ATP
Davis Cup: Καταργείται η φάση ομίλων και τελικοί στην Κίνα!

 
Davis Cup: Καταργείται η φάση ομίλων και τελικοί στην Κίνα!
© tennisnews.gr
tennisnews team Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 - 15:21

Νέες αλλαγές έρχονται στο Davis Cup τη διετία 2025-2026, με τη φάση των ομίλων να καταργείται και να επιστρέφουμε σε μια μορφή πιο κοντινή με την παραδοσιακή, ενώ την τελική φάση, που μέχρι τώρα διεξαγόταν πάντα στην Ισπανία, διεκδικεί να πάρει η Κίνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των The Times, οι νέες διαμαρτυρίες που υπήρξαν για τη σημερινή μορφή του Davis Cup, έβαλε σε σκέψεις τους ανθρώπους της ITF, που σκέφτονται να διαμορφώσουν για μια ακόμα φορά το φορμάτ της διοργάνωσης.

Από το 2022, η τελική φάση του Davis Cup έχει χωριστεί σε δυο εβδομάδες. Η μία εβδομάδα είναι τον Σεπτέμβριο, μετά το US Open και σ' αυτήν γίνεται η φάση των ομίλων, όπου οι 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου χωρίζονται σε 4 ομίλους και οι 8 κορυφαίες προκρίνονται στην τελική φάση.

Αυτό έγινε για να υπάρχουν περισσότεροι διοργανωτές, αφού πριν απ' αυτό το Davis Cup είχε αλλάξει ήδη φορμάτ και η μια εβδομάδα της τελικής φάσης γινόταν στην ίδια πόλη. Πλέον ο κάθε όμιλος γίνεται σε διαφορετική πόλη και οι 8 φιναλίστ παίζουν για τον τίτλο στη νοκ άουτ φάση των τελικών, που γίνεται στο τέλος της χρονιάς, τον Νοέμβριο, στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Το πρόβλημα με αυτό ήταν τα πολλά άδεια γήπεδα, αφού τουλάχιστον 3 από τις 4 ομάδες του κάθε ομίλου έπαιζαν εκτός έδρας και πολλά ties ήταν πρακτικά αδιάφορα για τους ντόπιους φιλάθλους. Επιπλέον, ένα νέο πρόβλημα που γεννήθηκε πρόπερσι, είναι πως πολλοί παίκτες ήταν αδύνατο να ακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα, αφού οι αγώνες ξεκινούν από την Τρίτη και όχι την Παρασκευή, δηλαδή δυο μέρες αφού έχει ολοκληρωθεί το US Open!

Η ITF, η οποία πλέον δεν έχει κανένα λόγο να δώσει στην επενδυτική εταιρεία του Gerard Piquet, Kosmos, η οποία ανέλαβε το πρότζεκτ του Davis Cup, το άλλαξε όλο και πλέον έχει αποσυρθεί από αυτό, αποφάσισε να καταργήσει τη φάση των ομίλων και να επιστρέψει στην παραδοσιακή νοκ-άουτ φάση, όπου θα παίζουν τον Σεπτέμβριο οι 16 καλύτερες ομάδες, ώστε να μειωθούν σε 8 για τον Νοέμβριο.

Αυτό θα είναι πιο κοντά στο παλιό φορμάτ, αφού οι ομάδες θα παίζουν στο τέλος της εβδομάδας και μια από τις δυο θα είναι γηπεδούχος. Τα παιχνίδια θα παραμείνουν best-of-three, κάτι που ευνοεί τους παίκτες, αφού η παλιά best-of-five φόρμα τους επιβάρυνε πολύ.

Η τελική φάση θα παραμείνει ως έχει για την ώρα και θα γίνεται τον Νοέμβριο, ωστόσο μπαίνει στη συζήτηση η Κίνα, η οποία μετά την σκοτεινή υπόθεση της Peng Shuai έχει επιστρέψει και πάλι πολύ δυνατά στο παιχνίδι. Φέτος, φιλοξένησε ήδη έναν όμιλο Davis Cup παρότι δεν έπαιζε η Κίνα στην τελική φάση και το 2025 διεκδικεί να διοργανώσει την τελική φάση του Νοεμβρίου στις ίδιες εγκαταστάσεις, στην πόλη Zhuhai.

Αν συμβεί αυτό, θα είναι η μεγαλύτερη τενιστική διοργάνωση που θα γίνει στην Κίνα μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση της Shuai και το προσωρινό μποϊκοτάζ που υπήρξε από τα κυβερνητικά όργανα του τένις, μια υπόθεση που θυμίζουμε έκλεισε το 2021, όταν η ίδια η Shuai είχε διαψεύσει πως κινδύνευσε, αλλά ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση εκτός χώρας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως από το 2019, όταν και έγιναν οι μεγάλες αλλαγές στο παραδοσιακό φορμάτ του Davis Cup, οι τελικοί πάντα γινόντουσαν στην Ισπανία, το 2019 και το 2021 στη Μαδρίτη (το 2020 δεν έγιναν λόγω της Covid-19) και από το 2022, όταν και "έσπασε" η τελική φάση σε δυο εβδομάδες, στη Μάλαγα. Επομένως, αν η Κίνα καταφέρει να κλείσει την συμφωνία, θα είναι και η πρώτη φορά που θα φύγουν από ισπανικό έδαφος οι τελικοί, σ' αυτή τη νέα εποχή της διοργάνωσης.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots