ATP
Έφυγε από τη ζωή ο Peter Lundgren, πρώην προπονητής του Federer

 
Έφυγε από τη ζωή ο Peter Lundgren, πρώην προπονητής του Federer
tn team Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 - 17:05

Ένας από τους πρώτους προπονητές του Roger Federer, o Peter Lundgren, έφυγε από τη ζωή, στα 59 του χρόνια.

Πένθος φέρνει στον κόσμο του τένις η είδηση του θανάτου του Peter Lundgren, που τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από διαβήτη. Ο Σουηδός πρώην τενίστας και προπονητής, έφυγε από τη ζωή στα 59 του μόλις χρόνια, με τα παιδιά του, Lukas και Julia, να επιβεβαιώνουν την είδηση με μια δημοσίευση στο Facebook.

Ο Lundgren ήταν ένας από τους πολλούς παίκτες από τη Σουηδία που έπαιξαν στο top επίπεδο τις δεκαετίες του '80 και του '90, ως μέρος της τεράστιας κληρονομιάς που άφησε ο μεγάλος Bjorn Borg. Σ' αυτή τη γενιά ανήκαν μεταξύ άλλων και οι Mats Wilander, Stefan Edberg, Joakim Nystrom, Anders Jarryd, Henrik Sundstrom και Kent Carlsson.

Στο τέλος του 1987 ο Lundgren έφτασε μέχρι το Νο.25 του κόσμου, κέρδισε 3 τίτλους στην καριέρα του στα μονά και άλλους 3 στα διπλά, ενώ στα διπλά έφτασε μέχρι τον τελικό του Australian Open, το 1988. Στα μονά έκανε την καλύτερη πορεία του σε Grand Slam στο Wimbledon, όπου έφτασε μέχρι τη 16άδα το 1989.

Σταμάτησε την επαγγελματική του καριέρα το 1995, στην ηλικία των 30 ετών, για να ακολουθήσει μια λαμπρή καριέρα ως προπονητής. Δούλεψε με τον Marcelo Rios, τον οποίο βοήθησε να μπει στο Top 10, αλλά οι δυο τους σταμάτησαν τη συνεργασία τους εξαιτίας της εκκεντρικής προσωπικότητας του Χιλιανού, με τον Lundgren να δηλώνει τότε πως χρειαζόταν περισσότερο έναν ψυχολόγο και όχι προπονητή!

Μετά απ' αυτό ο Lundgren μετακόμισε στην Ελβετία και δούλεψε στην Ελβετική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης, στο τμήμα των juniors. Μέσα απ' αυτή τη δουλειά γνώρισε και τον Roger Federer.

Το 2000 αντικατέστησε τον Peter Carter και έγινε ο βασικός προπονητής του πιο ταλαντούχου παίκτη που έβγαλε η Ελβετία, μέχρι το 2003. Ήταν παρόν και στον 1ο από τους 20 Grand Slams τίτλους του θρυλικού πια Roger, στο Wimbledon το 2003.

Ο Lundgren συνεργάστηκε ακόμα με τον Marat Safin, με τον οποίο έφτασε επίσης σε Grand Slam τίτλο στο Australian Open το 2005, καθώς και με τους Μάρκο Παγδατή, Grigor Dimitrov και Stan Wawrinka. Επιπλέον, υπήρξε ομοσπονδιακός προπονητής της Μεγάλης Βρετανίας στο Davis Cup για 2 χρόνια. Τελευταία βρέθηκε στο tour για την Daniela Hantuchova, το 2014.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots