Έφτασε στην Αυστραλία χωρίς εγκεκριμένη βίζα o Djokovic - στον αέρα η είσοδος στη χώρα!

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic Φωτογραφία: Tennis Photo Network
tn team Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 - 15:07

Ο Novak Djokovic προσγειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στο αεροδρόμιο του Tullamarine στη Βικτώρια, όμως πριν λίγες ώρες οι αυστραλιανές αρχές συνειδητοποίησαν πως υπήρχε λάθος με την αίτηση του και ακόμα δεν του έχει επιτραπεί η είσοδος στη χώρα!

Το σίριαλ με την παρουσία του Novak Djokovic στο φετινό Australian Open δεν έχει τελειωμό και πάνω που φαινόταν πως όλα έχουν τελειώσει, η The Age δημοσίευσε αποκλειστικά πριν από λίγο πως υπάρχει πρόβλημα με τη βίζα του Σέρβου.

Πιο συγκεκριμένα, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Nole στην Αυστραλία, που τελικά προσγειώθηκε στο Tullamarine στις 23:30 το βράδυ της Τετάρτης (τοπική), η συνοριακή αρχή συνειδητοποίησε πως υπήρχε λάθος με την αίτηση που υπέβαλε η ομάδα του Σέρβου, καθώς ήταν για βίζα που δεν επιτρέπει ιατρικές εξαιρέσεις σε ανεμβολίαστους.

Ζήτησε (η συνοριακή αρχή) τότε από την κυβέρνηση της Βικτώριας την άδεια έγκρισης της βίζας του κορυφαίου τενίστα του κόσμου, οι υπουργοί της τοπικής κυβέρνησης όμως δεν το έκαναν, αρνούμενοι να δείξουν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Djokovic. Πρόκειται και για ένα ζήτημα με μεγάλο πολιτικό κόστος, καθώς αυτή τη στιγμή ο Σέρβος δεν είναι και το πιο αγαπητό πρόσωπο στους Αυστραλούς, εξαιτίας της απόφασης της Tennis Australia να εγκρίνει το αίτημά του για ιατρική εξαίρεση.

Η αναπληρώτρια υπουργός αθλητισμού, Jaala Pulford, ανακοίνωσε και μέσω Twitter την άρνησή του υπουργικού συμβουλίου της Βικτώριας, για την έγκριση της βίζας του Djokovic: "Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μας ρώτησε αν θα υποστηρίξουμε την αίτηση της βίζας του Novak Djokovic για την είσοδό του στην Αυστραλία. Δεν θα παρέχουμε στον Novak Djokovic μια ατομική αίτηση βίζας, για να συμμετάσχει στο Grand Slam του Australian Open το 2022. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι σε δυο σημεία: οι εγκρίσεις για βίζα είναι θέμα της κυβέρνησης και οι ιατρικές εξαιρέσεις θέμα των γιατρών."

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, πως οι αξιωματούχοι της συνοριακής αρχής έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιτρέψουν στον Djokovic να μπει στη χώρα, ακόμα και χωρίς την έγκριση της βικτωριανής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η νύχτα αναμένεται μακριά για τον κάτοχο 20 Grand Slam τίτλων.

Νωρίτερα σήμερα, η Υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, Karen Andrews, είχε πει πως "κάθε άτομο που επιδιώκει να εισέλθει στην Αυστραλία, θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αυστηρές συνοριακές μας απαιτήσεις", εξηγώντας πως ακόμα και αν η κυβέρνηση της Βικτώριας και η Tennis Australia επιτρέψουν σε έναν μη εμβολιασμένο παίκτη να αγωνιστεί στο Australian Open, η τελική απόφαση θα παρθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Στον ίδιο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Scott Morrison, που είπε πως δεν θα υπάρξει καμία ειδική μεταχείριση στον καλύτερο τενίστα του κόσμου και αν δεν μπορέσει να αποδείξει πως δικαιούται την ιατρική εξαίρεση, θα αποχωρήσει με το πρώτο αεροπλάνο.

Ανάμεσα στα τεκμήρια για να χορηγηθεί μια ιατρική εξαίρεση και να μπορέσει κάποιος να αγωνιστεί χωρίς να έχει εμβολιαστεί στο Australian Open, είναι να έχει νοσήσει από κορωνοϊό τους τελευταίους 6 μήνες. Η Tennis Australia έχει ενημερώσει πως οι περισσότερες αιτήσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής είναι από άτομα που ισχυρίστηκαν πως έχουν νοσήσει.

Όπως δημοσιεύει η The Age, τρεις ξεχωριστές πηγές αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό αυτό να είναι το τεκμήριο που υποστηρίζεται και στην αίτηση του Novak Djokovic, παρόλο που δεν έγινε γνωστό κάτι τέτοιο στη δημόσια σφαίρα (να είχε κορωνοϊό τους τελευταίους 6 μήνες).

Προφανώς τέτοια στοιχεία δεν μπορεί να αποκαλύψει ούτε η Tennis Australia, η οποία προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των παικτών. Μόλις οι αιτήσεις εξεταστούν από δυο ανεξάρτητες ιατρικές επιτροπές, τα προσωπικά στοιχεία διαγράφονται, σύμφωνα με την αυστραλιανή ομοσπονδία. Αυτό που είναι γνωστό και έχει δημοσιευτεί, είναι πως έγιναν συνολικά 26 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί μόλις 5.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots