 - 12:00

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πραγματοποίησε την πρώτη του είσοδο στο Top 5 της παγκόσμιας κατάταξης της ΑΤΡ σήμερα, ενώ ο Νικ Κύργιος κέρδισε 25 θέσεις. Δείτε πως διαμορφώθηκε η παγκόσμια κατάταξη.

Χάρη στην πορεία του μέχρι τα ημιτελικά του Citi Open, σε συνδυασμό και με την απουσία του περσινού πρωταθλητή, Alexander Zverev, από το τουρνουά της Ουάσινγκτον, ο Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδισε μια θέση αυτή την εβδομάδα και βρέθηκε στο Νο. 5 της παγκόσμιας κατάταξης, για πρώτη φορά στην καριέρα του. 

Ταυτόχρονα έγραψε ακόμα μια "χρυσή" σελίδα στην ιστορία του ελληνικού τένις, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας που "σπάει" και αυτό το κατόρθωμα, στην ιστορία της ΑΤΡ. Ταυτόχρονα, ο Στέφανος διατηρείται στο Νο. 5 της κατάταξης Race to London και συνεχίζει να είναι ένα από τα φαβορί για την πρόκριση στο ATP Finals στο τέλος της χρονιάς. 

Πάντα στο Νο. 1 του κόσμου είναι ο Novak Djokovic, ο οποίος έχει 12.415 βαθμούς, 4.470 περισσότερους από τον δεύτερο Rafael Nadal, που έχει 7.945. Στην 3η θέση με 7.460 βαθμούς βρίσκεται ο Roger Federer.

Από εκεί και πέρα, αρκετά πίσω τους βρίσκονται οι Dominic Thiem (4.755) και Τσιτσιπάς (4.045), που συμπληρώνουν την πρώτη 5άδα. Ο Kei Nishikori ανέβηκε στο Νο. 6, ενώ ο Alexander Zverev υποχώρησε στο Νο. 7, δυο θέσεις χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Τσιτσιπά από τον Zverev, το Νο. 5 από το Νο. 7 δηλαδή, τους χωρίζουν μόλις 40 βαθμοί.

Στο Νο. 8 βρίσκεται ο Karen Khachanov, που παρέμεινε σταθερός, ενώ στο Νο. 9 ο Daniil Medvedev, που κέρδισε μια θέση και ισοφάρισε το career high του. Μια θέση κέρδισε και ο Kevin Anderson, που επέστρεψε στο No. 10 και συμπληρώνει το Top 10.

Ο πρωταθλητής του Los Cabos, Diego Schwartzman, κέρδισε 4 θέσεις και βρίσκεται στο Νο. 4, ενώ ο φιναλίστ Taylor Fritz κέρδισε 3 θέσεις και βελτίωσε το career high του, στο Νο. 25. Ο Νικ Κύργιος, που θριάμβευσε στην Ουάσινγκτον, άφησε πίσω του 25 θέσεις και σκαρφάλωσε στο Νο. 27 του κόσμου.

Στο Top 100 πλησιάζει ο 17χρονος Jannik Sinner, που κατέκτησε το Challenger του Lexington στις ΗΠΑ και κέρδισε 59 θέσεις, φτάνοντας στο Νο. 135. Ο Hyeon Chung, που επέστρεψε στη δράση και κατέκτησε το Challenger του Chengdu στην Κίνα, κέρδισε 25 θέσεις και ανέβηκε στο Νο. 141, ενώ ο Θανάσης Κοκκινάκης, που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Los Cabos Open, κέρδισε 20 θέσεις και βρέθηκε στο Νο. 171.

Η παγκόσμια κατάταξη

Σημαντική άνοδο 79 θέσεων πραγματοποίησε ο Μιχάλης Περβολαράκης, ο οποίος βελτίωσε το career high του και ανέβηκε στο Νο. 471, χάρη στους νέους κανονισμούς της ΑΤΡ, που πέρασε ξανά στο σύστημά της τους βαθμούς από τα τουρνουά της ITF.

Χάρη σ' αυτόν τον κανονισμό, πλέον στην κατάταξη της ΑΤΡ βρίσκονται 10 Έλληνες τενίστες. Ο Μάρκος Καλοβελώνης έχει 26 βαθμούς και είναι στο Νο. 720, ο Αλέξανδρος Σκορίλας έχει 7 βαθμούς, ο Γιάννης Στεργίου 3, ο Πέτρος Τσιτσιπάς 2, ενώ από έναν βαθμό έχουν οι Δημήτρης Αζωίδης, Αλέξανδρος Ρουμπής, Στέφανος Σχινάς και Σταμάτης Καπίρης.

Οι Έλληνες στην παγκόσμια κατάταξη

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots